FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 20. srpnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

ZAGREB - Najviši hrvatski i srbijanski dužnosnici te predstavnici Europske komisije (EK) u Hrvatskoj prisustvovat će u petak svečanosti kojom će se obilježiti završetak radova na graničnom prijelazu Bajakovo između Republike Hrvatske i Republike Srbije, doznaje se iz Delegacije EK-a u Hrvatskoj. Najavljen je dolazak hrvatskog premijera Ive Sanadera, predsjednika srbijanske vlade Vojislava Koštunice, šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta i ministra financija Ivana Šukera. Rekonstrukcija i dogradnja graničnog prijelaza Bajakovo dio su projekta "Integrirano upravljanje granicom" s ciljem modernizacije graničnih prijelaza kako bi se poboljšao promet ljudi, roba i usluga istovremeno podižući razinu sigurnosti i suradnje između svih graničnih službi.

MOSKVA - Prekid vatre između Hezbollaha i Izraela prvi je ključni korak prema rješavanju bliskoistočne krize, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru za Kommersant objavljenom u četvrtak. "Pozivamo na hitnu uspostavu prekida vatre kao prvog koraka u rješavanju krize. Prekid vatre nam je potrebniji od svega drugoga", navodi Kommersant ocjenu ruskog ministra. Opaske ministra Lavrova mogle bi dovesti Rusiju u sukob s Washingtonom koji se protivi prijedlozima da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji rezoluciju kojom se nalaže prekid vatre. Francuska, stalna članica Vijeća sigurnosti, lobira za rezoluciju kojom bi se nalagao prekid vatre. Lavrov nije kazao da li će Rusija, poduprijeti takvu rezoluciju.

BEJRUT - Američki marinci su u četvrtak prebacili stotine američkih državljana na desantni brod na bejrutskoj plaži kako bi izbjegli iz Libanona izloženog izraelskim bombardiranjima već tjedna dana. Marinci koji su imali pomoć libanonskih vojnika nosili su svoje državljane, među kojima su bile brojne žene i djeca, kroz valove do desantnog čamca. Oko 40 američkih marinaca iskrcalo se na plažu u Bejrutu rano u četvrtak u sklopu plana da evakuiraju 1.200 američkih državljana iz grada. Lako naoružani marinci su došli do obale u zoru desantnim plovilom s nosača USS Nashville. Marinci su se vratili u Libanon gotovo 23 godine nakon što su gerilci Hezbolaha kamionom-bombom digli u zrak marinsku vojarnu u Bejrutu 1983. godine pri čemu je poginulo 220 marinaca, 18 pripadnika ratne mornarice i tri pripadnika kopnene vojske.

ŽENEVA - Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) priprema se pomoći "desecima tisuća" libanonskih izbjeglica koji bježe pred sukobima Izraela i Hezbollaha, priopćila je u četvrtak ta UN-ova agencija. UNHCR će uputiti svoju ekipu koja bi trebala nadgledati dolazak izbjeglica na libanonsko-sirijskoj granici, a u Libanonu će biti stacionirano humanitarno osoblje koje će pomagati izbjeglicama u kolektivnom smještaju. UNHCR u Jordanu i Siriji ima spremnu, uskladištenu pomoć u vidu šatora, plastičnih cerada i pokrivača. Prema UN-u, dolazak izbjeglica u Siriju odvija se u "prikrivenom obliku" jer ih većina utočište traži kod rodbine i prijatelja. UNHCR je posebice zabrinut zbog sudbine 20.000 izbjeglica i tražitelja azila, uglavnom Iračana, koji traže evakuaciju na Cipar.

KABUL - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i zapovjednik snaga NATO-a u Europi, američki general James L. Jones, doputovali su u četvrtak ujutro u Kabul gdje su počeli razgovore sa čelnicima koalicijskih snaga i afganistanskim dužnosnicima o razmještanju mirovnih snaga Saveza na cijelom teritoriju Afganistana. Schefer i Jones, koji po dolasku u Kabul nisu davali izjave novinarima, sastali su se afganistanskim ministrima a kasnije tijekom dana razgovarat će i s predsjednikom Hamidom Karzaijem. Nekoliko sati nakon njihovog dolaska u zapadnom dijelu Kabula eksplodirao je automobil, pri čemu je poginuo jedan 16-godišnji Afganistanac a dvojica su ranjena. NATO je povećao broj svojih vojnika u Afganistanu s 9.700 na 16.000, a procjenuje se da će ih do kraja razmještanja na jugu biti do 18.000 tisuća.

KABUL - NATO je u četvrtak, pripremajući se za preuzimanje nadzora nad sigurnosnom situacijom u južnom dijelu Afganistana, pozvao međunarodnu zajednicu da ne zanemari tu zemlju zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku i u Iraku. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i zapovjednik NATO snaga američki general James Jones sastali su se s afganistanskim čelnicima u Kabulu kako bi razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, posebno na jugu zemlje uoči tamošnjeg razmještanja tisuća pripadnika misije ISAF-a. "Mislimo da bi pozornost međunarodne zajednice trebala biti veća nego što je u ovome trenutku. Visoka razina političke pozornosti je od apsolutne važnosti", rekao je Hoop de Scheffer, aludirajući na obnovljene sukobe na Bliskom istoku i u Iraku koji privlače ogromnu međunarodnu pozornost.

TOKIO - Sjedinjene Države će krajem ljeta započeti s raspoređivanjem proturaketnih projektila Patriot u jednoj od svojih vojnih baza u Japanu kako bi se, zajedno s vladom u Tokiju, oduprijeli prijetnji sjevernokorejskog raketnog arsenala, priopćilo je u četvrtak japansko ministarstvo vanjskih poslova. U bazi američkog ratnog zrakoplovstva Kadena, na japanskom otoku Okinawa, američka će vojska u rujnu započeti s razmještanjem presretača raketnih projektila zemlja-zrak, tipa Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3). Taj će sustav biti djelomično uspostavljen do kraja godine, a operativan će biti do kraja ožujka iduće godine, dodaje ministarstvo u priopćenju. Japan tvrdi da je sustav namijenjen obrani zemlje od sjevernokorejskih projektila, posebice stotina projektila tipa Rodong.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair otići će sa svog položaja za nešto malo više od godinu dana, izjavio je njegov bivši glasnogovornik Alastair Campbell čije riječi u četvrtak prenosi tjednik The Spectator. Na upit konzervativnog zastupnika Borisa Johnsona, bivšeg glavnog urednika tjednika, o mogućem datumu ostavke Tonyja Blaira, Campbell je odgovorio "za nešto više od godinu dana". Britanski premijer, čiji je ovo treći mandat na čelu zemlje, sam je dao do znanja da će napustiti svoju funkciju prije sljedećih parlamentarnih izbora koji će se održati najkasnije u svibnju 2010. godine.

MOSKVA - Venezuela će od Rusije kupiti lovce presretače Suhoj SU-30 u vrijednosti većoj od milijarde dolara, što će označiti proboj ruskih vojnih zrakoplova na južnoameričko tržište, piše u četvrtak poslovni ruski dnevnik Vedomosti. Ugovor o kupnji 24 Suhoja trebao bi idućeg ponedjeljka potpisati venezuelanski predsjednik Hugo Chavez koji dolazi u službeni posjet Rusiji. "Radi se o prodaji lovačkih zrakoplova kojih nema niti jedna južnoamerička država", ističu Vedomesti. Venezuela se odlučila na kupnju ruskih zrakoplova nakon što je Washington zabranio da se vladi u Caracasu prodaje oružje i vojna oprema američke proizvodnje. Nakon toga SAD su blokirale pokušaje Caracasa da kupi borbene zrakoplove od Španjolske i Brazila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙