FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba o počecima suvremene hrvatske države

ZAGREB, 29. svibnja 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić otvorio je u ponedjeljak u atriju Hrvatskog državnog arhiva izložbu fotografija, plakata i novinskih naslovnica pod nazivom "Počeci suvremene hrvatske države - kronologija događaja".
ZAGREB, 29. svibnja 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić otvorio je u ponedjeljak u atriju Hrvatskog državnog arhiva izložbu fotografija, plakata i novinskih naslovnica pod nazivom "Počeci suvremene hrvatske države - kronologija događaja".

Izložba prikazuje tijek i probleme stvaranja suvremene hvatske države od Memoranduma SANU 1986. do zasjedanja Hrvatskog sabora 25. lipnja 1991. na kojemu je usvojena Deklaracija o neovisnosti. Ministar Biškupić istaknuo je kako su datumi u svibnju i lipnju 1990. i 1991. sudbonosno odredili hrvatsku povijest.

Izložba podsjeća na 30. svibnja 1990. kada je održana konstituirajuća sjednica prvog višestranačkog Sabora SRH i proglašenje Franje Tuđmana predsjednikom Predsjedništva SRH (Dan hrvatskog Sabora).

Također, podsjeća i na 19. svibnja 1991. kada je održan referendum za neovisnost RH, 28. svibnja 1991. dan održavanja smotre postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb (Dan oružanih snaga RH), te na 25. lipnja 1991. kada je usvojena Deklaracija o uspostavi suvremene i samostalne RH.

Ministar Biškupić se zauzeo za stručno istraživanje događaja iz suvremene hrvatske povijesti, pozivajući sve koji imaju dokumente vezane za Domovinski rat da ih donesu u Hrvatsko memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, posebice stoga što video materijali imaju ograničen rok trajanja.

Na događaje iz 1990./91. podsjetio je brigadir HV-a Zdravko Andabak, naglasivši kako je potrebno činjenice povijesno zabilježiti i "s koljena na koljeno" prenositi.

Na izložbi je odabranim datumima i kronološkim slijedom prikazan tijek i problemi stvaranja suvremene Hrvatske. Započinje Memorandumom SANU , kojim je počelo provođenje suvremenog velikosrpskog projekta te plakatom 14. izvanrednog Kongresa SKJ, koji je označio početak raspada Jugoslavije. Na početak višestranačja u Hrvatskoj 1990. podsjećaju plakati tadašnjih stranaka, predstavljena je kronologija tijeka pobune Srba u Hrvatskoj i drugi izlošci kojima se podsjeća na događaje iz suvremene hrvatske povijesti.

Izložba će biti otvorena do 9. lipnja, a organizirao ju je Hrvatsko memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Hrvatski državni arhiv i Vojni muzej MORH-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙