FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 28. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

GAZA - Izraelska vojska koja je u noći s utorka na srijedu pokrenula vojnu operaciju u pojasu Gaze radi oslobađanja vojnika koji je otet u nedjelju prodrla je u srijedu ujutro u palestinsku zračnu luku u Rafahu, izjavio je visoki palestinski dužnosnik. "Oklopna izraelska vozila prodrla su u zračnu luku prije dva sata i otvorili vatru na zgradu", kazao je neimenovani palestinski izvor. Izraelska vojska sprječava bilo koga da se približi na kilometar zračnoj luci nad kojom lete helikopteri, javlja agencija France Presse.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ehud Olmert u srijedu je nakon početka vojne akcije u pojas Gaze izjavio kako Izrael neće prezati ni od "ekstremne akcije" kako bi oslobodio vojnika kojega su zarobili palestinski gerilci. "Nećemo se suzdržavati ni od ekstremne akcije kako bismo Gilada vratili njegovoj obitelji", rekao je Olmert. Kaplar Gilad Shalit (19) zarobljen je u nedjelju u palestinskome napadu na vojnu točku na jugu Izraela. "Sva vojna aktivnost nastavit će se i idućih dana", rekao je izraelski premijer i dvaput rekao kako Izrael neće s gerilskim skupinama pregovarati o Shalitovu oslobađanju. Izrael smatra Hamasovu vladu odgovornom za ovu sitaciju.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai sastao se s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u srijedu u Kabulu i razgovarao o zajedničkoj protuterorističkoj strategiji te o sve težem sigurnosnom stanju u zemlji. U Afganistanu je zadnjih mjeseci ubijeno više od 1100 ljudi: stotine gerilaca lojalnih nekadašnjem talibanskom režimu, civila i više od trideset stranih vojnika. Rice je u Kabul stigla u srijedu ujutro iz Pakistana. U objema azijskim prijestolnicama razgovarala je o jačanju pogranične koordinacije radi uspješnije borbe protiv talibana i gerilaca al-Qaide.

COLOMBO - Mornarica Šri Lanke objavila je u srijedu da je odbila napad tamilskih tigrova na mornaričku bazu na zapadnoj obali. Vojna patrola uočila je pobunjeničku flotilu kako se približava bazi i pozvala u pomoć zrakoplovstvo, priopćeno je. "Dvadesetak čamaca došlo je napasti naš logor u Kalpitiyi. Uzvratili smo, a pomogla nam je i avijacija", rekao je mornarički glasnogovornik D. K. P. Dassanayake. Prema njegovim riječima, uništena su dva jurišna čamca tamilskih tigrova, a jedan se vojni brod je oštećen, a u njemu su ranjena trojica mornara. Pobunjenici su potvrdili da je bilo sukoba, ali kažu da su oni potopili jedan brod, a da nisu pretrpjeli štete, niti je bilo žrtava.

PRAG - Tri tjedna nakon poraza na općim izborima, češki premier Jiri Paroubek objavio je u srijedu da se povlači s dužnosti. Socijaldemokrat Paroubek najavio je da će s mjesta predsjednika vlade otići u ponedjeljak i tako pomoći da se prevlada trenutačna kriza vlasti u zemlji. Novoizabrani Donji dom češkoga parlamenta trenutačno je u pat poziciji jer su i lijeve i desne stranke osvojile po stotinu zastupničkih mjesta. Očekuje se da novi premijer bude vođa konzervativnih građanskih demokrata Mirek Topolanek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙