FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koštunica odbio pomoć EU u procesu razdruživanja SCG

BEOGRAD, 2. lipnja 2006. (Hina) - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u petak je u razgovoru s visokim povjerenikom Europske unije Javierom Solanom odbio pomoć EU u procesu razdruživanja Srbije i Crne Gore.
BEOGRAD, 2. lipnja 2006. (Hina) - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u petak je u razgovoru s visokim povjerenikom Europske unije Javierom Solanom odbio pomoć EU u procesu razdruživanja Srbije i Crne Gore.

"Stvari su potpuno jasne, Srbija je sljednica Državne zajednice. Skupština Srbije će donijeti odluku kojom se ta činjenica konstatira i kojom se vlada i sve institucije obvezuju poduzeti sve korake kako bi preuzele to sljedništvo", kazao je Koštunica nakon susreta sa Solanom, dodajući da svi problemi Beograda i Podgorice "mogu i bit će riješeni".

Koštunica je iznio i zamjerke EU zbog odnosa prema referendumu u Crnoj Gori, zbog "uskraćivanje prava glasa crnogorskim državljanima u Srbiji", "neprirodne većine na referendumu" i nepravilnosti u samom procesu glasovanja.

"No kako je Europa blagoslovila ovakva pravila i ishod referenduma, mi smo ih prihvatili. Za povijest ostaje sve što je izrečeno na račun pravila i na račun samog referenduma", kazao je Koštunica.

Solana je novinarima kazao da mu je Koštunica jasno stavio do znanja da Srbiji ne treba pomoć u razdruživanju.

"EU će se u skladu s time i ponašati", kazao je Solana, dodajući da je razgovor s premijerom Koštunicom bio dobar i iskren, ali "povremeno tužan" u kontekstu posljednjih događaja "koji su za neke ljude ovdje bili bolni".

Prethodno se Solana sastao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem koji je kazao da priznaje službene rezultate referenduma u Crnoj Gori te da očekuje da će vlade dviju država, Srbije i Crne Gore krenuti u rješavanje budućih odnosa, a da "Srbija ima jasnu namjeru postati članicom EU".

Solana je razgovarao i s dosadašnjim ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem i potom novinarima izjavio da je nastavak europskih integracija prioritet za Srbiju, kao i prethodno rješavanje pitanja suradnje s Haškim sudom.

"Iznio sam uvjerenost da bi naše priključenje Partnerstvu za mir i nastavak pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju brzo dovelo do kapitulacije političkih snaga koje u podršci Mladiću vide svoju veliku šansu da se zamrači budućnost u Srbiji", kazao je Drašković novinarima nakon sastanka.

Solana i Drašković su se suglasili u tome da Srbija i Crna Gora moraju imati "konstruktivan, kooperativan državni razvod".

Solana je posebno istaknuo da Srbija, nakon referenduma u Crnoj Gori, treba prihvatiti državnost druge države, Crne Gore, te izrazio nadu da će obje države moći nastaviti zajednički put i zajedno pripadati europskoj zajednici naroda.

U razgovorima Solane s Koštunicom i Draškovićem bilo je riječi i o Kosovu. Dok je Koštunica Solani kazao da će rješavanje statusa Kosova biti "veliki, ozbiljan test i za EU", Drašković je zatražio zaštitu srpskog naroda na Kosovu i primjenu standarda koji ne mijenjaju granice na Balkanu, naglasivši da se ne smije dopustiti da Srbi budu suočeni s osjećajem poniženosti "koji bi nastao ako bi se na teritoriju Srbije stvorila još jedna albanska država".

Solana se u Beogradu sastao i s liderom crnogorskog bloka za zajedničku državu Predragom Bulatovićem, ali se nakon sastanka nisu obratili novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙