FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirene diljem Izraela trube u počast žrtvama holokausta

TEL AVIV, 25. travnja 2006. (Hina/dpa) - Diljem Izraela u utorakujutro zavijale su sirene, a građani su na trenutak zastali i takoodali počast žrtvama nacističkoga genocida nad Židovima.
TEL AVIV, 25. travnja 2006. (Hina/dpa) - Diljem Izraela u utorak ujutro zavijale su sirene, a građani su na trenutak zastali i tako odali počast žrtvama nacističkoga genocida nad Židovima.

Sirene su počele zavijati u deset ujutro, promet je sasvim stao, vozači su stali kraj auta, pješaci su prestali hodati i mnogi su mirno stajali pognute glave.

Dan sjećanja na holokaust, Jom ha-Šoa, počeo je u ponedjeljak navečer svečanošću u jeruzalemskom memorijalnome centru holokausta Yad Vashemu. Šest osoba koje su preživjele holokaust zapalilo je baklje u čast šest milijuna poginulih Židova.

Jom ha-Šoa obilježava se 27. nisana po židovskome kalendaru. Ujedinjeni su narodi prošle godine odlučili da 27. siječnja, dan oslobođenja koncentracijskoga logora Auschwitza postane međunarodni dan sjećanja, ali Izrael ga obilježava prema vlastitome zakonu od 1959., jer pada osam dana prije izraelskoga Dana nezavisnosti i simbolizira rođenje izraelske države iz pepela holokausta.

Svečanosti se u utorak održavaju diljem zemlje, a izraelske televizije emitiraju posebne emisije o nacističkome pokušaju istrebljenja europskih Židova.

U Dvorani sjećanja u Yad Vashemu i u izraelskome parlamentu Knessetu čitat će se imena žrtava.

Dan sjećanja završava u utorak navečer svečanostima u kibucu Yad Mordechaiju, nazvanome po vođi ustanka u Varšavskome getu 1943. i u kibucu Boraca iz geta, koji su utemeljili preživjeli nakon ustanka.

U ponedjeljak navečer predsjednik Moshe Katsav u govoru je od svijeta zatražio da se ne pomiri s pozivima na uništenje Iraela i nijekanjem holokausta.

"Mržnja prema Židovima još nije nestala, cvate mahom ovdje na tlu Bliskoga istoka i izražava se pozivima na uništenje Izraela. Pozivam slobodni svijet da ne gleda mirno na takve zahtjeve", rekao je izraelski predsjednik.

"U idućoj generaciji više neće biti preživjelih da svjedoče o strahotama holokausta, samo svevremeni dokumenti", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙