FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 7. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijetado 9,30 sati.
ZAGREB, 7. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

DUBROVNIK - Potpredsjednik SAD-a Dick Cheney i hrvatski premijer Ivo Sanader u nedjelju u Dubrovniku sudjeluju na sastanku potpisnica Američko-Jadranske povelje, zajedno s premijerima Albanije i Makedonije - Salijem Berishom i Vladom Bučkovskim. Nakon sastanka, u ranim popodnevnim satima, potpredsjednik SAD-a, njegova supruga Lynne i članovi izaslanstva otputovat će zrakoplovom za Washington. Potpredsjednik Cheney, koji je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, izjavio je u subotu da Sjedinjene Države snažno podržavaju ulazak Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza i Europske unije te cijene njezin angažman u Afganistanu. "Mi Amerikanci duboko smo impresionirani napretkom Hrvatske u posljednjih nekoliko godina. Pružamo snažnu podršku da Hrvatska postane punopravna članica euroatlantske zajednice, odnosno NATO-a i EU-a", kazao je Cheney. Američki potpredsjednik izrazio je priznanje Hrvatskoj za sudjelovanje u mirovnim snagama NATO-a u Afganistanu. Posjet Dubrovniku i sastanak s premijerom Ivom Sanaderom ocijenio je "vrlo značajnim za razvoj odnosa Sjedinjenih Država s Hrvatskom". Premijer Sanader naglasio je kako posjet potpredsjednika Cheneya u Vladi smatraju izrazom "prijateljstva i podrške Hrvatskoj", kao i "velikim korakom naprijed u bilateralnim odnosima".

BAGDAD - Iračka policija je u nedjelju u Bagdadu otkrila tijela 43 osobe ubijene u posljednja 24 sata, a pretpostavlja se da su pale kao žrtve raznih milicija ili sunitskih odreda smrti, kazao je izvor u ministarstvu unutarnjih poslova. Prema istom izvoru, radi se o likvidaciji jer su žrtve pronađene s vezanim rukama a ubijene su metkom u glavu. U istočnoj bagdadskoj četvrti Khark pronađeno je 28 tijela, a 15 u zapadnom predgrađu Roussafa. Prošli utorak je u pet bagdadskih četvrti prtonađeno 20 tijela a u srijedu 14. Dva su tijela pronađena u Moussayebu, 60 kilometara južno od Bagdada. Redovito se događa da muškarci u uniformama kruže vozilima po gradu i odvode ljude u nepoznato. Većina njih se nikada ne vrati.

HEBRON - Izraelski vojnici su u nedjelju na silu iselili židovske doseljenike koji su u Hebronu, na Zapadnoj obali, bili zauzeli jednu palestinsku kuću. Prisilna evakuacija je naređena nakon što su propali pregovori o mirnom iseljenju više desetaka židovskih doseljenika. Izraelski vojnici su naišli na snažan otpor doseljenika koji su na njih bacali kamenje i boce, nakon čega je bila izbila i tučnjava. Prema glasnogovorniku policije Mickeyu Rosenfeldu, u tom je sukobu ozlijeđeno 13 policajaca. Pet doseljenika je uhićeno zbog izazivanja nereda i nasilja. Evakuacija nelegalnih doseljenika predstavlja važan ispit za novu izraelsku vladu premijera Ehuda Olmerta, koji tijekom svog mandata planira provesti opsežno povlačenje Izraelaca s područja Zapadne obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙