FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija uoči crnogorskog referenduma

BEOGRAD, 19. svibnja (Hina) - Posljednjih dana uoči nedjeljnog referenduma o samostalnosti Crne Gore srbijanski dužnosnici izjašnjavali su se za opstanak državne zajednice i ostanak Crne Gore u njezinu okrilju, dok su pitanjem ishoda referenduma bili više zaokupljeni srbijanski mediji nego sami građani Srbije.
BEOGRAD, 19. svibnja (Hina) - Posljednjih dana uoči nedjeljnog referenduma o samostalnosti Crne Gore srbijanski dužnosnici izjašnjavali su se za opstanak državne zajednice i ostanak Crne Gore u njezinu okrilju, dok su pitanjem ishoda referenduma bili više zaokupljeni srbijanski mediji nego sami građani Srbije.

Dan prije početka predizborne šutnje u Crnoj Gori, srbijanski premijer Vojislav Koštunica obratio se u četvrtak javnosti priopćenjem, u kojemu je predstojeći referendum nazvao "povijesnom odlukom" i ponovio svoje stajalište da "podjela zemlje i razbijanje zajedništva ne može biti od koristi ni Srbiji, niti Crnoj Gori".

Nekoliko dana prije Koštunice, slično je u pismu predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću, ujedno i visokom dužnosniku Demokratske partije socijalista, crnogorskog premijera Mila Đukanovića, poručio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle. "Razbijanje stoljećima izgrađivanog i neizmjernim žrtvama plaćenog narodnog i državnog jedinstva ne može donijeti ništa dobro", naveo je patrijarh, ističući da to nije samo njegovo osobno stajalište, već Sabora SPC-a. Patrijarh je i potvrdio svoju opredijeljenost primivši čelnika opcije za zajedničku državu Predraga Bulatovića, zajedno s mitropolitom crnogorsko-primorskim SPC-a Amfilohijem.

Dok su, primjerice, predsjednik Srbije Boris Tadić i ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković izjavljivali da se zalažu za zajedničku državu s Crnom Gorom, ali da odluku o tome trebaju donijeti crnogorski građani, nekoliko ministara srbijanske vlade - među kojima su najglasniji bili ministri pravosuđa i policije Zoran Stojković i Dragan Jočić - u više su navrata upozoravali da će u slučaju izglasane neovisnosti crnogorski građani postati stranci u Srbiji, a da će studenti iz Crne Gore na srbijanskim fakultetima plaćati školarine kao i svi ostali stranci.

Posljednjih dana vrlo su glasni bili i iz Pokreta za zajedničku državu Srbije i Crne Gore, kojega predvode pjesnik Matija Bećković i predsjednik Savjeta Pokreta, akademik i otac srbijanskog predsjednika, Ljubomir Tadić, koji su pozvali sunarodnjake da glas daju opstanku zajedničke države. Pokret, uz to, u oglasima u dnevnom tisku, poziva crnogorske glasače da o njegovu trošku autobusima putuje u Crnu Goru, jer su za to prikupljena sredstva od navodnih donacija.

S druge strane, Ministarstvo za kapitalne investicije srbijanske vlade prije tjedan dana je objavilo da crnogorski glasači mogu podići besplatne karte za vlakove Željeznica Srbije tri dana prije i tri dana nakon referenduma, ali je nejasno tko će to platiti. Direktor tog javnog poduzeća Milenko Šarančić izjavio je da vlakovi ka Crnoj Gori "ionako putuju poluprazni, pa će ovako kapaciteti biti popunjeni", dok je ministar financija Mlađan Dinkić rezolutno izjavio da u proračunu nema predviđena sredstva za financiranje besplatnog putovanja crnogorskim biračima.

Rijetki su oni koji su posljednjih dana pozvali na nemiješanje u crnogorsku odluku: predsjednica Građanskog saveza Srbije i zastupnica u Skupštini Srbije Nataša Mićić pozvala je vlasti u Beogradu da prve priznaju rezultate referenduma, ma kakvi oni bili. Tome su se pridružili i izvanparlamentarne Liberalno-demokratska partija, Čedomira Jovanovića i Socijaldemokratska unija, Žarka Koraća, kao i brojne nevladine organizacije.

Ni vladajuća srbijanska koalicija nije, međutim, potpuno jedinstvena u stajalištu prema crnogorskom referendumu. Tako je visoki dužnosnik članice koalicije G17 Plus, Mlađana Dinkića (koji je stranku preuzeo nakon ostavke donedavnog potpredsjednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa), Čedomir Antić, najavio, zajedno s Milanom Protićem iz Demokršćanske stranke Srbije, bivšeg ministra pravosuđa Vladana Batića, koja odavno traži referendum o samostalnosti Srbije, zatražio održavanje "neformalnog referenduma" na ulicama Beograda u nedjelju poslijepodne.

Jedini pripadnik vladajuće koalicije koji je nešto konkretno najavio za "postreferendumsko vrijeme" u Srbiji jest ministar financija Mlađan Dinkić: mjesto potpredsjednika vlade, koje je upraznio Miroljub Labus, biti će popunjeno tek nakon što se bude znao rezultat referenduma. Prema Dinkiću, u slučaju izglasane samostalnosti biti će neophodna rekonstrukcija vlade, s obzirom na to da će u tom slučaju neka ministarstva koja su dosad pripadala državnoj zajednici (obrane i vanjskih poslova) biti nužno formirati unutar Vlade Srbije.

Javnost u Srbiji nije pretjerano uzbuđena iščekivanjem rezultata referenduma u Crnoj Gori, tim se pitanjem bave uglavnom isključivo mediji. I među njima ima razlike, jedni navijaju za opstanak zajedničke države, drugi pokušavaju objektivno prezentirati stajališta oba bloka iz Srbije i iz Crne Gore.

Vjerojatno najveću pažnju izazvalo je nedavno gostovanje (početkom svibnja) crnogorskog premijera Mila Đukanovića na Televiziji B92, u kultnoj emisiji "Utisak nedjelje" Olje Bećković, kćerke pisca Bećkovića, koji je najglasniji pobornik zajedničke države, ali i prijenos posljednjeg predizbornog duela Đukanovića i Predraga Bulatovića, kojega je od TV Crne Gore minuloga utorka izravno preuzela beogradska stanica Studio B.

Najviše zanimanja za ishod referenduma, po svemu sudeći, gaje beogradske kladionice, koje su već počele prikupljati uloge kladioničara, ali tek će se u nedjelju vidjeti koliko je onih koji su spremni uložiti novac očekujući dobitak opredjeljivanjem za jednu ili drugu opciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙