FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnosti potiču velike oscilacije cijena dionica

NEW YORK, LONDON, 28. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Velike prošlotjedne oscilacije cijena blue-chip dionica na svjetskim tržištima uslijed pojačanih neizvjesnosti, ponajprije zbog oporavka cijena roba nakon nedavnih oštrih korekcija, okončane su dobitcima najvažnijih burzovnih indeksa.
NEW YORK, LONDON, 28. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Velike prošlotjedne oscilacije cijena blue-chip dionica na svjetskim tržištima uslijed pojačanih neizvjesnosti, ponajprije zbog oporavka cijena roba nakon nedavnih oštrih korekcija, okončane su dobitcima najvažnijih burzovnih indeksa.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks ojačao je 1,2 posto, na 11.279 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,8 posto na vrijednosti, završivši tjedan na 2,210 bodova.

Uznemireni nakon dva uzastopna tjedna korekcija na tržištu dionica, ulagači veći dio tjedna nisu bili skloni značajnije kupovati dionice obzirom da cijene roba nakon oštrih korekcija ponovno rastu. "Mnogi ulagači shvaćaju da nedavne velike prodaje na tržištu imaju dublje korijene i da bi mogla uslijediti dugoročnija korekcija", rekao je John Person, predsjednik Nationalfutures.coma, savjetodavnog servisa za ulagače. "Cijene roba ponovno oštro rastu, što potiče inflaciju. Fed je poslao poruku da će biti oprezan u pogledu ograničavanja inflatornih pritisaka".

Dionice senzitivne na rast kamatnih stopa, kao što su one brokerskih i investicijskih tvrtki, bile su među vodećim gubitnicama. Pritom je dionica JPMorgan Chasea oslabila 1,1 posto, a Wachovie 1,4 posto. Među većim gubitnicama bile su i dionice naftnog diva Exxon Mobila, oslabjevši 0,6 posto, te najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe, koje su izgubile jedan posto na vrijednosti.

Ulagači su također povlačili kapital iz rizične imovine poput dionica kompanija s tržišta u nastajanju, koje su u protekle dvije godine ostvarivale snažan uzlet, te ulagali u sigurniju imovinu poput kratkoročnih obveznica američke vlade. "Tržište podrhtava poput želatine", rekao je Todd Clark, direktori trgovine dionicama pri Nollenberger Capital Partnersu.

Pred kraj tjedna američka vlada izvijestila je o gospodarskom rastu u SAD-u u prvom ovogodišnjem tromjesečju u visini od 5,3 posto, nešto ispod očekivanja analitičara. Taj podatak smanjio je zabrinutosti oko inflacije i rasta kamatnih stopa, koje su protekla dva tjedna proganjala tržišta dionica.

Rast cijena dionica krajem tjedan bio je potaknut i nizom korporativnih sporazuma koji su popravili raspoloženje ulagača Tako je dionica on-line aukcijske tvrtke eBay poskupjela 12,2 posto nakon što je objavila marketinški savez s Yahoom. Od ostalih korporativnih vijesti ističe se ona o preuzimanju AmSouth Bancorp iz Alabame za 10 milijardi dolara od strane Regions Financial Corpa, čime će nastati 10. najveća američka banka. Veća dobitnica bila je i dionica General Motorsa, poskupjevši 8,3 posto, budući je brokerska tvrtka Merrill Lynch podigla investicijski rejting te kompanije.

"Vijesti o spajanjima daju podršku tržištu.Gotovina nije nestala u protekla dva tjedna iz kofera korporacija, a to je razlog zbog čega tržište nije doživjelo još snažniju korekciju", rekao je Jon Brorson, izvršni direktor trgovanja dionicama pri Neurberger Bermanu.

Na europskim burzama tjedan velikih oscilacija cijena okončan je s dobicima najvažnijih europskih indeksa, potpomognut ponovnim oporavkom dionica rudarskih kompanija i čeličana. Tako je londonski Ftse indeks ojačao 2,4 posto, na 5.791 bod. Frankfurtski DAX dobio je nešto više od dva posto na vrijednosti, završivši tjedan na 5.788 bodova.

Arcelor je proteklih dana dominirao na tržištu dok se pokušava oduprijeti pokušaju neprijateljskog preuzimanja od strane svjetskog diva industrije čelika Mittal Steela tako što je dogovorio kupnju Severstala, čime bi nastao najveći svjetski proizvođač čelika. Njegove su dionice potonule 4,5 posto, no one ostalih pripadnika toga sektora bile su na dobitku. Pritom su dionice Mittala ojačale nekih 2,5 posto, ruskog Severstala 13 posto, britanskog Corusa četiri posto a njemačkog ThyssenKruppa za 4,3 posto.

Jačanje dionica zabilježeno je i među rudarskim kompanijama nakon nedavnih rasprodaja koje su pogodile taj sektor. Pritom su dionice Anglo-Americana poskupjele su četiri posto. Podršku naftnim dionicama, pak, pružao je rast cijena nafte na svjetskom tržištu iznad 71 dolara po barelu, pri čemu su među ostalim poskupjele one francuskog diva naftne industrije Totala.

Ipak, na tržištu i nadalje prevladavaju zabrinutosti da će usporavanje globalnog gospodarstva prigušiti potražnju za robama na svjetskim tržištima, poput nafte i kovina. "Čini se da se naši najdublji strahovi materijaliziraju: gospodarski rast usporava, inflacija raste, i na putu su nova podizanja kamatnih stopa", ustvrdio je Matthew Bristow, čelnik trgovanja pri Pacific Continental Securitiesu iz Londona.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se u tome razdoblju 1,2 posto, na 15.970 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙