FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret sjećanja na 306 poginule djece u agresiji na Hrvatsku

SLAVONSKI BROD, 20. svibnja 2006. (Hina) - U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata u Slavonskome Brodu je održan susret sjećanja na 306 dječaka i djevojčica koji su poginuli u agresiji na Hrvatsku.
SLAVONSKI BROD, 20. svibnja 2006. (Hina) - U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata u Slavonskome Brodu je održan susret sjećanja na 306 dječaka i djevojčica koji su poginuli u agresiji na Hrvatsku.

Susret je održan pod nazivom "Mali križ-velika žrtva", a okupio je predstavnike roditelja poginule djece i civilne stradalnike iz deset hrvatskih županija.

Predsjednica Zajednice Udruga civilnih stradalnika Julijana Rosandić rekla je kako nevine dječje žrtve zaslužuju više pažnje, a njihove obitelji dostojanstven život.

Obraćajući se nazočnima u ime roditelja stradale djece, Marija Lukšić iz Dubrovačko- neretvanske županije ustvrdila je kako su " njihova djeca nažalost zaboravljena, a oni omalovaženi i obespravljeni".

"Ostali smo bez našeg blaga. Oni koji to nisu doživjeli ne mogu razumjeti", rekla je Marija Lukšić.

Ističući potporu roditeljima stradale djece Ivan Pšenica, predsjednik Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja rekao je kako žrtva zaslužuje da se kazni počinitelj, te da se zbog isticane želje za mirom i suživotom ne smije prestati osuđivati one koji su odgovorni za stradanja. Da odgovorni za smrt djece moraju odgovarati, ponovila je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, pokroviteljica susreta sjećanja.

"306 nije brojka, to je 306 izgubljenih života. Poginuli su potpuno nevini i to pokazuje pravo izobličeno lice agresora", istakla je Kosor predloživši da se na sljedećem susretu pročitaju imena svih 306 poginulih dječaka i djevojčica.

Dodala je i kako je njezino ministarstvo poduprlo sve programe Zajednice udruga civilnih stradalnika.

"Borba protiv zaborava, koja je nužna, postoji, ali bih voljela da i na ovakvim skupovima bude puno više ljudi i da svi zajedno napravimo više kako ne bi dolazilo do podjele na dvije Hrvatske: jednu koja je zaboravila rat i drugu koja se još suočava s golemim posljedicama rata", rekla je Kosor.

Podno spomenika poginuloj djeci u brodskom Naselju Plavo polje sudionici susreta sjećanja položili su vijence i zapalili svijeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙