FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar se stabilizirao nakon snažnog pada

LONDON, 31. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara stabilizirao se u srijedu na deviznim tržištima nakon golemih gubitaka zabilježenih dan ranije izazvanih viješću o nasljedniku američkog ministra financija Johna Snowa.
LONDON, 31. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara stabilizirao se u srijedu na deviznim tržištima nakon golemih gubitaka zabilježenih dan ranije izazvanih viješću o nasljedniku američkog ministra financija Johna Snowa.

Dolar je blago ojačao prema euru, kojim se trguje po 1,2867 dolara, a stabilizirao se i prema jenu, na 111,9 jena za dolar nakon snažnog pada od dana ranije.

Američka valuta u utorak je zabilježila najveći jednodnevni gubitak prema košarici međunarodnih valuta od početka siječnja nakon što je američki predsjednik George W. Bush imenovao predsjednika Goldmana Sachsa Henryja Paulsona nasljednikom ministra financija Snowa.

Jen je, s druge strane, nakratko ojačao nakon što je kineska središnja banka potvrdila svoju predanost produbljivanju reforme valutnog tržišta i povećanju fleksibilnosti svoje nacionalne valute, juana.

"Tržište trenutno nema snage dodatno zadavati udarce dolaru. Vijesti iz Kine su važne no njihov utjecaj će se osjetiti u dužem roku", kazao je Tony Norfield, čelnik odjela analize valutnih tržišta pir ABN Amro.

U svojem izvješću o monetarnoj politici za prvo tromjesečje Narodna banka Kine objavila je da će ustrajati na nastojanjima postizanja pune konvertibilnosti kineskog juana.

Od značajnijih izmjena tečajeva pod utjecajem oštrog slabljenja dolara izdvaja se kanadska valuta koja je zabilježila najvišu razinu u zadnjih 28 godina, dosegnuvši 1,0932 kanadskih dolara za jedan američki.

Novi fokus tržišta bit će najnoviji gospodarski podaci iz SAD-a, koji se očekuju do kraja dana, među kojima i onaj o indeksu aktivnosti u proizvodnji na američkom Srednjem zapadu te zabilješka s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed. Središnja banka ponovno će se pratiti s velikom pozornošću u potrazi za informacijama o mogućem povećanju kamatnih stopa u lipnju na 5,25 posto ili predahu u ciklusu zaoštravanja monetarne politike.

Od ostalih svjetskih valuta funta je blago ojačala u odnosu na dolar, na 1,8778 dolara, a na dobitku je bio i švicarski franak, koji je stajao 1,211 franaka za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙