FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 5. lipnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LIMA - Nepotpuni službeni rezultati predsjedničkih izbora u Peruu pokazuju da socijaldemokratski kandidat Alan Garcia vodi s 54,70 posto glasova nasuprot 45,30 posto, koliko je pripalo njegovom nacionalističkom suparniku Ollanti Humali, objavila je Izborna komisija nakon obrade 84 posto glasova. Nekadašnji predsjednik Alan Garcia, koji je upravljao zemljom između 1985. i 1990. godine, proglasio je u nedjelju navečer pobjedu na mitingu u Limi pred tisućama pristaša. Ollanta Humala odlučio je pričekati objavu konačnih službenih rezultata za što će trebati najmanje tjedan dana, priopćilo je izborno povjerenstvo. Po podacima povjerenstva, Alan Garcia je dobio milijun više glasova nego njegov protivnik Ollanta Hulama.

ZAGREB/HANOJ - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld i njegov vijetnamski kolega Pham Van Tra složili su se u ponedjeljak da će ojačati vojnu suradnju dvaju nekadašnjih neprijatelja, priopćili su dužnosnici Pentagona, kako prenose agencije. Vijetnam je jedna od nekoliko azijskih država s kojima je Pentagon izgradio bliske veze radi borbe protiv terorizma i protuteže Kini za koju Washington tvrdi da previše taji svoj vojni proračun i namjere. Rumsfelda, drugog američkog tajnika obrane koji dolazi u Vijetnam nakon pada proameričkog režima Sajgona u travnju 1975. godine, dočekao je uz vojne počasti ministar obrane Pham Van Tra.

LONDON - Pustinje su ugroženije nego ikad prije, a mogle bi biti vrijedan izvor solarne energije i ljekovitoga bilja, upozorava UN u izvješću objavljenom u ponedjeljak u povodu Svjetskoga dana zaštite okoliša. "Pustinje nisu tek suha zemlja, one su dinamične s biološkog, gospodarskog i kulturnog stajališta, a trpe pod teretom pritisaka suvremenoga svijeta", objasnio je izvršni direktor UN-ova programa za okoliš Shafqat Kakakhel. Najmanje četvrtina kopna, 33,7 milijuna četvornih kilometara, smatra se pustinjskim područjem, a u pustinjama živi 500 milijuna ljudi, stoji u izvješću UN-a. Jedan od autora izvješća, profesor londonoskog University Collegea Andrew Warren, izjavio je da uznemiruje što su zbog klimatskih promjena, pretjerane eksploatacije podzemnih voda, salinizacije i nestanka faune pustinje sve ugroženije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙