FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. rujna 2006.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 18. rujna 2006.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

NEUSS - Njemački neurolog Curt Beil iz Koelna kaže da postoji niz jednostavnih testova koji mogu pokazati je li osoba nedavno imala moždani udar. "Zamolite osobu da se nasmiješi, podigne ruke u zrak ili izgovori kratku rečenicu", kaže Beil i napominje da bi osoba trebala hitno posjetiti liječnika ako ne uspije ispuniti neku od jednostavnih naredbi. "Bolesnici koji stignu u bolnicu tri sata nakon što su doživjeli moždani udar imaju veću vjerojatnost preživljavanja i oporavka", kaže on. Znakovi da je osoba pretrpjela moždani udar su privremeni problemi u govoru, neosjetljivost jedne strane tijela i problemi s vidom. Više od polovice stradalih od moždanog udara otpada na osobe starije od 75 godina, ali moždani udar pogađa i mlađe osobe, pa čak i djecu.

MILFORD - Amerikanac Paul Lewis tvrdi da je pretrpio srčani udar nakon što je utvrdio da je perika koju su za njega napravili u trgovini u Milfordu, premalena i neodgovarajuće boje. Lewis kaže da su mu u trgovini prodali periku u prostoriji sa slabom svjetlošću te da nije odmah uočio nedostatke. Kad je došao kući otkrio je problem i nazvao banku da obustavi isplatu čeka kojim je platio. Sada traži odštetu u visini od 15.000 dolara. Vlasnica trgovine Paula Wood ga je tužila, tražeći isplatu 1.200 dolara. Ona kaže da je Lewis bio toliko zadovoljan perikom da ju je nakon kupovine zagrlio i zahvalio joj.

BAJKONUR - Ruski svemirski brod Sojuz u ponedjeljak je poletio s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu a prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) vozi prvu turistkinju, američku poslovnu ženu iranskog podrijetla Anusheh Ansari. Zajedno s Anusheh Ansari (40) prema ISS-u lete i dva astronauta, Rus i Amerikanac. Anushes Ansari, poslovna žena i inženjerka koja se bavi telekomunikacijama, postala je tako četvrti turist u svemiru i prva žena koja se "počastila" takvim putovanjem. Prema nepotvrđenim izvorima, Ansari je za put u svemir platila 20 milijuna dolara. "Tako sam sretna što sam ovdje", rekla je Ansari prije ulaska u svemirski brod. Ispratili su je rođaci, među kojima i njezin suprug i majka.

ASPEN - Prijevoznik koji organizira noćne autobusne linije u američkom gradu Aspenu morat će angažirati zaštitare kako bi se spriječili sve učestaliji izgredi pijanih putnika. "Stvari s vremena na vrijeme izmaknu kontroli jer su neki putnici jako alkoholizirani", rekao je Dan Blankenship iz ureda za prijevoz. On je dodao kako se svake godine mora izdvojiti oko 21.000 dolara kako bi se nadoknadile štete što ih izazovu pijani putnici. Noćne autobusne linije su kolokvijalno nazvane "Vomit Comet" zbog putnika koji u alkoholiziranom stanju povraćaju ili se na drugi način unerede. Vozači bi se trebali moći usredotočiti na vožnju a ne na nasilne i alkoholizirane putnike, drži uprava prijevozničke tvrtke koja namjerava angažirati zaštitare kako bi uvela red.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙