FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Sveta Stolica Hrvatsku smatra prirodnim dijelom Europske unije i uvjerena je da će s lakoćom ispuniti sve uvjete koji su joj postavljeni za punopravno članstvo, rekao je u utorak u Zagrebu tajnik za odnose s državama Svete Stolice Giovanni Lajolo nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Nazočnost Hrvatske u Uniji, prema riječima državnog tajnika Vatikana, obogatit će sve druge zemlje članice na ljudskom i kulturnom planu što, kako je ocijenio, "i jest jedino pravo bogatstvo". Lajolo je razgovor s Mesićem ocijenio vrlo dobrim. Dodao je da su odnosi Hrvatske i Vatikana doista skladni i prijateljski, o čemu svjedoči i danas potpisani Sporazum. Msgra Lajolu u utorak je primio i hrvatski premijer dr. Ivo Sanader, a poslije podne će održati predavanje na temu "Vatikanska diplomacija".

ZAGREB - Hrvatsko društvo možemo gledati samo kao europsko društvo, nikako drukčije, kazao je u Zagrebu tajnik Svete Stolice za odnose s državama msgr Giovanni Lajolo a također je izrazio zadovoljstvo provedbom konkordata s Hrvatskom. Lajolo je dao izjavu novinarima zajedno s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović na čiji je poziv stigao u Zagreb kao počasni gost Dana hrvatske diplomacije 7. lipnja, proglašenog u spomen na davno 9. stoljeće kada je papa Ivan VIII. priznao kneza Branimira za vladara Hrvatske. Lajolo je kazao da je Sveta Stolica od samog početka zagovarala punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji te da se hrvatsko društvo ne može definirati drukčije nego kao europsko društvo. Grabar-Kitarović je kazala da su odnosi Hrvatske i Vatikana "izvrsni" i "u stalnom usponu".

TEHERAN - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana u utorak je, na konferenciji za novinare s iranskim ministrom vanjskih poslova Manouchehrom Mottakijem, izrazio nadu u "pozitivan odgovor" Irana nakon što je ta zemlja dobila prijedloge kojima je međunarodna zajednica želi nagovoriti da odustane od obogaćivanja urana. Solana, koji u utorak popodne odlazi iz Irana, rekao je da je održao "veoma dobar sastanak" s Mottakijem i Alijem Larijanijem, glavnim iranskim nuklearnim pregovaračem.

BEOGRAD - U utorak u podne u Beogradu je s jarbola ispred zgrade ministarstva obrane Srbije i Crne Gore, uz intoniranje himne "Hej Slaveni", spuštena zastava državne zajednice Srbije i Crne Gore, te umjesto nje podignuta zastava Srbije, uz zvuke himne "Bože pravde". Ista ceremonija izvedena je u svim vojnim institucijama u Srbiji. Ministar obrane Zoran Stanković tom je prigodom rekao da vojska normalno funkcionira. Najavio je da će izaslanstvo ministarstva otputovati u utorak poslije podne u Crnu Goru "kako bi utvrdilo broj časnika koji žele nastaviti službu u budućoj srpskoj vojsci".

BEOGRAD - Na Specijalnom sudu u Beogradu u utorak je nastavljen proces optuženima za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, svjedočenjem umirovljenog dužnosnika MUP-a Srbije Mile Novakovića. Novaković je na suđenju, koje je započelo prije gotovo dvije i pol godine, rekao da je optuženi pripadnik rasformiranih specijalnih postrojbi "Crvene beretke" Zvezdan Jovanović tijekom policijske istrage u sklopu akcije Sablja bez pritisaka priznao da je pucao na Zorana Đinđića.

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmud Abas dao je Hamasu još tri tjedna da prihvati dokument kojim implicitno priznaje Izrael, a tek će onda ostvariti svoj ultimatum da se o tom pitanju odlučuje na nacionalnom referendumu, rekao je u utorak jedan dužnosnik. Izvršni odbor Palestinske oslobodilačke organizacije prihvatio je dokument kojim ovlašćuje Abasa da sazove referendum, rekao je Jaser Abed Rabo, visoki palestinski dužnosnik. Prema njegovim riječima, Abas neće prihvatiti nikakve dopune toga dokumenta. Ghazi Hamad, glasnogovornik Hamasove vlade rekao je da Hamas pozdravlja produljenje stalnoga "dijaloga" o tome dokumentu.

SARAJEVO - Predsjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) Milan Moguš i Božidar Matić potpisali su u utorak u Sarajevu protokol o suradnji dviju akademija te razmatrali prijedlog tematskog plana znanstvene suradnje za razdoblje od 2006. do 2008. godine. Protokol je potpisan na kraju dvodnevnog posjeta izaslanstva HAZU Bosni i Hercegovini, a temelji se na sporazumu o suradnji ovih akademija iz 1996. godine. Predsjednici Moguš i Matić istaknuli su kako je međusobna suradnja i do sada bila na zavidnoj razini, te kako je bosanskohercegovačkoj akademiji značajno pomoglo jačanje veza s HAZU kao ustanovom sa znatno dužom tradicijom i znanstvenim kapacitetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙