FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Veleposlanik SCG u RH: Solidna osnova za razvoj suradnje

Beograd , 9. svibnja 2006. (Hina) - Veleposlanik Srbije i Crne Gore(SCG) u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin izjavio je u intervjuu agencijiBeta, koji u utorak prenosi beogradski list "Danas", da je tijekomdeset godina normalizacije odnosa Hrvatske i SCG postavljena solidnaosnova za razvoj suradnje.
Beograd , 9. svibnja 2006. (Hina) - Veleposlanik Srbije i Crne Gore (SCG) u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin izjavio je u intervjuu agenciji Beta, koji u utorak prenosi beogradski list "Danas", da je tijekom deset godina normalizacije odnosa Hrvatske i SCG postavljena solidna osnova za razvoj suradnje.

"Nema alternative daljnjem razvoju suradnje", rekao je Cvetićanin dodajući da "ta alternativa ima dobar vjetar i u činjenici da u odnosu na ključna tekuća pitanja u Srbiji, stajališta hrvatske Vlade ne pokazuju kolebanja".

Govoreći o otvorenim pitanjima Cvetićanin je rekao da ona "ne mogu biti i ostati ekskluzivna tema odnosa", da je njihova važnost nesporna, ali da sadržaj odnosa dviju država mora biti znatno širi.

" U pogledu granica izvjestan napredak ostvaren je samo na Prevlaci. Tu je rad međudržavne komisije stao i po svemu sudeći treba joj izvjesno političko ohrabrenje da se vrati na posao. Povratak izbjeglica malaksava i morat će mu se također dati dodatni poticaj, a pitanje nekretnina u pravom smisli riječi tek dolazi na dnevni red", rekao je veleposlanik SCG u Hrvatskoj.

Dodao da je tijekom pregovora sasvim prirodno govoriti i o obostranom popuštanju u pojedinim pitanjima.

Govoreći o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i SCG, on je naveo da je to područje u kojem se napreduje, mada možda sporije od mogućnosti, te da će nova CEFTA otvoriti nove perspektive.

Upitan o problemima koje članovi srpske nacionalne manjine još imaju u Hrvatskoj, posebice onima koji se odnose na ostvarivanje prava povratnika, povremenih incidenata i provokacija, ali i materijalnog statusa, Cvetićanin je rekao da tu situaciju treba razumjeti jer "Srbi sada ovdje prolaze kroz dramu prilagođavanja na položaj nacionalne manjine".

Komentirajući svoj nedavni posjet zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, Cvetićanin je kazao da su u razgovoru nastojali pronaći točke s kojih, svatko na svoj način, može pridonositi jačanju razumijevanja među dvjema nacijama i ljudima.

"Ima vrlo vrijednih koraka u tome pravcu. Teološki fakulteti primjerice obnovili su komunikaciju, a i neki crkveni velikodostojnici poslije dugog vremena također su obnovili razgovore", rekao je Cvetićanin i spomenuo također da su dvije zemlje pokrenule niz zajedničkih aktivnosti- od suradnje na obilježavanju obljetnice Nikole Tesle, do važnih međudržavnih povjerenstava kakve su one za manjine, nestale osobe i vraćanje kulturnog blaga.

"Naravno, tempo dijaloga na visokoj političkoj razini bit će održan, a neki se posjeti upravo dogovaraju", rekao je veleposlanik SCG u RH Radivoj Cvetićanin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙