FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od inflacije uzrok velikim gubitcima na burzama

NEW YORK, LONDON, 21. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Bojazni od inflacije i rastućih kamatnih stopa protekloga su tjedna ulagače na svjetskim tržištima dionica poticale na velike prodaje, pa je tako njujorški Dow Jones indeks zabilježio najlošiju izvedbu u zadnjih mjesec dana, dok su europske burze pretrpjele najgori tjedan od srpnja 2002.
NEW YORK, LONDON, 21. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Bojazni od inflacije i rastućih kamatnih stopa protekloga su tjedna ulagače na svjetskim tržištima dionica poticale na velike prodaje, pa je tako njujorški Dow Jones indeks zabilježio najlošiju izvedbu u zadnjih mjesec dana, dok su europske burze pretrpjele najgori tjedan od srpnja 2002.

Samo u srijedu na Wall Streetu je izbrisano 64 milijarde dolara na tržišnoj kapitalizaciji 30 najvećih kompanija čije su dionice sadržane u Dow Jones indeksu. Dow Jones je potonuo na tjednoj razini 2,1 posto, na 11.144 bodova, zabilježivši najlošiju izvedbu u zadnjih mjesec dana. Tehnološki Nasdaq spustio se 2,2 posto, na 2.194 boda.

Ulagači su posebice prodavali dionice banaka, industrijskih konglomerata i ostalih kompanija senzitivnih na izmjene kamatnih stopa. U prosjeku su bankarske dionice potonule 1,8 posto.

Korekcija njihovih cijena uslijedila je nakon što je podatak o rastu potrošačkih cijena u SAD-u u travnju za 0,6 posto na mjesečnoj razini te za 3,5 posto na godišnjoj razini pokazao ubrzanje inflacije te potaknuo špekulacije da će Fed podići kamatne stope i više nego se na Wall Streetu očekivalo. Predsjednik podružnice američke središnje banke Fed Jeffrey Lacker potvrdio je takve špekulacije izjavivši kako taj podatak umanjuje vjerojatnost od mogućeg pauziranja u kampanji zaoštravanja monetarne politike.

"Inflacija, osnovni fokus Feda, viša je od onog što priželjkuje predsjednik Feda Ben Bernanke. To ojačava uvjerenje ulagača da će Fed nastaviti i dalje podizati kamatne stope, što predstavlja problem i za tržišta dionica i obveznica", rekao je Hugh Johnson, analitičar pri Johnson Illington Advisorsu.

Među 30 dionica sadržanih u indeksu Dow Jones poskupjela je tek ona Hewlett-Packarda, i to 3,4 posto. Najveća gubitnica pak bila je dionica Boeinga, potonuvši tri posto. Od većih gubitnika ističe se i dionica Home Depota, najvećeg svjetskog lanca za prodaju kućanskih potrepština i komponente Dow Jones indeksa, koja je oslabila pet posto jer je ulagače razočarao podatak o njegovoj prodaji. Povukle su za sobom i ostale dionice u maloprodajnom sektoru, koje su u prosjeku oslabile 2,2 posto.

Oštra rasprodaja dionica bila je dio šireg tržišnog trenda, pri čemu su cijene američkih državnih obveznica također oštro pale uslijed znakova o ubrzavanju inflacije.

Potonuće cijene barela nafte ispod 70 dolara za barel, pritisnulo je i cijene dionica u energetskom sektoru, pri čemu je dionica najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, Exxon Mobilea, oslabila 0,4 posto. Nadalje, cijene plemenitih kovina oštro su se spustile u ponedjeljak nakon što su investicijski fondovi i špekulativni prodavatelji poduzimali dobitonosne prodaje uslijed nedavnog uzleta njihovih cijena. Tako je cijena unce zlata na njujorškom tržištu u ponedjeljak korigirana za 26,8 dolara, na 685 dolara. To je pogodilo dionice proizvođača kovina, posebice Alcou, čija je dionica pojeftinila 3,9 posto.

Dionice farmaceutskih tvrtki, koje su dosad imale izvedbu ispod one cijeloga tržišta, poskupjele su nakon što su se ulagači okrenuli kupnji u tome sektoru, otpornom na usporavanje gospodarskog rasta. U prosjeku su te dionice poskupjele 1,1 posto, pri čemu Johnson&Johnsona za 1,9 posto. "Pad cijena nafte i ostalih roba ulagače je nagnao da intenziviraju kruženje kapitala iz tih sektora u one koji su otporni na usporavanje gospodarskog rasta", rekao je analitičar Tim Ghriskey.

Na europskim burzama cijene dionica zabilježile su najveći tjedni gubitak od srpnja 2002. dok su burzovni indeksi završili na najnižim razinama u zadnja tri mjeseca uslijed ubrzavanja inflacije u SAD-u i strahovanja u vezi daljnjeg rasta kamatnih stopa. Londonski Ftse indeks spustio se 4,3 posto, na 5.657 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 4,1 posto, na 5.672 boda.

Vodeće europske kompanije pretrpjele su gubitak od više milijardi eura na tržišnoj kapitalizaciji nakon što su bojazni da bi inflatorni pritisci mogli prisiliti središnje banke na nastavak ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa i time na usporavanje gospodarskog rasta u Europi potaknule val prodaja na tržištima dionica i roba.

Jačanje eura prema dolaru na najvišu razinu u proteklih godinu dana pogodilo je vodeće europske izvoznike jer ulagači strahuju od mogućih negativnih posljedica takvog trenda po njihove prihode u inozemstvu. Tako su kliznule naniže dionice proizvođača automobila, pri čemu su Porscheove zabilježile pad za 4,3, Fiatove za 4,2 a Volkswagenove za 3,3 posto.

Pojeftinile su i dionice proizvođača kemikalija. Najveći pad zabilježila je dionica Bayera, za 3,6 posto, slijedi ICI-jeva dionica koja je pojeftinila 3,5 posto i BASF-ova koja je zabilježila pad za 1,6 posto.

"Snažniji euro, skupa nafta, neizvjesna politička klima i mračne opomene Europske središnje banke (ECB) u vezi s kamatama rezultirali su lošijim raspoloženjem ulagača", konstatirao je ekonomist Bear Stearnsa David Brown. "Oporavak u eurozoni još je u toku ali te će brojke funkcionirati kao podsjetnik ECB-u da u budućnosti mora biti jako oprezan kada su u pitanju kamate i posebno voditi računa o jačem euru", dodao je Brown.

Trend uzleta akvizicija i spajanja kompanija i dalje se razvija. Cambridge Antibody zabilježio je rast vrijednosti dionice za čak 63 posto nakon što ga je farmaceutska kompanija AstraZeneca pristala kupiti u okviru strategije prodora na tržište bioloških lijekova. Vrijednost te transakcije iznosit će 702 milijuna funti.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je 2,7 posto, na 16.155 bodova, najnižu razinu u zadnjih gotovo dva mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙