FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenihdo 4.30 SATI:
ZAGREB, 8. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 4.30 SATI:

WASHINGTON/LOS ANGELES

Hrvati Los Angelesa obilježili su dan Sv. Duje, sveca zaštitnika Splita, koji se slavi već 1.700 godina. Zavičajni klub Sv. Duje organizirao je okupljanje oko 400 Splićana iz Los Angelesa u dvorani župnog centra Crkve Svetog Ante. Okupljene Hrvate pozdravili su i predstavnici grada Los Angelesa te su najavili kako će ovoga ljeta Split posjetiti gradonačelnik Los Angelesa, Antonio Villaraigosa, izjavio je za Hinu hrvatski generalni konzul u Los Angelesu Ante Barbir, koji je nazočio večeri. Los Angeles i Split su inače gradovi prijatelji. Na večeri je priređen prigodan program, a čist prihod s ovog okupljanja ići će u dobrotvorne svrhe za dom hendikepiranih u blizini Splita. Klub Sv. Duje jedna je od preko 30 hrvatskih udruga i zavičajnih organizacija u Los Angelesu i sjevernoj Kaliforniji, gdje živi oko 100.000 iseljenih Hrvata iz nekoliko generacija. Sva ta društva uglavnom se bave njegovanjem hrvatske kulture, tradicija i jezika te održavanjem veza sa starom domovinom.

BERLIN

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u televizijskom intervjuu koji je u nedjelju navečer emitiran u Njemačkoj da bi volio zatvoriti logor Guantanamo na Kubi, a njegove zatočenike konačno izvesti pred sud. "Guantanamo je osjetljiva tema za ljude. Osobno, volio bih zatvoriti logor, a njegove zatočenike izvesti pred lice pravde", kazao je američki predsjednik u tom intervjuu koji će emitirati postaja ARD. Do Bushove izjave dolazi u trenutku kad je njegov ministar pravosuđa Alberto Gonzales u četvrtak u Beču ocijenio da je postojanje zatvora Guantanamo "apsloutno potrebno", usprkos opetovanim apelima za njegovo zatvaranje. Nekoliko se stranih čelnika već izjasnilo za zatvaranje Guantanama, posebice britanski premijer Tony Blair, američki saveznik u ratu u Iraku.

PARIZ

Francuski predsjednik Jacques Chirac i njemačka kancelarka Angela Merkel, koji su u nedjelju razgovarali telefonom, priželjkuju usvajanje rezolucije Vijeće sigurnosti UN-a kojom bi se Iran primorao da prekine aktivnosti oko obogaćivanja urana, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika. Dvoje čelnika ustanovilo je "usklađenost stavova" oko usvajanja "rezolucije kojom bi zahtjevi Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prema Iranu postali obavezni, posebice oko prekida procesa obogaćivanja urana", ističe se iz istog izvora. Pet stalnih članica VS-a (Kina, SAD, Francuska, V. Britanija, Rusija) pokušavaju se dogovoriti o sadržaju rezolucije kojom bi se primoralo Iran da prekine obogaćivanje urana.

JERUZALEM

Izraelska tajna služba Mossad koristila se otrovanim čokoladama kako bi ubila traženog palestinskog militanta 70-ih godina, navodi se u novoj knjizi veterana izraelske obavještajne službe. U knjizi "Striking Beck" Aarona Kleina, koja obiluje razgovorima s bivšim agentima Mossada, navodi se da je šef Narodne fronte za oslobođenje Palestine (PFLP) Vadi Hadad ubijen otrovanim čokoladicama 1977. godine u Bagdadu. Hadad je sklonio u glavnom iračkom gradu nakon što je Izrael pokrenuo kampanju atentata na istaknute palestinske militante u znak odmazde za teroristički napad na izraelske sportaše na Olimpijadi u Muenchenu 1972. godine. Agentima Mossada Hadad nije bio fizički dostupan, ali ga je ljubav prema slatkom stajala života, piše Klein. Naime, palestinski dvostruki agent podmetnuo mu je belgijske čokolade premazane otrovom sa sporim djelovanjem kojeg je u ono doba bilo nemoguće otkriti. "Nakon nekoliko dugih mjeseci, Hadad je umro", dodaje se u knjizi. Izrael nikada nije priznao odgovornost za napade na palestinske militante u znak odmazde za Muenchen. Otrov je bilo oružje Mossada u najmanje jednom dosad potvrđenom pokušaju atentata - onom neuspješnom na Halida Mešaala, šefa politbiroa Hamasa 1997. godine.

RIM

Budući talijanski premijer Romano Prodi predložio je u nedjelju navečer svog drugog kandidata, Giorgija Napolitana (80), za novog predsjednika Italije. Vođa talijanske desnice i premijer na odlasku Silvio Berlusconi odbio je ranije kandidaturu Massima D'Aleme, koji je bio prvi Prodijev izbor za novog predsjednika države. Berlusconi se usprotivio takvoj mogućnosti rekavši da ne želi nikakve "bivše komuniste" na čelu države. U priopćenju Prodijeve lijeve koalicije navodi se da je Napolitanova kandidatura istaknuta u dogovoru s D'Alemom. Giorgio Napolitano je doživotni talijanski senator i bivši predsjednik donjeg doma talijanskog parlamenta. Talijanski parlament u proširenom sastavu, uz predstavnike talijanskih 20 regija, trebao bi ponedjeljak početi proces za izbor novog predsjednika koji će na dužnosti zamijeniti Carla Azeglia Ciampija. Prodijeva koalicija ima tanku većinu u parlamentu, ali je za izbor predsjednika države potrebna dvotrećinska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙