FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga sabranih pjesama "Magično oko" Antuna Šoljana

ZAGREB, 21. svibnja 2006. (Hina) - Knjiga sabranih pjesama "Magično oko" prozaista i pjesnika Antuna Šoljana koja obuhvaća sve njegove objavljene pjesme predstavljena je večeras u Zagrebu.
ZAGREB, 21. svibnja 2006. (Hina) - Knjiga sabranih pjesama "Magično oko" prozaista i pjesnika Antuna Šoljana koja obuhvaća sve njegove objavljene pjesme predstavljena je večeras u Zagrebu.

Zbirka donosi niz antologijskih i nezaobilaznih pjesama jednog od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća, kazao je priređivač i urednik knjige Seid Serdarević. Ocijenio je kako je hrvatskoj književnosti nedostajao cjelovit pregled pjesama Antuna Šoljana (1932.-1993.) središnje osobe poslijeratne hrvatske književnosti.

Jedan broj pjesama u zbirci "Magično oko", koja je tiskana u izdanju zaprešićke "Frakture", objavljen je po prvi put. Te su pjesme razvrstane u dvije skupine - mladenačke i pjesme prikupljene iz časopisa.

Serdarević je napomenuo kako je sam Šoljan u zbirkama često uz nove pjesme ponavljao i neke već objavljene, ali dorađivane i mijenjane. Stoga se u "Magičnom oku" nalaze sve bitno izmijenjene pjesme, objavljene u prvobitnoj i izmijenjenoj varijanti, dodao je.

Pisac pogovora Tonko Maroević navodi kako je Šoljan uspio uspostaviti ravnotežu između visokih pretenzija i ograničavajućih mogućnosti te stvoriti uvjerljiv korpus i nizove još uvjerljivijih antologijskih dijelova.

Šoljanova lirsko-epska parcela prepoznatljiva je i snažna, jedna od najznačajnijih i najreprezentativnijih, a po nekim svojstvima čak amblematična, drži Maroević.

Antun Šoljan književnik, urednik, antologičar, prevoditelj s engleskog, njemačkog i ruskog jezika, u književnosti se javio potkraj 40-ih, a 50-ih djeluje kao pokretač i urednik časopisa "Međutim", "Krugovi" i "Književnik". Pisao je pjesme, romane, drame, radiodrame, eseje i feljtone te priredio više antologija, poput "Sto najvećih djela svjetske književnosti". Objavio je osam knjiga poezije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙