FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 28. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Veleposlanici zemalja članica EU (COREPER) prihvatili su u srijedu u Bruxellesu izvješće Europske komisije o screeningu za dva poglavlja za Hrvatsku, doznaje se iz izvora austrijskog predsjedništva. Riječ je, kako se doznaje, o poglavlju tržišno natjecanje gdje je Hrvatska dobila mjerila, tzv. benchmarks, te o poglavlju carinske unije gdje nije dobila mjerila. Hrvatska će moći otvoriti pregovore za poglavlje tržišnog natjecanja tek kad ispuni mjerila koja se odnose na državne potpore brodogradnji i čeličnoj industriji.

BRUXELLES - Frakcija socijalista u Europskom parlamentu zauzima se za ulazak Hrvatske u EU, ali Unija prije toga mora imati Ustav ili novo instituciolno rješenje. "Zauzimamo se za to da Hrvatska bude prva zemlja koja će ući u EU s novim ustavnim rješenjem, a ne posljednja koja će ući na temelju postojećeg Ugovora iz Nice", istaknuli su u razgovoru sa skupinom novinara iz jugoistočne Europe potpredsjednici zastupničkog kluba socijalista Hannes Swoboda i Jan Marinus Wiersma. Swoboda i Wiersma pritom ističu da to ne znači da to nužno mora biti Ustav u današnjem obliku, nego da se mora pronaći rješenje na temelju kojeg će EU ubuduće funkcionirati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić razgovarao je u srijedu u Zagrebu s izaslanstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice koje ga je izvijestilo o aktualnoj situaciji hrvatske zajednice u Srbiji, priopćio je Ured predsjednika. Izaslanstvo je istaknulo potrebu ostvarenja prava manjina, s obzirom da nisu zadovoljni provedbom međudržavnog ugovora o zaštiti manjina jer Hrvati još uvijek nemaju svog predstavnika u političkim tijelima Srbije, reklo je priopćenje.

BEOGRAD - Svi beogradski dnevni listovi izvijestili su u srijedu o prvom službenom posjetu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Hrvatskoj, ističući u prvi plan zajednički europski cilj obje zemlje i nezadovoljavajući proces povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku. Beogradska "Politika" ističe, u izvješću pod naslovom "Vrijeme zajedničkih interesa", da su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i srbijanski Boris Tadić "naglasili važnost nacionalnih manjina, koje ne smiju biti taoci politike, već most suradnje između dvije zemlje", dok dnevnik "Danas" ističe Tadićevu izjavu da je "nedovoljno učinjeno na povratku izbjeglica".

BEOGRAD - Stranka G17 Plus, srbijanskog ministra financija Mlađana Dinkića, u srijedu je okružnom javnom tužitelju u Beogradu predala inicijativu za pokretanje postupka za zabranu Srpske radikalne stranke. Stranka G17 je dostavila potpise 71.431 građanina Srbije koji su podržali ideju zabrane radikala. Inicijativu za ukidanje radikala stranka G17 Plus je najavila prije tri tjedna, nakon što je zastupnik SRS-a Zoran Krasić sa skupštinske govornice grubo napao potpredsjednicu Vlade Srbije Ivanu Dulić Marković, podrijetlom Hrvaticu, nazivajući nju i njenu obitelj "ustašama".

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije potvrdio je presudu kojom je bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Milorad Ulemek Legija osuđen na 40 godina zatvora za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubojstva Vuka Draškovića u Budvi. Kako je u srijedu priopćio Vrhovni sud, osim Ulemeka, kazna od 40 godina zatvora potvrđena je i pripadniku te postrojbe Branku Berčeku. Ostalim pripadnicima JSO-a, Leonidu Milivojeviću, prvostupanjska kazna od 15 godina preinačena je na 30 godina zatvora, Dušanu Maričiću, s 40 na 30 godina, Nenadu Bujoševiću, s 40 na 35 godina, dok je Nenadu Iliću potvrđena kazna od 15 godina zatvora.

ZAGREB/DEN HAAG - Tužiteljstvo Haaškog suda (ICTY) nema novih informacija o tome gde se nalazi haaški optuženik Ratko Mladić, no sve indicije upućuju da je i dalje u Srbiji, izjavio je u srijedu glasnogovornik tužiteljstva Anton Nikiforov. "Ako ga srbijanske vlasti žele uhititi i izručiti sudu, one to mogu učiniti", istaknuo je Nikiforov na konferenciji za novinare u Den Haagu, prenosi agencija Sense. Bio je to odgovor glasnogovornika Tužiteljstva na pitanje novinara o pisanju sarajevskih i beogradskih medija kako je Mladić nedavno viđen u Nevesinju u BiH, kao i da je pretrpio treći moždani udar.

ZAGREB/DAMASK/GAZA - Izraelski vojni napad na Gazu mogao bi dovesti u opasnost život izraelskog vojnika, trenutačno u zatočeništvu palestinskih militanata, izjavio je zamjenik političkog vođe Hamasa Kaleda Mashaala, Musa Abu Marzuk. On je rekao kako vjeruje da militanti koji drže vojnika zapravo žele njegovu zamjenu za palestinske zatvorenike. "Gaza je malo područje. Izraelsko čišćenje tog područja sigurno bi utjecalo na život zatočenog vojnika", rekao je Abu Marzuk za Associated Press, dodavši kako otmičari žele vojnika ostaviti na životu. Palestinski predsjednik Mahmoud Abas optužio je u srijedu Izrael za zločin protiv čovječnosti zbog upada izraelske vojske u pojas Gaze.

LJUBLJANA - Slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik otvorio je u srijedu na farmi Ihan blizu Domžala energetsko postrojenje za proizvodnju električne struje od metana sadržanog u svinjskom gnojivu. Korištenje bioplina u proizvodnji električne energije na najvećoj slovenskoj farmi svinja, na kojoj se godišnje uzgoji oko 70.000 komada, prisutno je već nekoliko godina, a dodatnim ulaganjem od oko 400.000 eura proizvodnja "zelene" električne energije sada je postala još rentabilnija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙