FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. srpnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 21. srpnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

BEOGRAD - Na granici Hrvatske i Srbije kod Bajakova i Batrovaca od petka je u uporabi s obje strane moderan granični prijelaz koji je dio europskog projekta integralnog upravljanja granicom, a svečanosti otvaranja nazočili su hrvatski premijer Ivo Sanader i srbijanski premijer Vojislav Koštunica. Na svečanosti održanoj u međugraničnom prostoru premijer Sanader je ocijenio kako je otvaranje modernog graničnog prijelaza iznimno važan događaj kojim se otvara budućnost novih odnosa, ostvaruje politička stabilnost u regiji i daje doprinos Europi kako bi uspjela u procesu ujedinjenja. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je istaknuo da je otvaranje graničnog prijelaza dokaz da dvije države i njihovi narodi, poslije teškog iskustva iz prošlog stoljeća želi graditi nove odnose.

MOSTAR - Zapovjednik Europskih vojnih snaga u BiH (EUFOR), talijanski general Gian Marco Chiarini izjavio je za Dnevni avaz u broju od petka kako dvojica najtraženijih optuženika za ratne zločine Radovan Karadžić i Ratko Mladić nisu u Bosni i Hercegovini. Prema tvrdnjama generala Chiarinija, EUFOR-ove obavještajne informacije pokazuju da se Karadžić i Mladić ne nalaze u BiH. "Da su oni u BiH siguran sam da bismo mi znali za to", rekao je general Chiarini, dodavši kako je EUFOR spreman uhititi ne samo Karadžića i Mladića, nego i druge haške bjegunce. Izjava zapovjednika EUFOR-a uslijedila je nakon nedavne opetovane tvrdnje glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carle del Ponte kako međunarodna zajednica ne želi Karadžićevo i Mladićevo uhićenje.

JERUZALEM - Izraelski su zrakoplovi u petak nastavili svoje zračne napade na Libanon gdje su stanovnici južnog dijela zemlje upozoreni da se povuku "što prije" zbog priprema za veću kopnenu operaciju i postavljanje dublje "tampon zone" na tom području, javljaju agencije. Izraelski ratni zrakoplovi su bacali letke kojima pozivaju stanovnike južnog Libanona da odmah napuste to područje, prenose agencije. Izrael se odlučio za dublji prodor u Libanon kako bi potisnuo Hezbolah nakon devet dana sukoba. Agencija Reuters također javlja, prenoseći pisanje izraelskih medija, da se izraelska vojska sprema za kopnenu operaciju protiv gerilaca Hezbolaha u Libanonu te da je pokrenula "masivnu" mobilizaciju pričuvnog sastava vojske.

ZAGREB - Njemačka obavještajna služba radi s ruskim kolegama kako bi pokušala osigurati oslobađanje dvojice izraelskih vojnika koje drži Hezbollah i još jednog koji je u rukama Hamasa, objavile su u petak njemačke novine Berliner Zeitung. Njemački i ruski ministri vanjskih poslova, Frank-Walter Steinmeier i Sergej Lavrov, dogovorili su zajedničku operaciju nakon što je Hamas oteo jednog izraelskog vojnika krajem lipnja. Steinmeier i Lavrov produljili su tu misiju kada je Hezbollah zarobio dva vojnika 12. srpnja, pišu novine ne navodeći izvor svojih informacija.

MOSKVA/TBILISI - Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili otkazao je svoj posjet Moskvi u petak, jer Kremlj nije pristao na bilateralni susret Saakašvilija i Vladimira Putina, javili su ruski i gruzijski mediji. Saakašvili je trebao nazočiti neformalnom summitu čelnika Zajednice neovisnih država, čije su članice bivše sovjetske republike, a koji se održava 21. i 22. lipnja u Moskvi. Predstojnik ureda gruzijskog predsjednika, Georgi Arveladze, izjavio je da je posjet odgođen jer je "ruska strana odbila održati bilateralni sastanak predsjednika Gruzije i Rusije". Glavni cilj tog posjeta bio je razgovor o temama koje se odnose na povlačenje ruskih mirovnih snaga i rješavanje situacije u Južnoj Osetiji, gdje Tbilisi optužuje Moskvu da podupire pobunjeničko vodstvo te regije. U međuvremenu je Rusija priopćila da Saakašvili namjerno raspiruje napetosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙