FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar i dalje na dobitku; ECB u fokusu tržišta dionica

LONDON, 8. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak zabilježio najvišu razinu prema jenu u zadnjih mjesec dana pod utjecajem serije izjava iz američke središnje banke Fed koje su zacementirale očekivanja o rastu kamatnih stopa krajem lipnja.
LONDON, 8. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak zabilježio najvišu razinu prema jenu u zadnjih mjesec dana pod utjecajem serije izjava iz američke središnje banke Fed koje su zacementirale očekivanja o rastu kamatnih stopa krajem lipnja.

Dolar je tako, ojačavši 0,4 posto, zabilježio najvišu razinu prema jenu u zadnjih mjesec dana od 113,98 jena. Ojačao je nekih 0,3 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,2766 dolara. Za toliko je osnažio i u odnosu na franak, dosegnuvši 1,2226 franaka. Bio je na dobitku i prema funti, koja je stajala 1,8488 dolara.

Nizu izjava iz američke središnje banke pridružio se predsjednik Fedove podružnice iz Atlante Jack Guynn koji je u srijedu kazao da će središnja banka biti na stalnom oprezu po pitanju obuzdavanja inflatornih pritisaka, potvrdivši tako sve ono što su ranije ovoga tjedna kazali ostali dužnosnici Feda uključujući i čelnika Bena Bernankea.

"Dolar podupiru očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD-u", kazao je Hideaki Inoue, menadžer za valutna tržišta pri Mitsubishi UFJ Trust and Bankingu u Tokiju. "No s već uračunatim lipanjskim povećanjem kamatnih stopa, poneki ulagači nisu sigurni može li dolar dalje dobivati na vrijednosti".

Osim prema dolaru, japanska je valuta oslabila i prema euru. Euro je testirao rekordno visoku razinu prema jenu, od 145,52 jena, poduprt očekivanjima da će Europska središnja banka podići kamatne stope za barem 0,25 postotnih bodova na današnjem zasjedanju te da će signalizirati njihov novi rast.

Mala vjerojatnost ovomjesečnog porasta japanskih kamatnih stopa s trenutne razine od gotovo nula posto, negativna je vijest za jen. "Japanski dužnosnici minimiziraju vjerojatnost brzog podizanja kamatnih stopa u lipnju, tako da je to loše za jen. Zabilježen je također i značajan pad cijena dionica na japanskim tržištima", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u Societe Generale.

Švicarski franak oslabio je i prema dolaru i euru nakon vijesti o ubojstvu vođe Al-Qaide u Iraku Abu Musaba al-Zarqawija, što je umanjilo ponešto geopolitičke napetosti koja je pritiskala tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙