FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 12. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 12. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u srijedu izaslanstvo Pokrajinske skupine Kršćansko-socijalne unije (CSU) frakcije CDU/CSU u Njemačkom saveznom parlamentu. Predsjednik Mesić je podsjetio da je Njemačka bila prva zemlja u Europi koja je shvatila neminovnost raspada Jugoslavije i priznala neovisnost Hrvatske te je zahvalio izaslanstvu CSU-a na potpori i pomoći koju je Hrvatska dobivala tada kao i danas kad Hrvatska nastoji što prije ući u Europsku uniju i u NATO. U ime izaslanstva obratio se Peter Ramsauer, predsjednik Pokrajinske skupine CSU-a u Bundestagu, koji je naglasio da CSU ne predstavlja samo interese pokrajine već da želi pridonijeti i oblikovanju njemačke i europske politike.

PODGORICA - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić doputovao je u srijedu u službeni posjet Republici Crnoj Gori gdje će se sastati s najvišim crnogorskim dužnosnicima. Predsjednik Mesić razgovarat će sa svojim domaćinom, crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, a očekuje se da će dvojica predsjednika parafirati izjavu o načelima na kojima će se temeljiti odnosi Hrvatske i Crne Gore. Predsjednik Mesić će se na radnom ručku susresti s premijerom Milom Đukanovićem, a razgovarat će i s predsjednikom Skupštine Republike Crne Gore Rankom Krivokapićem. Također će sudjelovati na Hrvatsko-crnogorskom međudržavnom savjetu.

LJUBLJANA - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da su članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu dugoročni strateški ciljevi Crne Gore a da njegova država želi posebno dobre odnose s Hrvatskom i Srbijom kao neposrednim susjednim državama. "Posebno dobre odnose želimo sa Hrvatskom i Srbijom jer je efikasna regionalna suradnja s državama u regiji jedan od temelja naše vanjske politike", rekao je Đukanović u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA. Pri tome je ocijenio da odnose s Hrvatskom obilježava težina događaja na dubrovačkom ratištu. "S Hrvatskom ne želimo traumatične odnose, zato ulažemo mnogo napora za razvitak dobrosusjedskih odnosa", rekao je Đukanović.

RIM - Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema je spreman podnijeti ostavku ako u parlamentu ne prođe vladina vanjska politika glede talijanskih mirovnih misija u inozemstvu, od kojih bi se ukinula samo jedna, ona u Iraku, dok bi se nastavila u Afganistanu, piše u srijedu list Repubblica. "Moj mandat je na raspolaganju", rekao je D'Alema u "neslužbenom" razgovoru s talijanskim europarlamentarcima, prenosi Repubblica. Ministar obrane Arturo Parisi predlaže održavanje sastanka na vrhu stranaka koalicije lijevog centra prije nego li vladin zakonski dekret o misijama u inozemstvu dođe na raspravu u parlament.

BRUXELLES - Europska unija u srijedu se pridružila Sjedinjenim Državama i upozorila službeni Teheran da ga čeka kazna Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ne pokaže li spremnost na suradnju kako bi završila kriza oko iranskoga nuklearnog programa. "Ne bude li Iran spreman na suradnju, nastavit će se proces u UN-ovu Vijeću sigurnosti", rekao je finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om. Rekao je to pred Europskim parlamentom samo dan nakon neuspjelih EU-ovih razgovora s Iranom.

SRINAGAR - Lashkar-e-Taiba, ekstremistička islamska skupina sa sjedištem u Pakistanu i aktivna u indijskom Kašmiru, zahvaćenom separatističkom pobunom od 1989. godine, odbacila je u srijedu optužbe da je odgovorna za krvave napade u Bombaju. "Odlučno osuđujemo eksplozije u Bombaju i odbacujemo optužbe o umiješanosti naše skupine. Ti su pokolji nečovječni", kazao je glasnogovornik skupine Abdullah Ghaznavi u Srinagaru, ljetovalištu u indijskom Kašmiru. "Naš je sveti rat usmjeren samo na indijske postrojbe u Kašmiru. Islam ne dopušta ubijanje nevinih", dodao je. Najmanje 183 osobe smrtno su stradale a 624 ih je ranjeno u napadima u utorak navečer na vlakove i postaje u predgrađu Bombaja.

JERUZALEM - Izraelska vojska djeluje na kopnu i u zraku u Libanonu nakon što je libanonski Hezbollah objavio zarobljavanje dvojice izraelskih vojnika, kazao je vojni glasnogovornik. "Naši zrakoplovi, tenkovi i topništvo djeluju unutar libanonskog teritorija", kazao je glasnogovornik ističući da je ta ofenziva lansirana nakon zarobljavanja dvojice vojnika blizu kibuca Zarit, na izraelsko-libanonskoj granici. Po državnoj televiziji, vojnici su zarobljeni na kolektivnoj farmi Zarit, na izraelskom teritoriju, sasvim blizu granice s Libanonom. Hezbollah je objavio da je zarobio dvojicu izraelskih vojnika i tvrdi da ih želi zamijeniti za "zarobljenike i zatočenike" u Izraelu.

ZAGREB/RACHAYA - Libanonski Hezbollah granatirao je u srijedu položaje izraelske vojske smještene na granici Libanona, Sirije i Izraela a u napadu su ranjena četiri civila i zarobljena dva izraelska vojnika. Reuters prenosi da je Hezbollahova TV al-Manar objavila vijest o zarobljavanju dva vojnika. Izraelska vojska izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" glede sudbine dvojice vojnika nakon napada gerilaca iz Libanona. Hezbollah je ispalio tridesetak granata i raketa na izraelske položaje u Ramti, Sammaqi i al-Aalamu, u kontroverznom sektoru farmi Shebaa, pod okupacijom od 1967. godine, priopćili su libanonski izvori. Izraelska vojska odgovorila je potom ispalivši dvadesetak tenkovskih i minobacačkih granata na rubne dijelove libanonskih sela na jugoistoku Libanona.

JERUZALEM - Izrael u srijedu upozorava Libanon da vladu u Bejrutu smara odgovornom za to što je pokret Hezbolah zarobio dvojicu izraelskih vojnika. "Libanonska vlada koja pokretu Hezbolah dopušta da na svojem suverenom teritoriju slobodno djeluje protiv Izraela snosit će odgovornost i posljedice", kaže se u priopćenju ministarstva obrane. "Izrael se smatra slobodnim da poduzme bilo kakve potrebne mjere, a i izraelska je vojska dobila upute u skladu s time", dodaje se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙