FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 31. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 31. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

OPATIJA - Zemlje jugoistočne Europe imaju ambiciju ući u EU, dakle žele štititi civilizacijske vrijednosti među kojima i kulturno naslijeđe, o čemu će razgovarati predsjednici država na summitu koji će se u četvrtak i petak održati u Opatiji, rekao je u srijedu predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nakon dolaska u Opatiju. Na sastanku na vrhu pod nazivom "Komunikacija naslijeđa: nova vizija JI Europe" uz predsjednika Mesića, sudjelovat će i predsjednik Albanije Alfred Moisiu, predsjednik Bugarske Georgij Parvanov, predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić. Srbiju i Tursku predstavljat će ministri, Rumunjsku državni tajnik, a Grčku i Sloveniju veleposlanici tih zemalja u Hrvatskoj.

BRUXELLES - Hrvatski će građani usklađivanjem s propisima Europske unije u području sigurnosti hrane imati jamstva da će na svojim stolovima imati zdravstveno ispravne proizvode, a istodobno će se moći sačuvati i tradicionalni proizvodi poput sira i vrhnja ili kulena. Oko poglavlja europske pravne stečevine koje se odnosi na sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarnu politiku, "razvilo se puno mitova i legendi, poput tvrdnji da će biti zabranjena svinjokolja", izjavila je u srijedu u Bruxellesu pregovaračica za to poglavlje Ružica Gelo. Hrvatska radna skupina za ovo poglavlje na bilateralnom screeningu cijeli ovaj tjedan predstavlja Europskoj komisiji razinu usklađenosti s europskom pravnom stečevinom.

LJUBLJANA - Slovenska granična policija našla je u vozilu koje je ušlo u Sloveniju 20. svibnja ove godine na graničnom prijelazu Bregana/Obrežje 37,5 kilograma heroina, objavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare policijske uprave Krško. To je treća i do sada najveća zapljena heroina na tom graničnom prijelazu ove godine, rekao je šef sektora kriminalističke policije Sašo Jejčič. Droga je otkrivena u Renaultu 19 registriranom u BiH, a vozio ga je 55-godišnji državljanin Srbije i Crne Gore.

LJUBLJANA - Dvojica ministara u slovenskoj vladi u srijedu su posredno potvrdila da se ozbiljno razmišlja o izgradnji novog nuklearnog bloka u Krškom, o čemu je u utorak prvu informaciju objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik". "Nuklearna energija ne stvara stakleničke plinove, a dobivanje struje iz atomske energije imat će smisla i u budućnosti", izjavio je u srijedu ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik na proslavi 40. obljetnice djelovanja trenažnog istraživačkog reaktora TRIGA u znanstveno-istraživačkom institutu Jožef Štefan u Podgorici blizu Ljubljane. Spomenuti reaktor jedan je od 35 prototipova koji su SAD donirale institutima u svijetu u sklopu tadašnje inicijative "Atomi za mir", a slični postoje u Italiji i Austriji.

BANJA LUKA - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je u srijedu izjavio da referendum o neovisnosti tog srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini, prema crnogorskom modelu, nije realna opcija. "Nisam avanturist koji misli da bi se trebao organizirati referendum jer nema temelja za takvo što i nikakve mogućnosti da ga međunarodna zajednica prizna", rekao je Dodik. Nakon rezultata referenduma o neovisnosti Crne Gore, neka udruženja i političke stranke u RS-u su pozvale na organiziranje sličnog plebiscita. U ponedjeljak se visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz- Schilling usprotivio svakom pokušaju organiziranja takvog referenduma u Republici Srpskoj. "Međunaroda zajednica neće dozvoliti da se suverenitet i teritorijalno jedinstvo BiH izlože opasnosti", upozorio je.

MOSTAR - Središnje izborno povjerenstvo BiH u srijedu je potvrdilo da u četvrtak istječe rok novoutemeljenoj stranci "HDZ 1990" da izmijeni, odnosno dopuni svoj naziv jer pod sadašnjim neće moći dobiti ovjeru za sudjelovanje na izborima u listopadu ove godine zbog sličnosti u nazivu sa strankom HDZ BiH. Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić izjavio je da se po izbornom zakonu ne može odobriti sudjelovanje na izborima dvjema strankama sličnog naziva kao što je to slučaj s HDZ BiH i "HDZ 1990" jer to može zbuniti birače. "Središnje izborno povjerenstvo BiH u slučajevima stranaka sličnog naziva odobrava sudjelovanje na izborima onoj stranci koja ima stariji datum sudske registracije, a u ovom slučaju HDZ BiH je starija po sudskoj registraciji pa je već dobila dozvolu za sudjelovanje na izborima u listopadu ove godine", rekao je Šehić.

BEOGRAD - U srijedu u ponoć istječe rok za potvrdu američke pomoći Srbiji koja je uvjetovana prije svega punom suradnjom s Haškim sudom, te uhićenjem haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Zakonom o financiranju operacija u inozemstvu za 2006. godinu, koji je američki Kongres usvojio u studenome prošle godine, Srbiji je namijenjeno 75 milijuna dolara. U Zakonu, u posebnom odjeljku "Fondovi za Srbiju", kao prvi uvjet za nastavak pomoći nakon 31. svibnja ove godine navedena je "suradnja s Haškim sudom, uključujući pristup istražitelja, predaju dokumenata, uhićenje i izručivanje optuženih ili pomoć u njihovom uhićenju, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, osim ako državna tajnica utvrdi i izvijesti da ti pojedinci više ne borave u Srbiji".

PODGORICA - Crnogorsku neovisnost podržalo je na referendumu 55,5 posto birača dok se za opstanak zajedničke države sa Srbijom izjasnilo 44,5 posto građana, službeni su i konačni rezultati referenduma održanog 21. svibnja, koje je u srijedu objavilo Republičko referendumsko povjerenstvo. Na referendumu je sudjelovalo 419.240 birača ili 86,5 posto od ukupnog broja birača kojih je bilo 484.718. Obnovu crnogorske državnosti podržao je 230.661 građanin, dok je protiv bilo 185.002 birača. Predsjednik povjerenstva, slovački diplomat František Lipka rekao je u srijedu novinarima da je dobio pismo od predsjednika Ustavnog suda koji ga je obavijestio da toj instituciji do srijede do 16 sati i 15 minuta, kada je istekao zakonom propisani rok nije dostavljena nijedna žalba.

ZAGREB/BEČ - Šesti krug pregovora Beograda i Prištine o budućnosti Kosova koji se održao u srijedu u Beču i bio posvećen rješavanju gospodarskih pitanja nije donio značajnije pomake u približavanju stajališta dviju strana. Pregovori koji su održani u srijedu uz posredovanje međunarodne zajednice bili su posvećeni rješavanju gospodarskih pitanja između Beograda i Prištine, a zamjenik izaslanika UN-a za pregovore Albert Rohan ocijenio je na konferenciji za tisak u Beču da je to do sada najsloženije pitanje kojeg su se pregovarači dotakli. Predstavnik Europske unije Stefan Lehne u pregovorima istaknuo je da se veći rezultati nisu ni mogli očekivati jer je rješavanje gospodarskih pitanja vezano uz definiranje budućeg statusa Kosova. "Kako je ovo bio prvi sastanak o ovim pitanjima ne treba čuditi što nije bilo boljeg rezultata", rekao je Lehne.

JERUZALEM - UN i nevladine organizacije pozvale su u srijedu zemlje donatore da povećaju humanitarnu pomoć palestinskim područjima, kojima prijeti humanitarna kriza zbog obustave međunarodnih subvencija. Na konferenciji za novinare u Jeruzalemu direktor Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova Ujedinjenih naroda David Shearer je procijenio da palestinskim područjima treba znatno veća humanitarna pomoć u ovoj godini. Naime, prošle je godine procijenjeno da će Palestincima trebati 215 milijuna dolara pomoći, a u srijedu je taj iznos podignut za još 170 milijuna dolara.

ZAGREB/ANKARA - Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u srijedu je po dolasku u Ankaru u posjet Turskoj, zemlji koja graniči s Iranom, izjavio kako vjeruje da će pregovori koji bi se u četvrtak trebali održati u Beču, završiti rješenjem političke krize oko iranskog nuklearnog programa, prenose agencije. "Ustanovili smo da postoji pozitivna klima koja bi nam mogla omogućiti da konačno postignemo rješenje ove krize", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare održanoj u Ankari zajedno s turskim kolegom Abdullahom Gulom. "Nadam se da će nam se nakon sastanka u Beču, otvoriti put za političko rješenje" kontroverznog nuklearnog programa, rekao je Lavrov.

WASHINGTON - Sjedinjene Države će se uključiti u višestrane pregovore s Iranom ako službeni Teheran prekine obogaćivanje urana, javlja u srijedu agencija Reuters pozivajući se na službene američke izvore. Jedan je američki dužnosnik, tražeći da ostane neimenovan, rekao da se to odnosi na "višestrane, a ne bilateralne razgovore, ako Iran prekine s obogaćivanjem urana". Drugi američki dužnosnik je, upitan je li američki predsjednik George W. Bush odlučio pokrenuti višestrane razgovore s Iranom, odgovorio da je "to točno, ali da je najvažnije prekinuti obogaćivanje urana".

VILNIUS - Litavski premijer Algirdas Brazauskas podnio je u srijedu ostavku nakon što su laburisti, najveća stranka u koalicijskoj vladi, donijeli odluku da se iz nje povuku. "Premijer ne vidi nikakvu mogućnost da nastavi svoj rad i dat će ostavku. Vlada će dati ostavku zajedno s njim", rekao je Brazauskas. Laburistička stranka povukla se nakon navoda da su vodeći laburistički političari zloupotrijebili državna i stranačka sredstva. Brazauskas je na čelu druge po veličini koalicijske stranke - socijaldemokrata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙