FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 15. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 15. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

MOSTAR - U Međugorju, Širokom Brijegu i Posušju u utorak se okupilo više desetaka tisuća vjernika na svetim misama svetkujući blagdan Velike Gospe. Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, prvi je puta predvodio misu u Posušju. U propovjedi kardinal Puljić kazao je da "ne bi ostali bez vjere ovdje ovih četrnaest stoljeća, a ova generacija mora nastaviti s pouzdanjem u Boga, i to ne smije iznevjeriti". Upozorio je kako "nijedno vrijeme nije imalo toliko zla", dodajući da je za ljubav potrebno i odricanje. Pučku misu u Širokome Brijegu predvodio je Tonči Matulić, profesor na Bogosloviji u Zagrebu. U Međugorju, gdje je veliki broj mladih stigao pješice iz okolnih mjesta moliti se Kraljici Mira, služile su se mise na više svjetskih jezika.

JERUZALEM - Izrael u zatočeništvu drži 13 pripadnika Hezbolaha i tijela njih desetak koje bi mogao ponuditi u zamjenu za dvojicu otetih izraelskih vojnika, objavili su u utorak vojni dužnosnici u Jeruzalemu. Izrael je inzistirao na tome da Hezbolah bezuvjetno mora pustiti na slobodu otete vojnike, a rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koja je dovela do prestanka neprijateljstava, također traži da Hezbolah preda izraelske vojnike. Ali izraelski dužnosnici dali su naslutiti da je Izrael spreman na razmjenu uz pomoć posrednika.

ANKARA - Izraelski premijer Ehud Olmert neće doći u ranije najavljeni posjet Turskoj tijekom kolovoza, saznaje se u utorak od dobro obavještenih diplomatskih izvora, a mediji ocjenjuju da je glavni razlog odgode posjeta negativan publicitet u turskoj javnosti zbog izraelske vojne akcije u južnom Libanonu. Mediji navode da postoje mnoge indicije da je Olmertov posjet odgođen na inicijativu službene Ankare. Gotovo je sigurno, navodi se, da se vlada Recepa Tayyipa Erdogana pribojava negativnog reagiranja turskog javnog mnijenja koje je proteklih tjedana brojnim prosvjedima širom zemlje osudilo izraelski vojni napad na Libanon.

DŽAKARTA - Muslimanski čelnici u utorak su na početku Svjetskog foruma za mir, koji se održava u Indoneziji, osudili globalni rat protiv terorizma koji je pokrenuo SAD, tvrdeći da je on samo izazvao više sukoba a ne mir. Bivši predsjednik jedne od uglednijih muslimanskih organizacija Indonezije Syaf'i Ma'arif kazao je da je američka invazija na Irak samo stvorila nove sukobe unutar zemalja s muslimanskim zajednicama, uglavnom između sunita i šiita.

PODGORICA - Crnogorska policija potvrdila je u utorak da je u akciji Trezor zaplijenila 714 tisuća falsificiranih eura, te 100 tisuća i 500 američkih dolara, što je do sada najveće otkriće lažnog novca u Crnoj Gori i jugoistočnoj Europi. Direktor policije Veselin Veljović kazao je novinarima da je u ovoj akciji razbijen organizirani međunarodni lanac falsificiranja novca u kojem je sudjelovalo deset osoba, te da je do sada uhićeno sedam osumnjičenih. Uhićeni su iz Podgorice, sa Cetinja, iz Požarevca u Srbiji, a ima i stranih državljana, rečeno je. Među uhićenima je i jedan policajac.

PRIŠTINA - Novoimenovani civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker izjavio je u utorak u Prištini kako će mu prioriteti njegove misije biti podrška pregovorima o statusu Kosova i pripreme za završetak misije UN-a na Kosovu. Ruecker je, nakon što se sastao s predsjednikom, premijerom i predsjednikom parlamenta Kosova Fatmirom Sejdijuom, Agimom Cekuom i Koleom Berishom, kazao kako očekuje da će biti "posljednji civilni upravitelj UN-a na Kosovu". Dužnost civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Joachim Ruecker službeno preuzima 1. rujna, a na tom mjestu zamjenit će danskog diplomata Sorena Jessen-Petersena.

SARAJEVO - Dvanaesti Sarajevo film festival (SFF) koji se otvara u petak 18. kolovoza kao i prethodnih godina predstavit će publici brojna filmska ostvarenja no znatno veću pozornost nego prije usmjerit će na regionalnu filmsku produkciju i autorska ostvarenja. Publika koja bude u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, do 26. kolovoza imat će prigodu pogledati čak 170 filmova u okviru nekoliko tematskih programa. U konkurenciji natjecateljskog programa 12. Sarajevo film festival naći će se pet igranih i dokumentarnih filmova iz Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙