FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 8. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BERLIN

Iran nije ispunio zahtjev Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da obustavi obogaćivanje urana, zaključilo je šest svjetskih sila u četvrtak, izjavio je viši diplomat EU-a, što je odluka koja bi mogla otvoriti put sankcijama.

"Napravljena je zajednička analiza na kojoj smo točci. Izvješće IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) jasno je pokazalo da Iran nije ispunio zahtjeve Vijeća sigurnosti i IAEA", rekao je diplomat govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan.

"Održali smo prvu raspravu o idućim koracima u Vijeću sigurnosti na pravcu rezolucije 1696", rekao je.

Diplomat, koji je sudjelovao na sastanku viših dužnosnika Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Rusije i Kine u Berlinu, nije želio iznijeti pojedinosti o tome koji će biti "idući koraci". Napomenuo je da će se savjetovanje između sila nastaviti idućeg tjedna.

BERLIN

Iran se u četvrtak jedan korak približio sankcijama UN-a zahvaljujući sastanku petero stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke na kojem je ostvaren "napredak" u dogovoru o načinima kažnjavanja Teherana za njegovo nuklearno prkošenje, rekao je viši dužnosnik američkog State Departmenta u četvrtak.

Govoreći na kraju razgovora šest država u njemačkoj prijestolnici državni podtajnik SAD-a Nicholas Burns je rekao da je bilo potrebno raspraviti o tome koliko oštro kazniti Teheran zbog njegovog odbijanja da zamrzne obogaćivanje urana kako je zatražilo Vijeće sigurnosti UN-a. No "ostvarili smo mnogo napretka na putu prema rezoluciji o sankcijama", rekao je.

ATLANTA

Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush je u četvrtak, dan nakon što je priznao da je CIA vodila zatvore u kojima su van SAD-a držani osumnjičenici za terorizam, izvršio pritisak na Kongres SAD-a da odobri da vojni sudovi sude osumnjičenima za terorizam.

U svojem posljednjem govoru povodom pete obljetnice terorističkih napada 11. rujna na SAD, Bush je nastojao pridobiti potporu javnosti za svoju protuterorističku strategiju koja nailazi na poteškoće sa sudovima i međunarodnu osudu.

Vrhovni sud SAD-a je u lipnju vojne sudove koje je administracija uspostavila za suđenje osumnjičenima za terorizam odbacila kao neustavne a Bush sada od Kongresa traži da mu dopusti stvoriti sudove vrlo slične onima koje je izvorno planirao.

WASHINGTON

Senat SAD-a u četvrtak je jednoglasno odlučio dodijeliti 200 milijuna dolara za oživljavanje odjela CIA-e za hvatanje Osame bin Ladena i drugih čelnika al Qaede.

Jedinica CIA-e, poznata kao Alec Station, raspuštena je krajem prošle godine a njezini su analitičari premješteni u CIA-in protuteroristički centar.

Dužnosnici obavještajne službe su bili rekli da preustroj djelovanja CIA spram al Qaede održava gledište da ta teroristička skupina nije tako hijerarhijski ustrojena kao nekada, kao i rastuću zabrinutost zbog skupina nadahnutih al Qaedom koje su počele provoditi napade neovisno od bin Ladenovog glavnog zamjenika Aymana al-Zawahirija.

KAIRO

Televizijska postaja Al Jazeera u četvrtak je emitirala do sada neobjavljenu snimku priprema za terorističke napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. na kojoj se vidi sastanak vođe al Qaede Osame bin Ladena s nekim od planera i otmičara zrakoplova u planinskom logoru u Afganistanu.

Postaja nije navela kako je došla do snimke koju je napravio As-Sahab, medijski ogranak al Qaede. Na snimci su posljedna volja i oporuke dvojice otmičara, Wai al-Shehrija i Hamze al-Ghamdija. To je četvrta po redu snimka u nizu dugih video zapisa koje je objavila al Qaeda pred obljetnice napada 11. rujna 2001.

Na posljednjoj se snimci vidi bin Laden kako sjedi u, kako izgleda, planinskom logoru sa svojim bivšim pomoćnikom Mohammedom Atefom i Ramzijem Binalshibhom za kojeg se također sumnja da je sudjelovao u planiranju napada.

MOSTAR

Policija je u četvrtak u Mostaru privela veći broj osoba, državljana BiH, za koje se sumnja da su umješani u krađu vozila, izjavio je za Hinu glasnogovornik Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH Robert Cvrtak.

On nije mogao precizirati koliko je osoba uhićeno, ali je objasnio kako je kod nekih od njih pronađeno oružje te da je jedan od uhićenih pripadnik Državne granične službe BiH. Dodao je kako se radi o akciji presjecanja međunarodnog lanca krađe vozila čiji su pripadnici osumnjičeni za krađe vozila i u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙