FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. kolovoza 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 19. kolovoza 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

NEW YORK - Ako želite smršaviti jedite iz manjih tanjura, preporuka je na temelju rezultata najnovijeg istraživanja koje sugerira da je korištenje manjih posuda u obrocima dovoljno za smanjenje količine pojedene hrane. "Ljudi bi trebali koristiti manje posude i manje žlice što bi im olakšalo da kontroliraju koliko jedu", ističu američki znanstvenici u "Journal of Preventive Medicine". "Oni koji žele smršaviti trebaju koristiti manje posude i manje žlice, dok bi oni koji se trebaju udebljati - pothranjeni ili stari - trebali biti poticani da jedu iz većih posuda", tvrdi Brian Wansink sa sveučilišta Cornell i njegovi kolege. U jednom prijašnjem istraživanju znanstvenici su otkrili da tinejdžeri popiju 77 posto manje soka pijući iz visokih uskih čaša nego kada piju iz kratkih širokih.

PARIZ - U 114. godini umrla je Francuskinja koja se smatrala najstarijom osobom u Francuskoj, priopćila je pariška bolnica. Camille Loiseau, rođena 13. veljače 1892., umrla je 12. kolovoza u bolnici u jugoistočnom pariškom predgrađu Villejuif, gdje je od 1999. bila smještena na odjelu gerijatrije. Loiseau je bila najstarija Francuskinja nakon smrti Anne Primout koja je umrla u 115. godini u ožujku 2005. Osoba koja je najdulje živjela u svijetu bila je također Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla 1997. u 122. godini, prema podacima Gerontology Research Group pri Medicinskoj školi sveučilišta UCLA koji popisuje osobe starije od sto godina.

ASHGABAT - Ogromni, rukom vezeni tepih s likom Saparmurata Nijazova, još je jedna od zanimljivosti vezanih za tog autokratskog vladara Turkmenistana. Na web stranici turkmenske vlade Turkmenistan.ru u petak je objavljeno da će tkalci iz tvornice u Ashgabatu napraviti tepih velik 8,4 četvorna metra na kojem će biti izvezen lik predsjednika Saparmurata Nijazova okruženog povijesnim ukrasima "koji predstavljaju duh Turkmenistana". Tepih će se sastojati od 450.000 čvorova po četvornom metru i tkalci se nadaju da će ga završiti do 27. listopada kada će ta siromašna država obilježiti 15. obljetnicu neovisnosti, dodaje se na web stranici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙