FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Perunika - hrvatski nacionalni cvijet"

ZAGREB, 23. svibnja 2006. (Hina) - Galerija Modulor, Društvo Iris croatica i Institut "Ruđera Boškovića" priredili su znanstveno-umjetničku izložbu "Perunika - hrvatski nacionalni cvijet", koja je otvorena u Galeriji Modulor u Zagrebu.
ZAGREB, 23. svibnja 2006. (Hina) - Galerija Modulor, Društvo Iris croatica i Institut "Ruđera Boškovića" priredili su znanstveno-umjetničku izložbu "Perunika - hrvatski nacionalni cvijet", koja je otvorena u Galeriji Modulor u Zagrebu.

Na najvećoj do sada svjetskoj izložbi cvijeća, Japan Flora 2000., perunika, poznata i kao iris, na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti promovirana je kao hrvatski nacionalni cvijet.

Izložba koja je sinoć otvorena u Zagrebu sadrži pet tematskih cjelina - biološke značajke perunika, kulturološka recepcija perunika, promocija nacionalnog cvijeta na svjetskoj izložbi Japan Flora 2000., dvanaest samoniklih vrsta perunike u Hrvatskoj te perunike u tradicijskim vrtovima.

Izložbu su koncipirali Morana Biljaković, Dragutin Kiš i Suzana Marjanić. Po riječima autorice kataloga izložbe Morane Biljaković perunika se u Hrvatskoj smatra svetim cvijetom, kojim su se kitile crkve za Duhove. Napominje kako je podrijetlo riječi od boga Peruna te u prilog tome navodi kako je na dubrovačkom području nazivaju bogiša. Osim Hrvatske koja je peruniku promovirala za nacionalni cvijet, kako kaže Biljaković, Jordan crnu pustinjsku peruniku drži nacionalnim cvijetom, a Francuska ljiljan, odnosno peruniku, drži za svoje simbole.

Pošto je na svjetskoj izložbi Japan Flora 2000. perunika predstavljena kao hrvatski nacionalni cvijet, Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Hrvatskog sabora 2002. donio je preporuku da perunika, kao nacionalni cvijet, bude zastupljena u promotivne i protokolarne svrhe, posebice na državnoj razini.

Društvo Iris croatica želi projektom perunika na multidisciplinaran i interdisciplinaran način istražiti, dokumentirati i predstaviti značajke perunika: njihovu biološku raznolikost, kulturalnu recepciju i povijesnu ulogu te njihovu svenazočnost diljem naše zemlje.

Izložba je prvi put u travnju postavljena u Mošćenicama u sklopu predstavljanja Mošćeničkog zbornika, posvećena dvogodišnjem istraživanju brda Peruna i zaseoka Trebišća te područja oko tih mitologijskih toponima. Istraživanje koje je proveo Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu indicira da je prostor oko Mošćenica i Trebišća sveti prostor starohrvatske mitologije.

Izložba će u srpnju biti postavljena u Galeriji Kristofora Stankovića u Zagrebu, a nakon toga će "putovati" po cijeloj Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙