FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 1. srpnja 2006. (Hina) - Pregled najvažnijih zanimljivosti iz svijeta:
ZAGREB, 1. srpnja 2006. (Hina) - Pregled najvažnijih zanimljivosti iz svijeta:

LJUBLJANA - Pristati na prijedlog da se granični spor s Hrvatskom rješava pred međunarodnim sudom značilo bi izreći nepovjerenje slovenskoj diplomaciji, ocijenio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u svojoj redovnoj kolumni koju objavljuje svake druge subote u ljubljanskom "Delu". "Prijenosom tog predmeta na pravosudno tijelo priznali bi da se odričemo diplomatskih instrumenata. Pristankom na zahtjev Hrvatske da o granici odluku donese sud izrekli bi nepovjerenje našoj diplomaciji koja je Bijelom knjigom jasno pokazala što treba biti predmet razgovora", naveo je Rupel.

BAGDAD - Trideset i tri su osobe poginule a 41 je ranjena u subotu u eksploziji automobila bombe na tržnici u Sadru, siromašnoj šijtskoj četvrti Bagdada, doznaje se iz vojno-policijskih izvora. Prema navodima policije, meta tog napada je bila policijska ophodnja, no većina žrtava su civili. Od 14. lipnja u Bagdadu su raspoređene pojačane snage sigurnosti koje čine irački i američki vojnici te 50.000 iračkih policajaca.

GAZA - Palestinske militantne frakcije koje su prošlu nedjelju zarobile izraelskog vojnika zatražile su u subotu od Izraela oslobađanje 1.000 zatvorenika iz svojih zatvora i prestanak napada na Gazu koji je pokrenut upravo u cilju oslobađanja zarobljenog vojnika. Zajednička izjava palestinskih skupina - druga od kada je desetnik Gilad Shalit zarobljen - ne ostavlja previše nade posrednicima da će se diplomacija pokazati uspješnom u njegovom oslobađanju. "Javnosti obznanjujemo naše pravedne i humanitarne zahtjeve", stoji u priopćenju Odbora narodnog otpora i Vojske islama, faksiranoj novinskim agencijama.

GOLMUD - Kineski predsjednik Hu Jintao otvorio je u subotu u Golmudu, na zapadu Kine, putničku liniju koja će prvi put vlakom spojiti Tibet s ostatkom zemlje. Kineski predsjednik je novu željezničku liniju nazvao "čudom" u povjesti željeznice. Nakon presjecanja crvene rupce, vlak će se iz Golmuda uputiti u 1.000 kilometara udaljenu Lhasu, prijestolnicu Tibeta koja se nalazi na nadmorskoj visini većoj od 5.000 metara.

TOKIO - Bivši konzervativni japanski premijer Ryutaro Hashimoto (68) preminuo je u subotu nakon probavnih problema, objavio je institut gdje se liječio. Hashimoto, koji je vodio japansku vladu od 1996. do 1998. godine, primljen je u Međunarodni medicinski centar Japan početkom lipnja. Bivši premijer je u kolovozu 2005. godine najavio povlačenje iz političkog života. U srpnju 2004. godine morao je podnijeti ostavku na mjesto šefa najveće Liberalno- demokratske stranke nakon skandala s neprijavljenim darom.

BEČ - Austrijsko polugodišnje predsjedanje Europskom unijom završilo je u petak navečer "Koncertom za Europu" na kojem je pred dvorcem Schoenbrunn u Beču po kiši na otvorenom bilo oko 80.000 posjetitelja. Nastupili su Bečki filharmoničari, peruanski tenor Juan Diego Florez pod ravnanjem svjetski poznatog tenora Placida Dominga. Izveli su djela Šostakoviča, Schummana, Mozarta, Verdija,Straussa i Rossinija. Publika ih je nagradila pljeskom i ovacijama tražeći dodatke a koncertu koji je trajao sat i pol a nazočili su i austrijski državni vrh, predsjednik Heinz Fischer, kancelar Wolfgang Schuessel i članovi vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙