FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. lipnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 16. lipnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BRUXELLES - Europska unija treba bolji sporazum od postojećeg da bi se mogla širiti, izjavio je u petak po završetku summita predsjedatelj Europskog vijeća, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel. "Ako želite imati efikasnu Uniju i ako želite primiti još članica, onda nam treba novi proračun, što je već dogovoreno, treba nam također bolji sporazum i stoga se borimo da što bolje objasnimo potrebu pripreme uvjeta", rekao je Schuessel odgovarajući na pitanje novinara što bi se dogodilo ako primjerice Hrvatska ispuni sve uvjete, a EU ne bude spremna za proširenje. "To je dobar primjer - da kontinent od skoro 500 milijuna stanovnika ne može primiti zemlju s pet milijuna stanovnika", rekao je i ponovio da je iz toga sasvim jasno da treba bolji sporazum.

BERLIN - Hrvatska bi do 2008. mogla okončati pregovore s Europskom unijom te 2009. postati punopravnom članicom, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru za njemački nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung od petka. "Cilj moje vlade je da hrvatski građani iziđu na izbore za Europski parlament 2009. godine", izjavio je Sanader. U svezi s predstojećim pregovorima hrvatski premijer je ustvrdio da bi za Hrvatsku najteža mogla biti poglavlja koja se odnose na poljoprivredu i zaštitu okoliša. "Europska unija je u međuvremenu pooštrila kriterije za ta poglavlja", primjetio je Sander te je istodobno ustvrdio da pooštrenje kriterija tijekom pregovora hrvatska vlada ne vidi kao otegotnu okolnost nego kao izazov.

ZAGREB - Odvjetnici hrvatskih novinara zadovoljni su odlukom Haaškog tužiteljstva o povlačenju optužnica za nepoštivanje Haaškog suda (ICTY), ističući da optužnica ionako ne bi prošla na sudu. "Ne čudi me odluka o povlačenju jer je optužnica bila konstruirana tako da ne bi mogla biti obranjena na sudu", izjavio je Hini Željko Olujić, branitelj donedavno optuženog Stjepana Šešelja. Šešelja, Domagoja Margetića i Marijana Križića, izdavača i dvojicu bivših glavnih urednika tjednika "Hrvatsko slovo", optužnica je teretila da su u prosincu 2004. objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića sa suđenja Tihomiru Blaškiću. Margetića je dodatno terećen za objavu transkripta Mesićeva svjedočenja.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak će na konferenciji za novinare u Ljubljani predstaviti Bijeli knjigu o granici između Slovenije i Hrvatske. Kako je u petak u pozivu na konferenciju za tisak iznijelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, u knjizi su ukratko predstavljena slovenska gledišta u vezi s neriješenim pitanjem državne granice. Rupel je izdavanje Bijele knjige najavio u više istupa od početka ove godine, predstavljajući je kao polaznu osnovu kojom bi Slovenija svoje pozicije predstavila i međunarodnoj javnosti, u sklopu nastojanja da se do rješenja graničnog pitanja dođe u vrijeme pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije.

LJUBLJANA - Pregovori o statusu Kosova mogli bi biti završeni do kraja ove godine, ali je sa Srbijom teško doći do dogovora, ocijenio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od petka potpredsjednik kosovske vlade Lufti Haziri. "Prijenos vlasti s UNMIK-a će se nastaviti, a isto tako i partnerstvo s privremenom administracijom. Kroz nekoliko mjeseci očekujemo kraj pregovora u Beču i stvarni završetak UNMIK-ove misije", rekao je Haziri. On je, međutim, dodao da je s izaslanstvom Srbije na pregovorima teško postići dogovor. "Na zadnjem susretu odbacili su sve naše prijedloge jer žele otezati s pregovorima. Mislim da će međunarodna zajednica na kraju morati potvrditi nezavisnost Kosova kao jedino rješenje", rekao je Haziri.

MOSTAR - Policija u Mostaru poduzela je pojačane sigurnosne mjere radi zaštite objekta mostarske gimnazije nakon što su stigle anonimne telefonske prijetnje da će ta škola biti zapaljena, potvrdilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova hercegovačko-neretvanske županije. Ravnatelj mostarske gimnazije Bakir Krpa izvijestio je u četvrtak navečer policiju kako je dobio više anonimnih telefonskih prijetnji da će gimnazija biti zapaljena. Gimnazija u Mostaru smještena je na Španjolskom trgu na mjestu nekadašnjih ratnih hrvatsko-bošnjačkih sukoba u tom gradu. Nedavno, u noći nakon nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Brazila, na Španjolskom trgu u višesatnom sukobu hrvatske i bošnjačke skupine jedna je osoba hicem iz vatrenog oružja teško ozlijeđena, a također je ozlijeđeno i šest policajaca.

SARAJEVO - Tehnički dio pregovora između Bosne i Hercegovine i Europske komisije (EC) o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju može biti završen do kraja ove godine, no hoće li taj sporazum biti i potpisan ovisi o spremnosti vlasti BiH za provođenje reformi na kojima Europska unija trenutačno inzistira, izjavio je u petak u Sarajevu direktor za zapadni Balkan u Općoj upravi Europske komisije za proširenje Reinhard Priebe. Priebe je predvodio izaslanstvo Europske komisije koje u u protekla tri dana s predstavnicima Vijeća ministara BiH obavilo drugi službeni krug pregovora o stabilizaciji i pridruživanju a teme rasprave bila su pitanja kretanja radne snage, pravde, slobode i sigurnosti.

BEOGRAD - Dosadašnja ministrica poljoprivrede Srbije Ivana Dulić Marković, koja bi trebala biti predložena za potpredsjednicu Vlade Srbije, obavijestila je u petak predsjednika Skupštine Srbije Predraga Markovića da je podnijela ostavku na tu dužnost. O njenoj ostavci, kao i dužnosti potpredsjednice Vlade Srbije, parlament bi se trebao izjasniti idućega tjedna. Kandidaturu Ivane Dulić Marković za potpredsjednicu Vlade Srbije najavio je čelnik G17 Plus Mlađan Dinkić još u svibnju, odmah nakon što je dotadašnji potpredsjednik Vlade i predsjednik stranke Miroljub Labus podnio ostavke na svoje dužnosti, zbog suspenzije pregovora EU-a i Srbije i Crne Gore o Sporazumu o stabilizaciji i priključenju EU.

SARAJEVO - Helsinški odbor za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Amnesty International (AI) i Međunarodno povjerenstvo za ljudska prava (ICHR) zatražili su u petak poduzimanje mjera kojima bi se spriječilo kršenje temeljnih ljudskih prava osoba koje bi tijekom procesa revizije, započetog u ožujku, mogle ostati bez bosanskohercegovačkog državljanstva. U priopćenju objavljenom u Sarajevu, tri organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava upozoravaju kako bi postupak revizije državljanstva BiH, dodijeljenih osobama podrijetlom iz afro-azijskih zemalja u razdoblju od 6. travnja 1992. do 1. siječnja 2006. godine, morao sadržavati i mogućnost podnošenja pritužbi što sada nije slučaj.

MAUBISSE - Pobunjeni vojnici u Istočnom Timoru počeli su petak predavati oružje, potvrdivši lojalnost predsjedniku Xanana Gusamou. Vojnici su predali puške M16, ručno oružje i streljivo australskim vojnicima, zaduženim za sigurnost u toj maloj zemlji koja ne može osigurati stabilnost svojih institucija. U Istočnom Timoru vlada kaos od kada je u travnju premijer Mari Alkatiri odlučio otpustiti 600 vojnika, ili gotovo polovicu vojske. Ti vojnici tvrde da su žrtve etničkih diskriminacija. Velik dio tih pobunjenika se odmetnuo pod zapovjedništvom Alfreda Reinada u gradu Maubisse, tri sata vožnje udaljenom od glavnog grada Dilija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙