FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30

ZAGREB, 2. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30.
ZAGREB, 2. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30.

BAGDAD - Pet je osoba poginulo, a dvadesetak ih je ranjeno u nedjelju u različitim napadima, od kojih dvije u središtu Bagdada u eksploziji automobila bombe, javljaju agencije. "Automobil parkiran na križanju u centru Bagdada eksplodirao je u osam sati ujutro pri čemu su poginule dvije osobe, a 13 ih je ranjeno, sve civili", prenosi agencija France Presse sigurnosne izvore. Nešto kasnije je jedan policajaca poginuo a tri su civila ranjena u eksploziji još jednog automobila bombe prilikom prolaska policijskog konvoja u Arasatu al Hindiyi u centru Bagdada.

PODGORICA - Predsjednik Montenegro Airlines-a Zoran Đurišić i direktora pravnog ureda te tvrtke Vladimir Đelević nalaze se pred uhićenjem, nakon što je tužiteljstvo u Podgorici podnijelo osnovnom sudu zahtjev za otvaranje istrage protiv čelnika crnogorskog avioprijevoznika zbog sumnje da su zloporabom službenog položaja nanijeli višemilijunsku štetu tvrtki. Đurišić i Đelević se terete da su od 2002. do 2006. zloupotrebljavali ovlasti sklapanjem ugovora o davanju u zakup, s mogućnošću otkupa, zrakoplova koji je bio u vlasništvu Montenegro Airlines, pričinivši štetu tvrtki od preko 9,7 miliona eura.

GAZA - Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je kako njegova vlada neće pristati na ucjene i da je vojsci naredio da "učini sve što može" kako bi vratila vojnika kojeg su prije tjedan dana oteli naoružani palestinski militanti. "Izrael nema namjeru popustiti pred ucjenama bilo koje vrste", rekao je Olmert na sjednici vlade, govoreći o zahtjevu Hamasa da Izrael pusti na slobodu vše od tisuću zatvorenika.

DHAKA - Jedna je osoba poginula a gotovo stotinu ih je ozlijeđeno u nedjelju u sporadičnim sukobima između policije i oporbenih snaga u Dhaki, javlja agencija Reuters pozivajući se na izjave očevidaca i policije. Savez 14 stranaka na čijem je čelu Awami liga pozvao je na prosvjede kako bi prisilio vladu da provede izbornu reformu prije općih izbora predviđenih za siječanj. Oko 80 osoba je ozlijeđeno u sličnim sukobima policije i oporbe u južnom i sjevernom Bangladešu. Policija koristi palice, dimne bombe i gumene metke, kažu svjedoci.

TEHERAN - Iran odbacuje svaki krajnji rok za davanje odgovora na ponudu zapadnih sila kojoj je cilj prekid iranskog obogaćivanje urana, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranske diplomacije Hamid Reza Assefi. "Odgovorit ćemo idući mjesec i to od 23. srpnja do 22. kolovoza", dodao je Assefi, dok su Sjedinjene Države u petak objavile da čekaju odgovor Irana povodom sastanka iranskih i europskih dužnosnika 5. srpnja. "Krajnji rok ne dolazi u obzir, mislimo da takve (američke) izjave nisu konstruktivne i neće pomoći u rješavanju problema", istaknuo je Assefi.

TOKIO - Japanci će morati smanjiti mirovine u iduća dva desetljeća ako stopa nataliteta u toj zemlji ne naraste, upozorava dnevnik "Asahi Shimbun". Stopa plodnosti, prosječan broj djece koje žena rodi tijekom svog života, u Japanu je pala na najnižu razinu -1,25 u 2005. godini kada je i udio starijih ljudi u svjetskom stanovništvu u toj zemlji bio najveći. Pozivajući se na podatke ministarstva zdravstva "Ahasi Shimbun" ističe da će mirovine, koje trenutačno jamče polovicu prosječnog prihoda tijekom radnog vijeka, pasti na 48 posto od 2023. ako stopa nataliteta ostane na sadašnjoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙