FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vesna Škare-Ožbolt još jednom o dekriminalizaciji novinarske klevete

ZAGREB, 26. svibnja (Hina) - Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt uputila je danas otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu, u kojem ga poziva da podrži njezin prijedlog dekriminalizacije novinarske klevete.
ZAGREB, 26. svibnja (Hina) - Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt uputila je danas otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu, u kojem ga poziva da podrži njezin prijedlog dekriminalizacije novinarske klevete.

Škare-Ožbolt je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru kazala da Vlada, po njezinim saznanjima, uopće nije razmatrala njezin amandman na Konačni prijedlog Kaznenog zakona, o kojem će Sabor glasovati danas.

Ponovila je da je u studenome prošle godine, kao ministrica pravosuđa, premijeru predložila da se briše kazneno djelo klevete u novinarskom poslu, znanstvenom, književnom i umjetničkom djelu, u javnoj informaciji te u obavljanju javne ili društvene djelatnosti.

Za sva lakša kaznena djela za koja je, kao i za uvredu i klevetu, do sada alternativno, uz novčanu, bila propisana kazna zatvora, tražila je, kaže, brisanje zatvorske kazne.

Ustvrdila je da se premijer Sanader tada suglasio s njezinim prijedlogom, ocijenivši da će tako "jednom zauvijek biti okončana rasprava da se u Hrvatskoj za klevetu ide u zatvor".

Činjenicu da je Vlada u predloženom zakonskom tekstu odustala od takvog stava Vesna Škare-Ožbolt tumači kao "odustajanje od reforme medijskog zakonodavstva".

"Odbacivanje kriminalizacije novinarske klevete ne znači i idealiziranje hrvatske medijske situacije. Klevete i uvrede postale su sastavni dio hrvatskog medijskog prostora i zato je vrijeme da se, umjesto represije, počne stvarati društvena atmosfera i razvijanje profesionalnih standarda, u kojima bi zbiljne povrede novinarskog kodeksa i novinarske časti u pitanje dovele vjerodostojnost novine i novinara koji ih krše", stoji u pismu Vesne Škare-Ožbolt premijeru.

Odustajanje od dekriminalizacije novinarske klevete Vesna Škare-Ožbolt smatra antieruropskim, te očekuje da će takav Vladin stav "poglavlje medija, od najlakšeg, pretvoriti u najteže poglavlje u pregovorima s EU".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙