FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 25. lipnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 25. lipnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

KANDAHAR - Koalicijske i afganistanske snage tijekom noći su u žestokim sukobima ubile 48 talibana, rekao je u nedjelju afganistanski vojni dužnosnik. Četiri sata duga bitka u južnoj afganistanskoj pokrajini Kandaharu počela je u subotu navečer, rekao je general Rahmatullah Poufi. Talibani su pucali iz zaklonjenih položaja, a koalicijske snage su pozvale helikopter koji je napao talibanske položaje. U borbi je ranjeno i nekoliko koalicijskih vojnika, od kojih su dvojica u nedjelju ujutro podlegli ranama, objavilo je zapovjedništvo međunarodnih snaga u Afganistanu.

GAZA - Predsjednik palestinske uprave Mahmud Abas i premijer Ismail Hanija završili su svoj sastanak pred zoru u nedjelju bez sporazuma o planu za uspostavu palestinske države kojim se neizravno priznaje i Izrael te će razgovore nastaviti u nedjelju. Palestinski predsjednik Mahmud Abas i premijer Ismail Hanija, član Hamasa, u subotu navečer sastali su se u Gazi u sklopu nacionalnog dijaloga čija je svrha pokušati postići sporazum kako bi se izašlo iz krize koja je zahvatila palestinske vlasti. Abas i Hanija nakratko su se tajno sastali u petak navečer s istim ciljem, u nastojanjima da se postigne dogovor o dokumentu o "državnom sporazumu". Ako palestinske stranke i pokreti ne prihvate "državni sporazum" , koji sadrži točku o priznanju Izraela, što je do sada Hamas uporno odbacivao, Abas 26. srpnja namjerava organizirati referendum.

RIM - U Italiji su u nedjelju u 8 sati otvorena birališta na koja je pozvano više od 47 milijuna Talijana da se na referendumu izjasne za ustavne reforme. Lijevi centar premijera Romana Prodija poziva birače da se izjasne protiv promjena, a desni centar čelnika Silvija Berlusconija poziva na njihovo usvajanje. Talijani se moraju odlučiti hoće li prihvatiti izmjene 57 od 139 članaka koliko ih sadrži talijanski ustav usvojen poslije Drugog svjetskog rata. Riječ je o promjenama drugog dijela ustava kojima bi se država federalizirala prebacivši neke ovlasti na regije, dala bi se veća ovlast premijeru, a smanjila šefu države, te bi se smanjio broj parlamentaraca s 950 na 773.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙