FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 15. svibnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izjavio je u nedjelju kako američka administracija inzistira na što bržem usvajanju amandmana na Ustav BiH jer bi zadržavanje sadašnjeg statusa quo značilo kako će biti izgubljene još četiri godine. Po povratku iz SAD gdje je boravio u višednevnom posjetu Tihić je novinarima u Sarajevu kazao kako mu je u Washingtonu jasno stavljeno do znanja da se ustavna reforma mora provesti. "Jedinstveno je stajalište svih dužnosnika Bijele kuće, State Departmenta, Pentagona i Kongresa, uključujući i svjetske financijske institucije... da su amandmani važan korak naprijed i da ih treba usvojiti", kazao je Tihić koji je u Washingtonu razgovarao i s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyjem i državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Tihić je istaknuo kako su njegovi američki sugovornici iskazali zabrinutost da bi nedavno odbijanje ustavnih amandmana u Parlamentu BiH kao i zastoj u ukupnom procesu ustavnih reformi mogli usporiti proces reintegracije BiH i njen put ka članstvu u euroatlantskim integracijama te radikalizirati stanje u zemlji. "SAD smatraju kako amandmane treba što prije usvojiti i početi pripreme za drugu fazu reformi", kazao je Tihić.

SAO PAULO - U novom valu napada koje vodi organizirani kriminal protiv policije Sao Paula u noći između subote i nedjelje ubijeno je najmanje 52 ljudi, objavila je u nedjelju policija. Unatoč brojnim policijskim snagama raspoređenim nakon napada u noći između petka i subote kada je poginulo 30 osoba, među kojima 23 policajca, ofenziva organiziranog kriminala se nastavila i sljedeće noći. Nova službena bilanca vlasti iznosi 52 mrtvih, među kojima je 35 policajaca. Policija je također obznanila nove pobune u zatvorima. Devetnaest pobuna u državnim zatvorima Sao Paula počele su u noći između subote i nedjelje. U zatvorima je oteto više od 130 osoba, javljaju mediji. Napadi su navodno odmazde nakon što je 765 zatvorenika prebačeno u strogo čuvani zatvor. Organizatori tih akcija su članovi jedne od od glavnih organizacija organiziranog kriminala u Sao Paulu.

JERUZALEM - Izraelski vojnici su u nedjelju iz vatrenog oružja ubili časnika palestinskih obavještajnih službi i još četvoro Palestinaca u dva odvojena napada na Zapadnoj obali, priopćile su palestinske službe sigurnosti. Izraelska vojska izvršila je akcije u Jenninu na Zapadnoj obali i obližnjem selu. Palestinske službe sigurnosti su priopćile da su izraelski vojnici opkolili zgradu u blizini stožera palestinske obavještajne službe u Jeninu te da se nakon što se čula pucnjava na ulici moglo vidjeti tijelo Alija Jabarina, bivšeg pripadnika Brigada mučenika Al Aqsa koji radi za palestinsku obavještajnu službu. Dužnosnici nisu raspolagali dodatnim pojedinostima o napadu. Glasnogovornica izraelske vojske je izjavila da su izraelski vojnici razmijenili vatru s naoružanim osobama tijekom akcije privođenja traženih militanata. Ona je rekla da su vojnici izvijestili da je jedna Palestinka u pogođen u razmjeni vatre sli nisu mogli potvrditi da je ubijen.

LONDON - Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez u nedjelju je izjavio da će ako Sjedinjene Države napadnu Iran zbog spora oko iranskog nuklearnog programa cijena nafte dostići troznamenkastu brojku. Tijekom posjeta Londonu nakon summita EU-a i Latinske Amerike u Beču Chavez, čelnik pete najveće izvoznice nafte na svijetu, izjavio je da Iranci neće imati izbora nego da na napad SAD-a odgovore prekidom proizvodnje nafte. "Ako Sjedinjene Države napadnu Iran, nafta bi mogla dostići cijenu od 100 dolara ili više. Engleski srednji stalež tada bi morao prestati koristiti svoje automobile", rekao je Chavez na susretu kojem je domaćin bio ljevičarski londonski gradonačelnik Ken Livingstone. "Ako napadnu Iran, Iranci će prekinuti svoju dostavu nafte. Mi bi učinili isto da nas se napadne", rekao je Chavez skupini do oko tisuću britanskih ljevičara i sindikalista. "Pored toga, Iran je rekao da bi napao Izrael i ja znam da oni imaju sredstva da to učine". "Ako napadnu Iran mislim da bi to bilo puno gore od stanja u Iraku", rekao je Chavez opisavši Irak kao "Vijetnam 21. stoljeća".

BERLIN - Europska unija će zamrznuti imovinu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i više od 30 visokih bjeloruskih dužnosnika, izvjestio je u nedjelju list Financial Times Deutschland (FTD). Po najavi članka koji se treba pojaviti u izdanju lista od ponedjeljka taj je potez EU planirala tjednima a službeno će biti prihvaćen slijedećih dana. FTD piše da je EU željela potvrditi sankcije u nedjelju na susretu ministara vanjskih poslova zemalja EU-a u Bruxellesu no kako rezolucija još nije službeno prevedena na sve jezike zemalja Unije zamrzavanje vjerojatno neće biti potvrđeno do idućeg sastanka premda je, po diplomatima EU-a, postignut dogovor o tom pitanju. EU je prošlog mjeseca rekla da razmatra zamrzavanje bjeloruske imovine nakon što je donijela odluku o zabrani ulaska u EU za Lukašenka i 30 ministara, tužitelja i izbornih povjerenika. Ministri vanjskih poslova su rekli su odluku o zabrani donijeli zbog navodnog namještanja bjeloruskih predsjedničkih izbora 19. ožujka i uhićenja oporbenih aktivista.

WASHINGTON - Bijela kuća u nedjelju je odbacila pozive za izravnim razgovorima s Iranom kako bi se riješila sporna pitanja oko iranskog nuklearnog programa, tvrdeći da su Ujedinjeni Narodi najbolja adresa za takve pregovore. "Smtramo da je dosadašnje okvirno načelo puno bolje, postoje brojne države koje su uključene u to pitanje oko Irana, podupiremo takve razgovore", izjavio je CNN-u savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u petak je pozvao SAD da pokrenu izravne razgovore s Teheranom, na što je Hadley kazao da bi UN trebao organizirati forum za razgovore.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush pozvat će više tisuća pripadnika Nacionalne garde da se razmjeste duž granice s Meksikom i tako pruže potporu graničnim patrolama u sprječavanju ilegalnih migracija, izjavio je u nedjedlju jedan dužnosnik Bijele kuće koja bi u ponedjeljak trebala predstaviti plan. Kazao je da će Bush predložiti korištenje vojnika kao privremenu mjeru dok granične patrole ne budu spremne adekvatno čuvati granicu. Pripadnici Nacionalne garde bili bi potpora agentima granične patrole koji bi zadržali primarnu odgovornost za fizički nadzor granice. Dužnosnik nije htio reći koliko vojnika Bush želi poslati na granicu, kazavši tek da bi ih trebalo biti nekoliko tisuća.

MEXICO CITY - Meksički predsjednik Vicente Fox u nedjelju je telefonom razgovarao s američkim predsjednikom George W. Bushom kojemu je izrazio zabrinutost zbog najava da će SAD militarizirati svoju južnu granicu. Kako se navodi u izvještaju iz Foxova ureda, Bush je meksičkom kolegu kazao da razmatra slanje Nacionalne Garde na granicu, ali i istaknuo da to ne znači i militarizaciju. Fox bi se u ponedjeljak ujutro trebao obratiti naciji o tome kako njegova vlada kani postupati po pitanju granične sigurnosti i ilegalnih migracija u SAD.

BERLIN - Premijer njemačke savezne pokrajine Falačko Porajnje (Rheinland-Pfalz) Kurt Beck izabran je na izvanrednom kongresu u Berlinu za predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). Beck je na mjestu predsjednika najveće i najstarije političke stranke u Njemačkoj zamijenio Matthiasa Platzeka koji je u travnju, nakon samo pet mjeseci provedenih na položaju, podnio ostavku iz zdravstvenih razloga. Beck je izabran s 95 posto glasova izaslanika. "Naše ideje su ispravne jer mi jedini jamčimo opstanak socijalnog tržišnog gospodarstva", rekao je Beck obraćajući se izaslanicima na kongresu. Dvanaesti predsjednik SPD-a pozvao je svoju stranku da odlučno stane u obranu svojih tradicionalnih vrijednosti poput slobode, pravednosti i jednakosti.

PORT-AU-PRINCE - Rene Preval je u nedjelju po drugi put položio prisegu kao predsjednik Haitija obilježivši time i povratak demokratskog poretka u tu karipsku republiku dvije godine nakon što je bivši predsjednik Jean-Bertrand Aristide bio primoran otići u egzil. Preval, koji je već bio predsjednik 1996. do 2001., u prijestolnici Port-au-Princeu preuzeo je dužnost na ceremoniji kojoj je nazočilo više desetaka stranih uglednika. Preval, bivši podržavatelj predsjednika Aristidea, izrazio je želju da u roku od pet godina vrati mir i red u svoju osiromašenu zemlju.

KINSHASA - Međunarodna zajednica previđa najgoru svjetsku humanitarnu katastrofu koja se događa u Demokratskoj Republici Kongo gdje 10 milijuna ljudi treba pomoć kako bi ostali na životu, rekli su dužnosnici UN-a u nedjelju. Ujedinjeni narodi su prije tri mjeseca uputili poziv za prikupljanje 682 milijuna dolara kako bi se osigurala voda, hrana, medicinska pomoć, smještaj i zaštita ugroženoj populaciji u toj velikoj državi središnje Afrike gdje svakog dana umire oko 120 ljudi. Riječ je iznosu od 0,18 dolara dnevno po osobi, no do sada su donatori osigurali samo 13 posto traženog iznosa, naveo je UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih djelovanja (OCHA) u svojoj izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙