FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za Ustav: podrška Pučkom pravobranitelju

ZAGREB, 9. svibnja (Hina) - Suradnja Pučkog pravobranitelja sasredišnjim tijelima uprave se popravila, što se ne može reći i zaodnos uprave prema građanima, kazao je danas Pučki pravobraniteljJurica Malčić na saborskom Odboru za Ustav i Poslovnik koji jeprihvatio njegovo Izvješće o radu za 2005.
ZAGREB, 9. svibnja (Hina) - Suradnja Pučkog pravobranitelja sa središnjim tijelima uprave se popravila, što se ne može reći i za odnos uprave prema građanima, kazao je danas Pučki pravobranitelj Jurica Malčić na saborskom Odboru za Ustav i Poslovnik koji je prihvatio njegovo Izvješće o radu za 2005.

Građani se, kaže Malčić, najčešće tuže na dugotrajnost postupaka, na to što od uprave ne dobivaju odgovore na svoje pritužbe.

Punu podršku da "stisne" upravu, pravobranitelju je dao Florijan Boras (HDZ) koji kaže da je danas prava premija vjenčati se u Zagrebu, s obzirom na broj potvrda i proceduru koju treba proći.

Više zastupljenosti u medijima, kako bi javnost upoznala njegov rad i probleme, pravobranitelju je sugerirao Slaven Letica (NZ).

Neusporedivo ste manje u medijima od, primjerice, Žarka Puhovskog, raznih baba i žaba, kazao mu je Letica.

Odbor je Saboru predložio da donese zakon o neposrednom izboru lokalnih čelnika i da prihvati Vladino odustajanje od nakane da smjenjuje tako izabrane čelnike.

Nije prošao zahtjev oporbe da donošenje tog zakona pričeka izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi u kojima će Vlada predložiti da se načelnika i gradonačelnika može smjenjivati na prijedlog predstavničkog tijela, ali samo na referendumu.

Odbor se suglasio da se izmjeni odluka o podjeli proračunskog novca namijenjenog radu političkih stranaka u 2006., slijedom čega će HDZ dobiti manje, a DC više proračunskog novca.

Naime, stranke za zastupnice dobivaju više novaca, nego za zastupnike, a kako je umjesto Ane Lovrin u HDZ-ove klupe sjeo Rade Ivas, a umjesto Frane Piplovića Vesna Škare Ožbolt (DC), to će HDZ dobiti manje, a DC više državnog novca.

Odbor se također suglasio da se sredstva prvotno predviđena za LS rasporede HSLS-u, jer se LS udružio sa HSLS-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙