FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 14. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30
ZAGREB, 14. svibnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30

SAO PAULO

U napadima na brazilsku policiju u Sao Paulu u noći na subotu poginulo je trideset ljudi, a pobune po zatvorima u toj saveznoj državi prerastaju u najgore nasilje zadnjih godina.

"Taj je napad pokušaj pokazivanja sile i u načelu pokušaj da se među stanovništvom ugrozi osjećaj sigurnosti", rekao je Saulo de Abreu, ministar unutarnjih poslova države Sao Paula. "Policija se neće povući".

Prema njegovim riječima, 16 ljudi uhićeno je zbog sudjelovanja u napadima.

Glasnogovornik u njegovu ministarstvu rekao je kako se vjeruje da je 12-satni napad strojnicama i ručnim bombama povezan s premještanjem čelnika bande Capital u druge zatvore. Čelnici te bande premješteni su kako bi se spriječila koordinirana pobuna u zatvorskome sustavu Sao Paula koja je planirana za ovaj vikend.

Dvije zatvorske pobune u gradovima Iarasu i Avareu izbile su u petak i pobunjenici su držali ukupno 25 talaca, objavila je državna uprava za zatvore. Obje pobune još traju.

BANJA LUKA

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Nikola Radovanović jučer je izrazio sumnju u mogućnost da su zalihe oružja i opreme poslane iz BiH u Irak mogle završiti u rukama pobunjenika, a prodaju ocijenio sasvim zakonitom.

"Uvjeren sam da je postupak (prodaje toga oružja) zakonit i da s time ne bi smjelo biti problema", rekao je Radovanović u reakciji na izvještaj Amnesty Internationala o trgovini oružjem.

"Znajući kakvu razinu nadzora provode koalicijske snage u Iraku, teško je i zamisliti da bi jedna američka tvrtka (koja se bavi prodajom oružja) koju kontrolira američka vlada mogla bosanskohercegovačko oružje isporučiti pobunjenicima", naglasio je.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amensty International objavila je u srijedu da se oružje preostalo iz rata u Bosni i Hercegovini izvozilo u Irak od srpnja 2004. do lipnja 2005., pod okriljem američkog ministarstva obrane, a uz pomoć privatnih prijevoznika i posrednika.

RIM

Giorgio Napolitano, postkomunist koji je ovoga tjedna izabran za talijanskoga predsjednika, rekao je jučer da će u utorak početi konzultacije s političkim čelnicima kako bi odredio mandatara za sastav nove vlade, vjerojatno vođu lijevoga centra Romana Prodija.

"U utorak ću početi konzultacije za davanje mandata za novu vladu", prenijela je talijanska agencija ANSA Napolitanove riječi u Rimu.

Napolitano će u ponedjeljak popodne položiti prisegu kao novi talijanski predsjednik.

Prodi je početkom travnja na parlamentarnim izborima ostvario tijesnu pobjedu nad konzervativnim premijerom Silviom Berlusconijem i odonda čeka novoga šefa države da mu i službeno da zeleno svjetlo za sastavljanje nove vlade. Novinarima je rekao da ne zna kad će mu Napolitano dati mandat, ali "bit ćemo spremni za utorak navečer", rekao je za slučaj da ga predsjednik pozove već prvoga dana konzultacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙