FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati
ZAGREB, 28. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ŽENEVA

Međunarodni odbor Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uputio je hitan poziv za sakupljanje 9,79 milijuna dolara za pomoć indonežanskom Crvenom križu i nastradalima u potresu koji je u subotu zadesio po broju stanovnika najveći indonezijski otok Javu. "Uz podršku Međunarodnog odbora, indonežanski Crveni križ je odmah reagirao i mobilizirao oko 400 dragovoljaca i djelatnika u pogođenoj regiji", precizira Savez u priopćenju objavljenom u Ženevi. "Na mjesto tragedije je upućeno medicinsko osoblje i ekipa za procjenu šteta", dodaje Crveni križ. Međunarodni Crveni križ procjenjuje da je u potresu u subotu poginulo više od 3.000 ljudi, 12.500 je ranjeno i više od 4.000 kuća je srušeno.

PODGORICA

Crnogorsko Republičko referendumsko povjerenstvo (RRK) odbacilo je u subotu navečer sve prigovore unionističkog bloka na regularnost plebiscita na kojem su se Crnogorci izjasnili za neovisnost, a neke je prigovore proslijedilo državnom tužitelju i crnogorskom ministarstvu pravosuđa. Predsjednik RRK-a František Lipka rekao je nakon višesatne sjednice da je povjerenstvo od općinskih referendumskih komisija dobilo ukupno 199 prigovora. "Povjerenstvo je razmotrilo sve prigovore i sve ih odbilo kao neosnovane, odnosno odbilo ih je zbog toga što oni nisu u našoj nadležnosti", kazao je Lipka. On je rekao da je RRK devet prigovora proslijedio državnom tužitelju, a 16 ministarstvu pravosuđa. Rok do kojeg građani mogu dostaviti prigovore na odluke općinskih komisija istječe u nedjelju.

KRAKOV

Papa Benedikt XVI. poručio je tisućama mladih poljskih katolika, okupljenih u subotu Krakovu, da se uzdaju u svoju vjeru unatoč iskušenjima i neredu u svijetu. Papa je u obraćanju mladima koristio jednostavan i emotivni ton i nekoliko je puta ponovio slavnu repliku Ivana Pavla II. "Nemojte se bojati". Skupu 600.000 vjernika u subotu navečer, najvećem od početka posjeta njemačkog pape Poljskoj u četvrtak, poručio je također da se "ne boje računati na Isusa". Očekuje se da bi se u nedjelju ujutro, na misi koju će predvoditi na istom mjestu, na livadi Blonia nedaleko od povijesnog središta Krakova, moglo okupiti još više vjernika. Blonia je mjesto je gdje je papa Ivan Pavao II. predvodio svoje najveće mise u Poljskoj, a na posljednjoj 2002. godine okupilo se rekordnih 2,5 milijuna vjernika. Nakon velike mise u nedjelju ujutro Benedikt XVI će posjetiti nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau i zatim se vratiti u Rim.

KLOSTERNEUBURG

Ministri vanjskih poslova Europske unije na sastanku u Klosterneuburgu pokraj Beča usuglasili su se kako je potrebno produljiti "razdoblje razmišljanja" o europskom Ustavu, proglašeno prije gotovo godinu dana nakon neuspjelih referenduma o tom dokumentu u Francuskoj i Nizozemskoj, ali Hrvatska neće biti žrtvom takve politike, rekao je u subotu diplomatski izvor blizak razgovorima. Šefovi diplomacija EU i pristupajućih zemalja sastali su se na dvodnevnom neformalnom sastanku kako bi razmotrili što dalje s europskim Ustavom i politikom proširenja, te dogovorili agendu Europskog vijeća koje se održava 15. i 16. lipnja u Bruxellesu. "Svi su dali potporu da se produlji razdoblje razmišljanja", rekao je za Hinu izvor, dodajući da bi to razdoblje moralo biti završeno 2007./2008. kako bi EU 2009. imala novi Ustav i bila spremna primiti nove članice. "Hrvatskoj ostaje europska perspektiva i ne bi trebalo dovoditi u pitanje njezin ulazak u EU", naglasio je. Bez novog Ustava EU se ne može dalje širiti, nakon Bugarske i Rumunjske, jer njezini temeljni dokumenti ne predviđaju u Uniji više od 27 zemalja.

LOS ANGELES

Američka glumica Angelina Jolie, supruga Brada Pitta, u subotu je u Namibiji rodila djevojčicu, objavila je Pittova publicistica. "U noći 27. svibnja u Namibiji, Africi, Angelina Jolie i Brad Pitt pozdravili su svoju kćerkicu Shiloh Nouvel Jolie-Pitt", priopćila je publicistica Cindy Guagenti. Nikakve druge pojedinosti zasad nisu poznate. Također, nikakve fotografije nisu obavljene, dodala je Guagenti. Rođenje prvog biološkog djeteta najslavnijeg glumačkog bračnog para na svijetu već je mjesecima predmet intenzivnih spekulacija medija pa se tako i pretvorio u najiščekivaniji porod na Zemlji. Bračni par Jolie-Pitt svoju je privatnost stoga odlučio sačuvati u Africi. U tome im je svesrdno pomogla namibijska vlada koja je svim novinarima koji su željeli pratiti rođenje djeteta bez dopuštenja slavnog bračnog para zabranila ulazak u zemlju. Nekoliko fotografa je uhićeno, a njihovi su filmovi uništeni. Hotel i kuća na plaži u kojima su bili smješteni Pitt i Jolie bili su iznimno čuvani, a postavljene su i fizičke prepreke kako bi se nezvanima onemogućio pristup. Da se iščekivanje bliži kraju najavio je u utorak Brad Pitt koji je e-mailom javio da ne može doći na festival u Cannes jer je rođenje djeteta "pitanje trenutka".

CANNES

Nagradu Ekumenskog žirija na festivalu u Cannesu dobio je film "Babel" Meksikanca Alejandra Gonzaleza Inarritua, čija se radnja simultano odvija u Maroku, na granici Meksika i Kalifornije i u Japanu, objavljeno je u subotu navečer. "Babel" u kojem glume Brad Pitt i Cate Blanchett jedan je od glavnih favorita za Zlatnu palmu koja će biti dodijeljena u nedjelju. Ekumanski žiri u Cannesu svake godine nagrađuje film koji najbolje promovira ljudske vrijednosti. "Babel" prikazuje kako jedna dječja nepodopština utječe na živote četiriju obitelji u Maroku, Sjedinjenim Državama, Meksiku i Japanu i uzrokuje promjenu prioriteta u njihovim životima. Film je snimljen na četiri jezika: engleskom, arapskom, španjolskom i japanskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙