FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 1. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 1. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

MERDARE

Srpske su vlasti u petak izručile Kosovu zadnjih 110 vreća s posmrtnim ostacima kosovskih Albanaca što su ih prije sedam godina ubili pripadnici srpskih vojnih snaga, u sklopu dogovora o povratu posmrtnih ostataka 729 kosovskih Albanaca, koji je započet 2002.

Ekshumirani iz masovnih grobnica u koje su sakriveni nakon što su kamionima bili odvezeni iz područja sukoba 1999., posmrtni ostaci konačno su dovezeni rodbini kako bi bili pokopani.

Arsim Gerxhaliu iz kosovskog Ureda za nestale osobe i forenzičke poslove je rekao kako se još uvijek nestalima smatra 2.000 osoba - Albanaca, Srba i ostalih.

PRIŠTINA

Šef UN-ove misije na Kosovu (UNMIK) Soeren Jessen-Petersen u četvrtak je predbacio Beogradu da dramatizira situaciju Srba na Kosovu s obzirom na činjenicu da će se novi status pokrajine definirati već do kraja godine.

Nakon dvogodišnjeg perioda na čelu MINUK-a Jesen-Petersen napušta Kosovo u trenutku kada Srbi i kosovski Albanci počinju teške pregovore o novome statusu Kosova koje je pod upravom UN-a od završetka ratnog sukoba 1998./1999. između srpskih vojnih snaga i albanskih boraca za samostalnost.

Jessen-Petersen Beogradu je predbacio da negativno utječe na kosovske Srbe, zbog čega oni u velikoj većini odbijaju sudjelovati u političkom životu te pokrajine.

BRUXELLES

Pregovori koji se održavaju pod vodstvom UN-a o konačnom statusu Kosova moraju biti završeni ove godine, izjavio je u petak prije skorog sastanka međunarodnih svjetskih sila koje će raspravljati o tom pitanju, američki državni podtajnik Nicholas Burns.

On je rekao kako je za petak bio predviđen sastanak posebnog UN-ova izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija s članovima Kontaktne skupine za Kosovo koju čine europske zemlje, te SAD i Rusija, nakon koji će iznijeti svoja očekivanja u pogledu pregovora.

ŽENEVA

Novo UN-ovo Vijeće za ljudska prava izglasovalo je u petak odluku prema kojoj će razmotranje navodnih kršenja ljudskih prava od strane Izraela učiniti trajnom stavkom na svakom svom zasjedanju.

Rezolucija, kojoj su pokrovitelji bile islamske zemlje, usvojena je s 29 prema 12 glasova uz pet uzdržanih.

Ona oživljava praksu raspuštene UN-ove Komisije za ljudska prava koja je također razmatrala navodna izraelska kršenja ljudskih prava svaki put kada se sastala.

ZAGREB/GAZA

Palestinski premijer Ismail Hanija u petak je izjavio kako smatra da je cilj izraelskog napada na Gazu rušenje vlade koju vodi Hamas, te je svojem narodu poručio kako surađuje s međunarodnim posrednicima nastojeći riješiti problem otetog izraelskog vojnika, izvijestio je u petak Associated press.

Izrael je nastavio s pritiskom na Gazu. U napadima su uništeni uredi ministarstva unutarnjih poslova, a u zračnom napadu su napadnuti automobili s militantima Islamskog džihada. S obzirom da bi se kriza uskoro mogla pretvoriti u pravi opasni sukob, UN-ovo Vijeće sigurnosti zakazalo je hitnu raspravu o stanju na Bliskom istoku.

Bushova administracija pozvala je u petak Palestince da oslobode izraelskog vojnika, a Izraelce da se suzdrže od napada.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak u intervjuu za egipatski list Al Ahram rekao je kako njegova vlada stalno posreduje u krizi.

Agencija France presse izvijestila je kako je izraelski vojnik Gilad Shalit, otet u palestinskom napadu, živ te da ga je posjetio palestinski liječnik koji je sanirao njegove ozljede, izvijestila je u petak navečer izraelska javna televizija.

MEXICO CITY

Meksički sudac u petak je neočekivano naredio uhićenje bivšeg meksičkog predsjednika Luisa Echeverriju zbog masakra počinjenog nad studentima 1968., samo dva dana prije ključnih izbora koji će se u nedjelju održati u zemlji.

Uhićenje 84-godišnjeg Echeverrije uslijedilo je nakon dvaju neuspjelih pokušaja da ga se u posljednjih nekoliko godina optuži za genocid. Riječ je o nenadanom potezu predsjednika u odlasku Vicentea Foxa koji, prije odlaska s dužnosti u prosincu, želi kazniti odgovorne za brutalnosti počinjene u prošlosti.

Ehcheverria će biti u kućnom pritvoru zbog starosti i zdravstvenog stanja, rekao je branitelj Juan Velasquez. Echeveria je bio predsjednik zemlje od 1970. do 1976., a ministar unutarnjih poslova 1968.

BEOGRAD

Srpski predsjednik Boris Tadić ocijenio je skandalozno malom kaznu koju je Haški sud (ICTY) dosudio bivšem zapovjedniku muslimanskih vojnih snaga u Srebrenici Naseru Oriću, kojega je optužnica teretila za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom 1992. i 1993.

"Dvije godine zatvorske kazne dobivaju oni koji kradu trgovini i krajnje je skandalozno da je tako mala kazna dosuđena nekome tko je počinio ratni zločin. Haški tribunal morao bi zbog svojeg kredibiliteta i legitimiteta ratne zločince osuditi na maksimalno stroge kazne", rekao je Tadić.

Tužiteljstvo je tražilo 18-godišnju kaznu zatvora za ubojstvo šestero srpskih zatočenika i zločine koje su počinili Orićevi vojnici u razdoblju između ožujka 1992. i svibnja 1993.

ZAGREB

Pregovori s Hrvatskom i postizanje novog konsenzusa o nastavku proširenja Europske unije bit će među prioritetima finskog predsjedanja EU-om, izvješćuje u subotnjem broju Jutarnji list.

Prioritete finskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje u subotu najavio je u petak u Helsinkiju skupini novinara iz Bruxellesa premijer Finske Matti Vanhanen.

Tijekom sljedećih šest mjeseci očekuje se ubrzavanje procesa pregovora EU-a i Hrvatske, piše Jutarnji list navodeći kako Finska očekuje da će tijekom svoga predsjedanja EU s Hrvatskom otvoriti nekoliko poglavlja. Finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja je najavio mogućnost da se i prije ljetnih godišnjih odmora s Hrvatskom za pregovore otvori poglavlje o obrazovanju, piše Jutarnji list.

List piše kako je premijer Vanhanen na pitanje očekuje li jasnije razdvajanje Hrvatske i Turske u pregovorima odgovorio kako će "brzina isključivo ovisiti o tome koja država bude ispunjavala kriterije".

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u petak je ponovno telefonom razgovarala sa svojom izraelskom kolegicom Tzipi Livni, objavio je State Department ne dajući pojedinosti razgovora.

Riječ je o petom telefonskom razgovoru dviju političarki u posljednja tri dana.

Otmica izraelskog vojnika u nedjelju pokrenula je izraelske vojne napade, koji su rezultirali velikom materijalnom štetom na palestinskoj infrastrukturi u pojasu Gaze i izraelskim uhićenjem na Zapadnoj obali nekoliko desetaka ministara, zastupnika, gradonačelnika i drugih političkih dužnosnika Hamasa.

U srijedu je Bijela kuća izrazila potporu napadima izraelske vojske, ocijenivši da "Izraelcu imaju pravo braniti se", te odgovornim za sadašnju situaciju smatra Hamas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙