FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 18. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 18. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

LJUBLJANA - Slovenska pučka stranka (SLS) pozvala je u petak sve aktere u slovenskoj politici da djeluju jedinstveno kako bi se iz El Fašira u sudanskoj pokrajini Darfur oslobodio iz zatvora humanitarni djelatnik Tomo Križnar kojega je prvostupanjski sud, nakon skoro jednomjesečnog pritvora, osudio na dvije godine zatvora. "Sada je prilika da se slovenska politika što prije ujedini, te nađe instrumente i načine kako Križnara vratiti u Sloveniju", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SLS-a Janez Podobnik. Križnara, koji je ranije djelovao i kao izaslanik slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka za humanitarnu akciju u sudanskoj pokrajini Darfur, osudili su zbog dokumenata koji za krizu u Darfuru optužuju službeni Khartoum.

LJUBLJANA - Podaci o bolesti slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, koje je objavio umirovljeni kirurg Tine Velikonja, ne slažu se s osobnim podacima iz Drnovšekove zdravstvene kartoteke, izjavila je u petak Nataša Pirc Musar, državna povjerenica za informacije, nakon pregleda službene dokumentacije u ljubljanskom Kliničkom centru. Isto se, kako je navela, odnosi i na podatke o bolesti nekadašnjeg slovenskog premijera, a sada zastupnika u Europskom parlamentu, Lojzea Peterlea, jer se ono što je Velikonja o Peterleovoj bolesti naveo u mjesečniku "Zaveza" ne slaže sa službenom dokumentacijom.

KFAR KILA - Libanonska je vojska u petak stigla na južnu granicu s Izraelom te jedan njezin terenac patrolira Kfar Kilom, selom poznatim po tome što se 2000. tuda povukla izraelska vojska nakon 18-godišnje okupacije. Vojni terenac s velikom libanonskom zastavom i samo s dvojicom vojnika u kamuflažnim uniformama, bez zaustavljanja je prošao kraj prijelaza Fatime, nekoliko metara od granice u Kfar Kili. Očekuje se da petnaestak tisuća vojnika bude razmješteno na tome području, u skladu s mirovnim planom kojemu je cilj okončati sukob izraelske vojske i Hezbolaha koji je trajao malo više od mjesec dana.

JERUZALEM - Izraelski ministar pravosuđa Haim Ramon podnijet će ostavku nakon odluke pravosuđa da protiv njega pokrene postupak zbog seksualnog uznemiravanja, objavio je u petak Ramonov glasnogovornik. Ministar, inače bliski suradnik premijera Ehuda Olmerta, "odlučio je u nedjelju podnijeti ostavku, u skladu s odlukom da odustane od parlamentarnog imuniteta", rekao je glasnogovornik Tzahi Moshe. Pravni savjetnik izraelske vlade Menny Mzouz odlučio je u četvrtak pokrenuti sudski postupak protiv Ramona. Ministar je optužen da je uznemiravao mladu vojnikinju protiv njezine volje za vrijeme jedne proslave na kojoj je bilo više uzvanika među kojima i izraelski dužnosnici.

LUCKNOW - Policija na sjeveru Indije pojačala je sigurnosne mjere oko Taj Mahala jer je primila pismo s prijetnjom da će taj spomenik odletjeti u zrak, službeno je objavljeno u petak. Vreće s pijeskom postavljene su ispred ulaza u tu građevinu iz 17. stoljeća, a vojnici iz protuterorističke postrojbe nadziru je 24 sata na dan, rekao je Ashok Kumar, viši vladin dužnosnik. Policija provodi istragu o tome rukom napisanom pismu koje je poslao pristalica al-Qaede. Autor prijeti da će ta teroristička organizacija podmetnuti eksploziv pod Taj Mahal.

HANOI - Vijetnam je u petak naredio evakuaciju tisuća ljudi iz središnjega i sjevernog dijela zemlje kako bi se izbjegla nova stradanja od poplava i klizišta koje su izazvale dugotrajne kiše u kojima je već poginulo 19 ljudi. Poplave su pogodile središnji dio zemlje, u kojem su važna polja kave, i još četiri obalne pokrajine. U pokrajini Binh Thuanu poginulo je osmero ljudi, a u Nghe Anu još četvero, objavile su vlasti. Još se šest osoba u tim pokrajinama utopilo, a jedna je poginula u pokrajini Dong Thap u delti Mekonga. Zbog poplava raseljene su tisuće ljudi, potopljeno pet tisuća kuća i gotovo četrdeset tisuća hektara rižinih i kukuruznih polja, a promet je stao.

ZAGREB/ATENA - Dragocjena ikona Bogorodice stara sedam stoljeća ukradena je iz manastira na jugu Grčke, javila je u petak grčka službena novinska agencija Athens News Agency (ANA). Neki pravoslavni vjernici pridavali su čudotvorne moći toj ikoni dimenzija 50 x 40 centimetara na kojoj je Bogorodica prikazana s djetetom Isusom u naručju, piše agencija France presse. Prema grčkome radiju ikona bi na crnome tržištu mogla postići cijenu veću od 2 milijuna eura, prenosi Reuters. Prema ocjeni lokalnog patrijarha, kradljivci su morali dobro pripremiti pljačku jer je manastir, podignut na strmoj visokoj stijeni, teško pristupan.z uspjeha.

ZAGREB - Irski Ryanair dao je britanskoj vladi sedmodnevni "ultimatum" da u zračnim lukama novouvedene mjere sigurnosti vrati na redovitu razinu ili će toj zračnoj kompaniji morati isplatiti odštetu, izvijestio je u petak BBC. Budu li, u roku od sedam dana, mjere sigurnosti vraćene na normalnu razinu prema standardima Međunarodne udruge zračnog prijevoza (IATA), irska niskobudžetna kompanija "neće podnijeti nikakav zahtjev za isplatom odštete na što ima pravo prema Sporazumu o zračnom prijevozu (Transport Act 2000)", objavio je Ryanair.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙