FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjevernokorejski nuklearni pokus uzdrmao tečaj jena

LONDON, 9. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj jena spustio se u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu prema dolaru u proteklih osam mjeseci nakon objave Sjeverne Koreje da je uspješno izvela podzemni nuklearni pokus.
LONDON, 9. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj jena spustio se u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu prema dolaru u proteklih osam mjeseci nakon objave Sjeverne Koreje da je uspješno izvela podzemni nuklearni pokus.

Tako se dolarom do podneva trgovalo po 119,17 jena, a tijekom jutra njegov tečaj dosegnuo je i 119,29 jena - što je najniži tečaj jena u zadnjih osam mjeseci.

Istodobno, euro je ojačao na čak 150,29 jena, približivši se najvišoj razini u proteklih mjesec dana od oko 150,45 jena za euro, dosegnutoj prošlog tjedna.

U odnosu na dolar, tečaj europske valute ostao je pak nepromijenjen na 1,2591 dolara za euro, dosegnuvši krajem prošlog tjedna najnižu razinu prema zelenoj novčanici u protekla dva i pol mjeseca slijedom objave podataka o zaposlenosti u SAD-u.

Tržišta su pozorno pratila zbivanja u Sjevernoj Koreji nakon najave nuklearnog pokusa koja je potaknula Južnu Koreju na uvođenje stanja pojačane pripravnosti.

Zbog geografskog položaja Japana u odnosu na Sjevernu Koreju kao i njegove ovisnosti o izvozu u Aziju jen obično snosi negativne posljedice napetosti oko te dalekoistočne staljinističke zemlje.

"Kad god se nešto dogodi sa Sjevernom Korejom, tržište zahvati nervoza da bi se moglo izroditi u nešto ozbiljnije. Jen je oslabio već u petak pa je nuklearni test stigao u nepovoljnom trenutnu za japansku valutu", objasnio je Ian Gunner iz Mellon Financial Corporationa.

U sjeni zbivanja oko Sjeverne Koreje ostalo je jačanje dolara uslijed očekivanja da središnja američka banka Fed neće tako skoro spuštati kamatne stope zbog nagovještaja jačanja tržišta rada u SAD-u. Naime, podaci objavljeni u petak pokazali su da se stopa nezaposlenosti u rujnu u SAD-u spustila na najnižu razinu u proteklih pet godina.

Ta je činjenica prigušila spekulacije da je Fed definitivno završio kampanju zaoštravanja monetarne politike. To je pak rezultiralo rasprodajom pojedinih valuta s visokim prinosima, pa je novozelandski dolar u ponedjeljak dodatno oslabio na najnižu razinu proteklih tjedan dana, spustivši se na 0,6543 američkog za novozelandski dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙