FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 29. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 29. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BUKUREŠT

Francuski predsjednik Jacques Chirac pozvao je jučer da se provede "prava rasprava" o proširenju Europske unije, nakon odluke Europske komisije da 1. siječnja 2007. primi Rumunjsku i Bugarsku.

Izrazivši zadovoljstvo zbog tih dvaju prijmova i obećavši Sofiji i Bukureštu potporu Francuske u provedbi reforma koje zahtijeva Europska komisija, Chirac je podsjetio da će se Francuzi na referendumu očitovati o svakom novom proširenju.

"Za proširenje je ponajprije potreban minimum političkog konsenzusa" i "treba ga prihvatiti narod. Zbog toga sam odlučio da će se o svakom sljedećem proširenju odlučivati na referendumu u Francuskoj", kazao je Chirac u razgovoru za TV5-Monde i RF1 u prigodi summita frankofonskih zemalja u Bukureštu.

Pozivajući se na "institucionalne posljedice proširenja" i na njegove "financijske posljedice", Chirac je ocijenio da je potrebna "prava rasprava o samim načelima proširenja unutar Europske unije".

Francuska na referendumu u svibnju 2005. nije prihvatila prijedlog europskog ustava oko kojega se 25 još ne mogu dogovoriti.

BEJRUT

Izrael je jučer, šest tjedana nakon sklapanja primirja, narušio granicu s Libanonom koju je odredio UN, rekao je glasnogovornik UN-ovih mirovnih snaga u južnom Libanonu.

Nije dao pojedinosti incidenta, no fotograf agencije Associated Press koji je svjedočio izgredu rekao je da su se jedno izraelsko oklopno i dva terenska vozila provezla kroz graničnu ogradu i pokušala dublje ući u libanonski teritorij kada su im francuski mirovnjaci zapriječili put.

Incident se dogodio blizu pograničnog libanonskog sela Marwaheen a završio je mirno nakon odmjeravanja koje je trajalo pola sata, rekao je fotograf.

Izraelska je vojska potvrdila da su njezini vojnici u četvrtak došli blizu francuskih mirovnih postrojbi ali je rekla da nije bilo sukoba između dvije strane.

WASHINGTON

Poznati američki novinar Bob Woodward koji je 1973. sudjelovao u otkrivanju afere Watergate dao je intervjuu TV-mreži CBS povodom izlaska svoje nove knjige 'Poricanje' (State of Denial) u kojem je kazao kako administracija predsjednika Georgea Busha ne govori istinu o razini nasilja u Iraku, posebno prema američkim snagama, te otkrio kako obavještajne službe predviđaju eskalaciju iračke pobune u idućoj godini.

U intervjuu s voditeljem CBS-a Mikeom Wallaceom, koji će biti emitiran 1. listopada u emisiji '60 minuta', Woodward tvrdi i da veteran američke diplomacije Henry Kissinger često daje savjete predsjedniku Bushu.

Prema Woodwardu, pobunjenički napadi na koalicijske snage događaju se u prosjeku, svakih 15 minuta, što je šokantna činjenica koju administacija drži u tajnosti.

PARIZ

Više tisuća francuskih učitelja okupilo se jučer u prosvjednoj povorci zbog vladinih planova smanjenja izdvajanja za obrazovanje i ukidanja više od 8500 radnih mjesta u državnom obrazovnom sustavu.

Prosvjednici su krenuli od sveučilišta Sorbonne prema ministarstvu obrazovanja, čiji djelatnici tvrde da je samo mali postotak učitelja sudjelovao u jednodnevnom štrajku u cijeloj zemlji. Ministarstvo kaže da se samo između 7 i 16 posto učitelja u državi odazvalo na poziv pet sindikata zaposlenih u obrazovanju.

Ministar obrazovanja Gilles de Robien izjavio je da se smanjenje za 8.500 radnih mjesta, koje je ugrađeno u vladin proračun za 2007., ne odnosi samo na učiteljska mjesta.

On je ustvrdio da tisuće učitelja ne rade u učionicama nego djeluju kao sindikalni čelnici, izvanškolski instruktori ili administratori zbog očite "rupe" u politici obrazovanja.

HAVANA

Rusija je jučer tijekom posjeta ruskog premijera Mihaila Fradkova pristala Kubi dati kredit od 350 milijuna američkih dolara i restrukturirati dio kubanskoga duga.

Predstavnici Kube i Rusije potpisali su i sporazum o vojnoj suradnji u nazočnosti Fradkova i domaćina Raula Castra. Pojedinosti ugovora nisu objavljene.

Raul Castro koji obnaša predsjedničku dužnost dok se njegov stariji brat Fidel Castro oporavlja od operacije crijeva, ruskog gosta dočekao je s najvišim počastima.

Fradkov je najviši ruski dužnosnik u posjetu Kubi nakon posjeta Vladimira Putina u prosincu 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙