FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 22. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor položila je danas vijenac na zagrebačkom Općinskom sudu, gdje je prije sedam godina bivši policajac ubio sutkinju, suprugu s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu te njezinu odvjetnicu. Dan na koji se 22. rujna 1999. dogodio trostruki zločin u sudnici Općinskog suda u Vukovarskoj ulici proglašen je Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Kosor je podsjetila je da su u zadnjim izmjenama Kaznenog zakona pooštrene kazne za nasilnike, a suce je zamolila da se u takvim slučajevima odlučuju za najstrože kazne jer obiteljsko nasilje vrlo često završava zločinom.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin sudjelovali su na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije u Tampereu u Finskoj na kojemu se razgovaralo o budućem zajedničkom djelovanju i dosadašnjim rezultatima provedbe "Tempere programa", usvojenog 1999. Te je godine u Tempereu Europsko vijeće održalo poseban sastanak na kojem su države članice dogovorile stvaranje područja pravde, slobode i sigurnosti na prostoru EU. U zajedničkom priopćenju dvoje ministara, navodi se da se na neformalnom ministarskom sastanku posebno razgovaralo o međusobnom priznavanju sudskih odluka, unapređenju pravosudne suradnje u kaznenim i građanskim stvarima te upravljanju migracijama i razvoju sustava azila u EU-a.

ZAGREB - Forum udruga udomitelja djece "Za kvalitetno udomiteljstvo" organizirao je danas u hotelu Dubrovnik 1. konferenciju udomitelja djece Hrvatske pod nazivom "Udomiteljstvo kao partnerstvo - međunarodna iskustva". Konferencija je okupila pedesetak udomitelja, socijalnih radnika i stručnjaka koji su raspravljali o problemima sustava skrbi za djecu, ulozi udomitelja, kao i važnosti udomiteljskih udruga. U Hrvatskoj je prema podacima iz 2004. godine bilo udomljeno 2.331 dijete u 1.232 udomiteljske obitelji. Temeljem Zakona o socijalnoj skrbi udomljeno je njih 1.330, a temeljem Obiteljskog zakona, zbog zanemarivanja u obitelji i sličnog, 1.001 dijete.

ZAGREB - Pedesetak stopostotnih invalida prve skupine s područja Grada Zagreba okupilo se danas na zagrebačkom jezeru Bundeku na prvom druženju najtežih invalida Domovinskog rata u organizaciji Odjela za hrvatske branitelje pri Gradskom poglavarstvu. Za invalide i članove njihovih obitelji organizirani su piknik, razne sportske aktivnosti prilagođene invalidima, a druženje je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavivši da bio ono trebalo biti tradicionalno. Najavio je da će Grad Zagreb svim najtežim invalidima Domovinskog rata s područja Zagreba, njih 117, uskoro svečano uručiti posebne medalje Grada Zagreba u znak zahvalnosti za sve što su učinili u obrani domovine.

ŽUPANJA - HSS zahtijeva od Vlade da prije potpisivanja sporazuma o proširenju i modernizaciji CEFTA-e odgovori javnosti na pitanje kako namjerava zaštititi domaće proizvođače i potrošače od jeftinijih i manje kvalitetnih prehrambenih proizvoda iz istočnoeuropskih zemalja koje, do kraja ove godine, namjeravaju postati nove članice CEFTA-e, rekao je predsjednik HSS-a Josip Friščić danas u Županji. Na tiskovnoj konferenciji na temu "Zapadni Balkan-udar na Slavoniju" Friščić je rekao da je HSS zabrinut jer će se prvi na udaru naći proizvođači hrane, odnosno Slavonija. HSS stoga traži od Vlade da što prije osmisli mjere te snimi bilance što će i pod kojim uvjetom doći na hrvatsko tržište te tek onda potpiše sporazum o CEFTA-i, rekao je predsjednik HSS-a.

OSIJEK - Uprava tvrtke "Antonazzo-konfekcija" izvijestila je danas da je spremna vratiti na posao 13 radnica, koje su prošloga mjeseca dobile izvanredni otkaz zbog sudjelovanja u, kako su one i sindikat to nazvali, "spontanoj obustavi rada". Uprava je izrazila spremnost na početak kolektivnih pregovora, zbog čega je sindikat bio najavio mogućnost štrajka. Dio radnica je potkraj kolovoza "spontano obustavio proizvodnju", prosvjedujući zbog neisplate srpanjske plaće, a poslodavac je, uz izvanredne otkaze, podnio tužbu protiv radnica i sindikalne podružnice, smatrajući da je riječ o nezakonitom štrajku. Sindikat je reagirao zahtjevima za zaštitu prava radnica, tvrdeći da su otkazi nezakoniti, jer štrajka nije ni bilo.

ZAGREB - Predsjednik 10. Međunarodnog kairskog bijenala Mohssen Shaalan pozvao je Republiku Hrvatsku da sudjeluje na tom bijenalu koje će se održati od 12. prosinca 2006. do 15. veljače 2007. u Kairu. Tema izložbe je "Time and Image", a održava se pod pokroviteljstvom egipatskog predsjednika Mohammeda Hosnija Mubaraka. Ministar kulture Božo Biškupić imenovao je Dalibora Jelavića, akademskog slikara i docenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, za povjerenika i izbornika hrvatske izložbe na kairskom bijenalu, priopćeno je danas iz Ministarstva.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predložila je predsjednika svoje županijske organizacije u Varaždinu, Stjepana Kozinu, za zastupnika u Hrvatskom saboru umjesto nedavno preminuloga Josipa Sudeca, također iz Varaždina, priopćila je danas HSU. U trećoj izbornoj jedinici koja obuhvaća tri sjeverozapadne županije (Varaždinska, Međumurska i Krapinsko-zagorska) pokojni Josip Sudec je na prošlim parlamentarnim izborima osvojio najviše glasova na listi HSU-a. Do kraja ovoga saborskog saziva njegovo mjesto popunit će Stjepan Kozina. U priopćenju HSU se navodi da je novi predsjednik Kluba zastupnika HSU-a u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja, dosadašnji zamjenik pokojnog Josipa Sudeca. HSU u Hrvatskom saboru ima tri zastupnika (Silvano Hrelja, Dragutin Pukleš i Stjepan Kozina).

SISAK - Zbog trostrukog ubojstva iz koristoljublja vlasnika mjenjačnice, supružnika Ingrid Šipek i Renata Serdarušića, te djelatnika mjenjačnice Gorana Cvrtka, počinjenog u Kutini 1998., Vijeće Županijskog suda u Sisku osudilo je na jedinstvene zatvorske kazne u trajanju od po 40 godina Marka Grgića (43) iz Bjelovara i Neđu Ajdarića (53) iz Banje Luke. Za svako od tri ubojstva, Grgić i Ajdarić osuđeni su na kaznu od po 20 godina zatvora, zbog čega im je sud izrekao jedinstvene kazne od po 40 godina zatvora, što su najviše zatvorske kazne u Hrvatskoj.

ZAGREB - U Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice danas je po prvi puta obavljena biopsija dojke metodom vakumske biopsije, novim uređajem "Mammotome Hand Held". Uređaj je stajao 365.000 kuna, a cijeli je iznos prikupljen doniranim sredstvima, rekao je novinarima pomoćnik ravnatelja Mario Zovak. Pokaznu biopsiju na četiri pacijentice za kirurge, onkologe i patologe obavio je belgijski radiolog Luc Steyaert iz bolnice Sintjan Hospital iz Bruggea, koji je rekao da ta metoda dugoročno donosi uštedu za bolnicu, s obzirom da pacijentice odmah nakon zahvata idu kući. Mammotome je uređaj koji omogućuje minimalno invazivnu, ultrazvučnu biopsiju dojke pomoću vakuuma, a koristit će se samo kod pacijentica čiji ultrazvučni ili mamografski nalazi nisu posve jasni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙