FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za ljudska prava podržao izmjene Kaznenog zakona i predložio amandmane

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Saborski Odbor za ljudska pravapodržao je danas Vladine izmjene Kaznenoga zakona, ali i kao svojepreuzeo nekoliko amandmana Ureda pravobraniteljice za djecu, udrugaIskorak i Kontra, te Ženske mreže.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Saborski Odbor za ljudska prava podržao je danas Vladine izmjene Kaznenoga zakona, ali i kao svoje preuzeo nekoliko amandmana Ureda pravobraniteljice za djecu, udruga Iskorak i Kontra, te Ženske mreže.

Odbor će tako pred Sabor izaći s amandmanom po kojemu bi se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine, kaznio onaj koji iznese, prenese, ili objavi nešto iz osobnoga ili obiteljskoga odnosa djeteta, objavi njegovu fotografiju ili drukčije otkrije njegov identitet i tako ugrozi dobrobit djeteta. Drugi amandman predviđa da se zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine kažnjava neplaćanje alimentacije za dijete ili maloljetnika, u visini, na način i u roku kako je to određeno ovršnom odlukom. Trećim amandmanom Odbor predlaže da se u Kazneni zakon uvrsti odredba po kojoj bi zločin iz mržnje bio otegotna okolnost, a podrazumijevao bi svako kazneno djelo počinjeno iz mržnje zbog vjere, nacionalnosti, rase, spolne orijentacije, političkoga i drugog uvjerenja. Ubojstvo koje bi se tretiralo zločinom iz mržnje predviđalo bi, po tom amandmanu, kaznu zatvora od najmanje deset godina ili kaznu dugotrajnog zatvora. Odbor je kao svoj preuzeo i amandman Ženske mreže, da gornja granica predviđene kazne za trgovanje ljudima i ropstvo bude pet, umjesto predložene tri godine, a kako bi se kazneno gonio i pokušaj počinjenja tog kaznenog djela.

Odbor će naknadno razmotriti može li prihvatiti i amandman kojim bi se kao novo kazneno djelo uvelo kupovanje seksualnih usluga, a koje bi predviđalo kažnjavanje korisnika seksualnih usluga, a ne samo prostitutki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙