FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 5. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SKOPJE - U Makedoniji su u srijedu ujutro otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima treba biti izabrano 120 zastupnika od 2620 prijavljenih kandidata. Izbori se provode u šest izbornih jedinica po proporcionalnoj metodi. U izbornoj trci sudjeluje šest koalicija i 25 političkih stranaka. Prema svim anketama provedenim prije izbora očekuje se da će najviše glasova dobiti oporbena koalicija VMRPO-DPMNE što, međutim, neće biti dovoljno da bi samostalno sastavila Vladu. Procjenjuje se da je vladajuća koalicija okupljena oko Socijaldemokratskog saveza izgubila na potpori zahvaljujući prije svega daljnjem rastu ionako vrlo visoke stopi nezaposlenosti koja iznosi 38 posto te ukupno lošem stanju gospodarstva. Izbore prati oko pet tisuća promatrača od toga 500 stranih.

MOSKVA - Ruska je vlada u srijedu osudila sjevernokorejsko ispaljivanje deset raketa, ocijenivši taj potez "provokacijom" koja bi mogla naškoditi naporima što se poduzimanju na neširenju nuklearnog oružja, rekao je za Interfax glasnogovornik ruske diplomacije Mihail Kaminin. "Ovakve provokacije samo kompliciraju situaciju", kazao je Kamynine. Sjevernokorejski veleposlanik u Moskvi pozvan je 22. lipnja u rusko ministarstvo vanjskih poslova gdje je upozoren na negativne posljedica mogućeg ispaljivanja balističkih raketa, što je potez koji je pokazao promjene u tonu Rusije prema Sjevernoj Koreji. Rusija je, naime, jedna od rijetkih zemalja koja održava privilegirane odnose sa Sjevernom Korejom čiji je čelnik, Kim Jong-Il, u dva navrata posjetio Rusiju tijekom 2001. i 2002.

NEW YORK - UN-ovo Vijeće sigurnosti sastat će se u srijedu ujutro na zahtjev Japana kako bi raspravljalo o sjevernokorejskom potezu - ispaljivanju deset raketa, izvijestio je francuski veleposlanik pri UN-u Jean-Marc de la Sabliere. "Upravo sam primio zahtjev japanskog veleposlanika da se nakon sjevernokorejskog ispaljivanja raketa organizira sastanak članica Vijeća sigurnosti", stoji u priopćenju francuskog veleposlanika koji predsjedava Vijećem 15 zemalja članica tijekom srpnja. U srijedu rano ujutro Sjeverna Koreja ispalila je deset raketa raznih tipova, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap pozivajući se na informacije dužnosnika obavještajne službe koji je želio ostati anoniman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙