FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac: sjećanje i pravda milijunima žrtava ropstva

PARIZ, 10. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik JacquesChirac rekao je u srijedu u Parizu, prigodom prvog francuskogobilježavanja ukidanja ropstva, da se milijunima neimenovanih žrtavaropstva duguje sjećanje i pravda.
PARIZ, 10. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Jacques Chirac rekao je u srijedu u Parizu, prigodom prvog francuskog obilježavanja ukidanja ropstva, da se milijunima neimenovanih žrtava ropstva duguje sjećanje i pravda.

"Prvi dan sjećanja na ropstvo i njegovo ukidanje predstavlja važnu etapu za Francusku", rekao je Chirac.

Chirac je potkraj siječnja ove godine donio odluku da će se dan ukidanja ropstva obilježavati 10. svibnja, na dan kada je 2001. godine francuski parlament usvojio zakon koji ropstvo tretira kao zločin protiv čovječnosti. Francuska je ropstvo ukinula 1848. godine, kada je definitivno prekinula s praksom porobljavanja afričkih crnaca koje je prevozila u svoje karipske kolonije za rad na plantažama.

Diljem Francuske i u njezinim prekomorskim teritorijima tim su povodom organizirane komemoracije.

Chirac je u Luksemburškom parku u Parizu inaugurirao djelo načinjeno od bambusa umjetnice iz Gvadalupea Lee de Saint-Julien, koje će biti izloženo do 14. srpnja i potom prepustiti mjesto zvijezdi sjećanja na sve porobljene.

Nazočni su bili također premijer Dominique de Villepin, nekoliko ministara i predsjednici dvaju domova parlamenta, kao i nogometaš Lilian Thuram, član Francuskog visokog vijeća za integraciju.

Francuska je bila četvrti najveći europski trgovac crnim robljem nakon Portugala, Britanije i Španjolske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙