FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 31. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 31. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da Slovenija ne može u cijelosti biti zadovoljna sadašnjim odnosima s Hrvatskom, ali da nema razloga za nervozne reakcije kad je riječ o otvorenim graničnim pitanjima. Janša je u razgovoru za novi broj ljubljanskog tjednika "Demokracija" rekao da Hrvatska nema otvorena granična pitanja samo sa Slovenijom, nego i s Crnom Gorom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. "Ni Europska unija ni NATO nisu zadovoljni takvim stanjem države koja kandidira za ulazak u te integracije", rekao je slovenski premijer. Dodao je da su u tijeku aktivnosti za rješenje otvorenih pitanja s Hrvatskom, ali da smatra kako o tome javno govoriti ne bi imalo smisla.

LJUBLJANA - Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak nije zadovoljan odgovorom hrvatskog kolege Branka Vukelića o sredstvima koja Hrvatska izdvaja za razgradnju nuklearke Krško, a odluku o tome hoće li vladi predložiti postupak arbitraže protiv Hrvatske donijet će u roku tjedan dana. Vizjak je za ljubljansko "Delo" od četvrtka izjavio da je odgovor ministra Vukelića "kontradiktoran" i da "ne sadržava ništa novo". "Kontradiktorno je to da se pismom sugerira da Hrvatska već ispunjava svoje obveze temeljem uredbe koju je donijela vlada, te da će osnovati fond za razgradnju nuklearke", rekao je Vizjak. "Novost je jedino to da Hrvatska ipak namjerava osnovati fond za razgradnju i na njega prebaciti sredstva iz proračuna, ali nedostaje odgovor na ključno pitanje - kada će to učiniti", rekao je za "Delo" ministar Vizjak.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling upozorio je u četvrtak, mjesec dana uoči općih izbora u toj zemlji, kako predizborno razdoblje ne smije biti izgovorom za neodgovorno ponašanje političara. Na konferenciji za novinstvo Schwarz-Schilling je podsjetio kako za proteklih 100 dana Parlament BiH nije donio niti jedan od važnih zakona koji već mjesecima čekaju usvajanje. Ustvrdio je kako nije ni malo slučajno što se sve to zbiva u razdoblju prije izbora te kako to dokazuje da političke stranke u BiH ponovo igraju na etničke karte zanemarujući pritom stvarne interese običnih ljudi. Nastavak takvog ponašanja, dodao je, imat će ozbiljne posljedice po BiH uključujući tu i mogućnost da se odustane od najavljenog gašenja Ureda Visokog predstavnika. Komentirajući učestalo inzistiranje političara iz Republike Srpske na mogućem referendumu o neovisnosti tog entiteta, Schwarz-Schilling je kazao kako takvo što međunarodna zajednica nikada neće dopustiti. Zaključio je kako BiH podjednako štete i priče o ukidanju entiteta, jer se time odvraća pozornost s pravih izazova provedbe Daytonskog sporazuma.

PARIZ - Izraelska vojska povući će se s juga Libanona nakon razmještaja 5.000 pripadnika Plavih kaciga i 16.000 libanonskih vojnika, izjavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Kofi Annan. "O tomu upravo razgovaram s članovima izraelske vlade", odgovorio je Annan na pitanje novinara francuskog radija Europe 1. "Smatramo da bismo s 5.000 Plavih kaciga i 16.000 libanonskih vojnika na jugu Libanona dobili vjerodostojne snage koje bi mogle omogućiti Izraelcima potpuno povlačenje", rekao je Annan tijekom boravka na Bliskom istoku.

ZAGREB/STOCKHOLM - U Stockholmu je u četvrtak počela donatorska konferencija za obnovu Libanona, razorenog u ratu između Izraela i šijitske milicije Hezbollaha. Skupu, sazvanom na incijativu Švedske, odazvali su se predstavnici 50-ak zemalja i desetak humanitarnih organizacija kako bi se prikupilo 391,8 milijuna eura za hitnu obnovu infrastrukture i domova. Libanonska vlada drži da je prerano za procjenu pune štete, no procijenila je da će prvotna obnova stajati oko 420 milijuna eura. Zajedno s Programom za razvoj UN-a libanonska vlada je sastavila procjenu najnužnije obnove što uključuje domove za raseljene, obnovu infrastrukture, poboljšanje socijalnih službi te razminiranje. Europska unija u srijedu je ponudila 42 milijun eura za projekte prvotne obnove. Domaćin konferencije, ministar Eliasson, odbacio je neke spekulacije da bi novac za obnovu mogao završiti u rukama Hezbollaha i ojačati njegove pozicije na jugu Libanona.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u četvrtak, na dan kada istječe rok koji je UN postavio Teheranu da zaustavi nuklearne aktivnosti, da Iran neće popustiti pritisku Zapada i odreći se svojih prava. "Oni (Zapad) trebaju znati da iranska nacija neće popustiti pod pritiskom i neće prihvatiti nikakvo kršenje svojih prava", rekao je Ahmedindžad u izjavi koju je prenijela televizija.Iran je u više navrata rekao da je obogaćivanje urana njegovo pravo od kojeg neće odustati.

WASHINGTON - Američka vojska pretpostavlja da će Iran u roku pet do osam godina imati nuklearnu bombu, objavio je u četvrtak list The Washington Post. Taj rok ostavlja administraciji predsjednika Georgea Busha dovoljno vremena da odluči hoće li zračnim napadima onesposobiti iranski nuklearni program, citira list izvor bliske Pentagonu. No, izvor dodaje kako ta procjena ne uzima u obzir veliku predanost Teherana da se bombe domogne što je prije moguće. Vijeće sigurnosti UN-a dalo je Teheranu rok do četvrtka da obustavi postupak obogaćivanja urana ili će se u u suprotnom suočiti s uvođenjem sankcija. Washington je zatražio brzi odgovor Vijeća sigurnosti ako Iran ne ispuni rok UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙