FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati
ZAGREB, 3. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati

GAZA

Izraelski helikopter gađao je u ponedjeljak urede Hamasa u Gazi, nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Ehud Olmert naredio vojsci da pojača vojne operacije kako bi oslobodili svog vojnika otetog prije tjedan dana. Vojska je izvijestila da je pogodila mjesto gdje se sastaju palestinski militanti, no nije utvrđeno ima li kakvih posljedica nakon tog napada.

Izraelske zračne snage u nedjelju su napale ured palestinskog premijera Ismaila Hanije u Gazi koji se u tom trenutku ondje nije nalazio.

Izraelski državni izvori poručuju da nitko iz vlade koju predvodi Hamas neće biti pošteđen napada.

Prošli tjedan, Izrael je poslao jake snage i tenkove u pojas Gaze nakon što su palestinski militanti oteli jednog izraelskog vojnika. Mete zračnih napada su i civilna infrastruktura i zgrade palestinske vlade.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u nedjelju da se "ključ rješenja krize", izazvane otmicom izraelskog vojnika prošlu nedjelju u Pojasu Gaze, nalazi u Siriji, gdje je stacionirano više palestinskih dužnosnika.

"Ključ rješenja krize se nalazi u Damasku, jer su od tamo došle direktive i naredbe o terorističkim akcijama", kazao je Olmert u telefonskom razgovoru s američkom državnom tajnicom.

"Sirijsko vodstvo mora ugasiti zapovjedne centre terorističkih skupina koje se nalaze na njihovom teritoriju", istaknuo je Olmert.

Od otmice vojnika Izrael otvoreno prijeti uhićenjem Khaleda Mechaala, šefa političkog ureda Hamasa u Damasku.

GAZA

Oružano krilo Hamasa zaprijetilo je u nedjelju operacijama protiv vladinih infrastruktura u Izraelu u znak odmazde protiv izraelskih zračnih napada na iste ciljeve u Gazi.

"Brigade Ezzedine al-Qassam upozoravaju cionističke neprijatelje. Ukoliko nastave s vojnim operacijama, napast ćemo iste ciljeve", priopćio je glasnogovornik skupine Abou Obeida.

U istom je priopćenju osudio "prljavi rat" i izraelske zračne napade na "električne centrale, mostove, sveučilišta, škole, ministarstva, vijeće ministara".

MEXICO CITY

Sudeći po prvim izlaznim anketama, objavljenim na TV-u, predsjednički izbori u Meksiku između dvojice glavnih kandidata: ljevičara Andresa Manuela Lopeza Obradora i desničara Felipea Calderona prolaze tijesno, prenosi Reuters.

Izlazne ankete tako pokazuju da su Calderon iz vladajuće Stranke nacionalne akcije i Obrador, ljevičar i bivši gradonačelnik Mexico Cityja zasad previše izjednačeni da bi jedan od njih mogao biti proglašen pobjednikom izbora.

Prvi službeni rezultati očekuju se oko 23 sata po mjesnom vremenu (6 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu), bude li razlika između prva dva kandidata veća od 1 posto.

Predsjednik Izbornoga instituta Luis Ugalde zatražio je od kandidata da ne proglašavaju svoju pobjedu prije nego što on službeno objavi rezultate.

HELSINKI

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn umanjivao je u nedjelju učinak zastoja u provođenju reformi u Turskoj, ali je istovremeno pozvao Ankaru da žustrije krene s političkim i pravnim promjenama.

U razgovoru za finsku televiziju, Rehn je kazao da veto turskog predsjednika Ahmeta Necdeta Sezera na zakon o ombudsmanu, kako to zahtjeva Bruxelles u okviru turskih težnji za članstvom u EU, nije kraj priče.

"Nije tako dramatično kako se čini. On često poseže za vetom koji potom ukine parlament", kazao je Rehn.

Rehn je također kazao da će s Europskom komisijom i finskom vladom, koja je upravo preuzela predsjedanje Unijom, u ponedjeljak razgovarati o pitanju Turske i Cipra.

BRATISLAVA

Tri stranačka čelnika potpisala su u nedjelju sporazum o koalicijskoj vladi u Slovačkoj, u trenutku kada se Robert Fico sprema zamijeniti premijera na odlasku Mikulaša Dzurindu.

Fico, čija je stranka "Smer " pobijedila Dzurindin desni SDKU na prošlomjesečnim izborima, predsjedao je ceremonijom potpisivanja, obećavši "političku solidarnost".

Njegova stranka udružila je snage s lijevim Pokretom za demokratsku Slovačku (HZDS), bivšeg premijera Vladimira Mečiara, i Slovačkom nacionalnom strankom (SNS) Jana Slota.

Fico se odlučio za Mečiara i Slota nakon što je odbio moguća savezništva sa svakom od tri konzervativne stranke koje su dijelile vlast pod Dzurindom od 1998. Očekuje se da će nova vlada, koja kontrolira 85 od 150 mjesta u parlamentu, preuzeti kormilo sljedeći tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙