FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 3. srpnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB/BRUXELLES - U Bruxellesu se u ponedjeljak i utorak održava bilateralna faza analitičkog pregleda usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, tzv. screening, za poglavlje koje se odnosi na poreze. Hrvatski pregovarači u ovoj će fazi upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom EU-a u ovom poglavlju. Prvoga dana bilateralnog screeninga hrvatski će stručnjaci predstaviti stanje i razinu usklađenosti u području izravnih i neizravnih poreza (porez na dodanu vrijednost), a drugoga će nastaviti s predstavljanjem neizravnih poreza u području posebnih poreza (trošarine) i područja o uzajamnoj suradnji i kompjutorizaciji.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenskih liberalnih demokrata (LDS) Jelko Kacin izjavio je da je ulazak Hrvatske u EU u slovenskom strateškom interesu, te osudio najave nekih populističkih krugova o tome da bi o ulasku Hrvatske u EU u Sloveniji trebalo organizirati referendum ili povezivati bilateralna pitanja s njenim pregovorima u pristupnom procesu. "Ucjenjivanje nije primjereno. Ispuni li uvjete za članstvo, Hrvatska članstvo i zaslužuje", rekao je Kacin u ponedjeljak na konferenciji za novinare, koja je u najvećoj mjeri bila posvećena kritici ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, posebno njegova odnosa prema problematici dvojezičnih topografskih oznaka u austrijskoj Koruškoj, gdje živi i slovenska manjina.

SUBOTICA - Nepoznate osobe su nekoliko sati uoči održavanja Godišnjeg sabora Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Vladimir Nazor", u nedjelju u Somboru, prebojili ploču s nazivom te hrvatske udruge, priopćilo je u ponedjeljak Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji. Osuđujući incident HNV precizira da su na ploči prebojene riječi "Hrvatsko" i "Vladimir Nazor", čime su, kaže se u priopćenju, počinitelji pokazali "na što su točno mislili svojim nedjelom, koje su izveli planirano i ciljano". "HNV izražava nadu da će ovaj incident ostati usamljen i da neće poremetiti međunacionalne odnose i međusobno povjerenje u Somboru", stoji u priopćenju HNV-a.

SARAJEVO - Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je u ponedjeljak kako je vrijeme da političari i građani Bosne i Hercegovine preuzmu odgovornost za sudbinu vlastite zemlje te je izrazio nadu kako će nakon izbora u listopadu biti uspostavljena vlast koja će to moći i učiniti. Steinmeier je boravio u Sarajevu u prvom službenom posjetu BiH otkako je preuzeo dužnost šefa njemačke diplomacije, a nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem novinarima je kazao kako očekuje da će rezultat jesenskih općih izbora biti uspostava nove stabilne vlasti.

BEOGRAD - U beogradskom Centralnom zatvoru u ponedjeljak ujutro izbio je štrajk odbijanjem doručka 320 pritvorenika, u znak prosvjeda zbog loših uvjeta smještaja. Kako je priopćila Uprava za izvršenje zatvorskih sankcija, 320 pritvorenika odbilo je doručak, a njih čak 65-ero je zašilo usta, nakon čega su im liječnici morali priskočiti u pomoć. Pritvorenici su kao razlog za odbijanje doručka naveli neažurnost sudova u predmetima po kojima su u pritvoru, kao i loše uvjete smještaja u pritvoru, prije svega "u vezi s mikroklimatskim uvjetima i brojem pritvorenih u jedinicama smještaja".

JERUZALEM - Zapovjednik izraelskog glavnog stožera general Dan Halutz u ponedjeljak je izvijestio kako nije isključena mogućnost pregovora o puštanju na slobodu izraelskog vojnika što ga u zatočeništvu drže palestinski militanti, prenose agencije. Halutz je to izjavio nakon što su pripadnici triju radikalnih frakcija koje su prije osam dana zarobile Gilada Shalita dale na znanje kako bi zarobljenika mogle ubiti, ako Izraelci ne počnu s puštanjem na slobodu palestinskih zarobljenika do 5. sati u utorak ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je zatražio od palestinskih gerilaca da oslobode otetoga izraelskog vojnika i prestanu napadati izraelske gradove, a Izrael je pozvao na suzdržanost. "Sada je najvažnije postići oslobađanje zarobljenoga izraelskog vojnika", rekao je Lavrov i izrazio spremnost službene Moskve da u tome i pomogne. On je prethodno razgovarao s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni dok narastaju napetosti između Izraela i Palestinaca zbog otetog izraelskog vojnika.

RAMALLAH - Palestinski parlament u ponedjeljak je odlučio tužiti Izrael Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu zbog uhićenja više od 60 visokih dužnosnika vladajućeg Hamasa na Zapadnoj obali. Na posebnoj sjednici sazvanoj kako bi se raspravljalo o uhićenju osam ministara Hamasa, 22 parlamentarna zastupnika i još 34 političara, među kojima su izraelski gradonačelnici i drugi visoki dužnosnici, u znak odmazde zbog palestinske otmice izraelskog vojnika u Gazi, članovi parlamenta kojim dominiraju zastupnici Hamasa odlučili su osnovati legalno povjerenstvo koje će pripremiti slučaj protiv Izraela.

ANKARA - Predsjednik Cipra Tasos Papadopoulos i predsjednik samoproglašene tzv. Turske Republike Sjeverni Cipar, Mehmet Ali Talat, sastali su se u ponedjeljak u Nikoziji na prvom neslužbenom summitu u posljednje dvije godine na etnički podijeljenjenom sredozemnom otoku. Glavna tema razgovora dvojice predstavnika ciparskih etničkih zajednica bila je sudbina nestalih iz ranijih sukoba ciparskih Grka i ciparskih Turaka, no prema riječima turskog čelnika, dvojica sugovornika vodila su i "ozbiljan razgovor" o ciparskom problemu. Međuciparski susret na vrhu održan je na marginama sastanka Neovisnog odbora za nestale osobe. Čelnici ciparskih zajednica izrazili su spremnost da se sastanu ponovo.

KABUL - Američki vojnici ubili su dvadesetoricu pobunjenika koji su napali vojni konvoj na jugu Afganistana, objavile su u ponedjeljak koalicijske snage. Gerilski napad iz zasjede na vojni konvoj dogodio se u nedjelju u južnoj pokrajini Helmandu koja je postala žarište gerilske aktivnosti usmjerene protiv 3.300 britanskih vojnika. Prošli su tjedan u napadima ondje ubijena četvorica Britanaca. Vojska je priopćila da je trideset ekstremista puškama i minobacačima napalo koalicijsku patrolu koja je upravo pronašla skladište oružja i streljiva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙