FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta - Jom hašoa

ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Dan sjećanja na holokaust - Jomhašoa - kada se Židovi diljem svijeta sjećaju šest milijuna poginulihu holokaustu, obilježen je danas i na zagrebačkom groblju Mirogoju,kod spomenika Mojsiju.
ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Dan sjećanja na holokaust - Jom hašoa - kada se Židovi diljem svijeta sjećaju šest milijuna poginulih u holokaustu, obilježen je danas i na zagrebačkom groblju Mirogoju, kod spomenika Mojsiju.

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca i molitvom nadrabina zagrebačkog Zvia Eliezera Aloniea Jom hašou obilježili su Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj i Židovska općina Zagreb.

Ništa snažnije ne ujedinjuje Židove od sjećanja na žrtve holokausta i tada sve razlike blijede, rekao je Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije i Općine, istaknuvši kako je trebalo dugo da svijet shvati univerzalnost prisjećanja na te žrtve.

Kraus je upozorio kako su, unatoč pozitivnim kretanjima u svijetu, židovske zajednice i dalje izložene rasističkom antisemitizmu i, što je mnogo opasnije, naglasio je, političkom antisemitizmu.

"Kad iranski predsjednik negira holokaust i poziva na uništenje Izraela, postoji realna opasnost za novi holokaust", rekao je Kraus, dodavši da i zaoštravanje političke situacije nakon pobjede Hamasa na palestinskim izborima znači zabrinutost za budućnost Izraela.

Na sreću u Hrvatskoj ne zapažamo porast i izraze antisemitizma, a odnosi s ostalim vjerskim zajednicama su dobri, napomenuo je.

Po Krausovim riječima, Židovska općina prolazi svoju najveću krizu dosad zbog "osobnih ambicija i interesa pojedinaca", no unutar nje postoji jedinstvo i želja da se prevlada kriza kako bi nastavili s projektima i ove godine proslavili 200. obljetnicu Općine.

Na svečanosti su bili, među ostalima, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, predstavnici Ureda predsjednika, Hrvatskog sabora i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Prije svečanosti Koordinacije židovskih općina Jom hašou su obilježili i udruge Bet Israel i Hrvatsko-izraelsko društvo.

Uz žrtve, Slavko Goldstein u svom se govoru prisjetio i junaka židovskog naroda, podsjetivši da je od 24 tisuće Židova, koliko ih je živjelo na prostorima Hrvatske 1940. i 1941., njih tri tisuće sudjelovalo u borbi protiv fašista.

Molitvu za mrtve izmolio je rabin Kotel Da-Don, a mješoviti zbor "Lira" izveo je "Zbor Židova" iz Verdijeve opere "Nabucco".

Šoa, što u prijevodu s hebrejskoga znači uništenje ili holokaust (spaljena žrtva), najveća je tragedija u dugoj i teškoj povijesti Židova, u kojoj je u najvećemu genocidu u povijesti ljudskoga roda ubijeno šest milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙