FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Vesna Škare Ožbolt: Crnu Goru prva treba priznati Srbija

SPLIT, 23. svibnja 2006. (Hina) Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt poručila je s današnje konferencije za novinare u Splitu kako Crnu Goru kao nezavisnu državu prva treba priznati Srbija i time pokazati vlastiti napredak u demokratizaciji.
SPLIT, 23. svibnja 2006. (Hina) Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt poručila je s današnje konferencije za novinare u Splitu kako Crnu Goru kao nezavisnu državu prva treba priznati Srbija i time pokazati vlastiti napredak u demokratizaciji.

Predsjednica DC-a izjavila je kako pozdravlja rezultate referenduma kojim je Crna Gora stekla nezavisnost te da smatra kako je ta zemlja na dobrom putu prema Europskoj uniji.

Hrvatska Crnu Goru treba priznati u okviru "tajminga" kojega odredi Europska unija, odnosno, tada kada je i ona bude priznala, a ne, kako je kazala, "da se premijer i predsjednik natječu tko će je prvi priznati".

Što se hrvatskog puta u EU tiče, ustvrdila je kako se DC protivi najavama iz Vlade o promjeni pojedinih ustavnih odredbi kako se odluka na referendumu o ulasku u EU ne bi donosila većinom glasova svih birača, već samo onih koji iziđu na referendum. Tako bi se moglo dogoditi, naglasila je Škare Ožbolt, da tu sudbonosnu i povijesnu odluku donese jedva 20 posto hrvatskih birača.

Vesna Škare Ožbolt izrazila je i čuđenje što, unatoč najavama, Vlada u konačnim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona nije izbrisala kaznu zatvora iz kaznenog djela klevete, posebno tzv. novinarske klevete. Takvu njezinu inicijativu, dok je bila ministrica, kako je rekla, podržavao je i premijer Sanader, stoga joj posebno nije jasno zašto se od toga odustalo.

Podsjetila je i da je u posljednje vrijeme nekolicini novinara izrečena upravo zatvorska kazna za klevetu čime je Hrvatska ostala jedina zemlja u Europi u kojoj novinari zbog izrečenog ili napisanog idu u zatvor, zbog čega će, naglasila je, pregovori s EU o poglavlju o medijima biti najteži do sada.

Vladi je zamjerila i što u tri godine mandata nije riješila strukturna pitanja hrvatskog gospodarstva, a upozorila je i kako strani ulagači sve češće umjesto Hrvatske za svoje odredište biraju Srbiju zbog, kako kažu, nižih poreza i jednostavnijih propisa.

Stoga će, najavila je, DC u Saboru predložiti amandman kojim se briše zatvorska, a zadržava samo novčana kazna za klevetu, premda joj je već rečeno kako to neće proći, ustvrdila je.

Na konferenciji za novinare predsjednica DC predstavila je i novog povjerenika te stranke za Split Miroslava Lerotića, postavljenog nakon nedavna raspuštanja gradske organizacije, kojoj je na čelu bio Željko Sikirica, zbog neaktivnosti.

I Sikirica i Lerotić u DC su stigli iz HSS-a potkraj prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙