FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Širom Europe obilježava se Međunarodni praznik rada (2)

ZAGREB, 1. svibnja 2006. (Hina) - Širom Europe obilježava se uponedjeljak Međunarodni praznik rada u raznim oblicima, poput velikihskupova u organizaciji sindikata i političkih stranaka, tradicionalnihparada ili prosvjeda oporbe protiv vladajućih, javljaju svjetske
ZAGREB, 1. svibnja 2006. (Hina) - Širom Europe obilježava se u ponedjeljak Međunarodni praznik rada u raznim oblicima, poput velikih skupova u organizaciji sindikata i političkih stranaka, tradicionalnih parada ili prosvjeda oporbe protiv vladajućih, javljaju svjetske

agencije.

U talijanskom gradu Milanu okupljeni prosvjednici na prvosvibanjskom skupu stalno su nešto dobacivali ministrici odlazeće vlade premijera Silvija Berlusconija, koja se kandidirala za gradonačelnicu Milana, pa je na kraju napustila skup. Letizia Moratti, ministrica obrazovanja u Berlusconijevoj vladi, nije bila omiljena zbog svojih napora da reformira sustav javnog obrazovanja. Moratti je rekla novinarima da su prosvjedi "dio demokracije". Skup su organizirala tri glavna talijanska sindikata.

Austrijski oporbeni socijaldemokrati organizirali su veliku skup u Beču na kojem se okupilo oko 120.000 njihovih pristaša. Čelnici socijaldemokrata pozvali su na oštru akciju glede skandala oko banke BAWAG, koja je u vlasništvu Federacije sindikata (OEGB) koja je pak pod kontrolom te stranke. Međutim, također su napali stranku kancelara Wolfganga Schuessela koja namjerava iskoristiti tu aferu na izborima.

Dva glavna španjolska sindikata organizirala su oko 50 skupova diljem zemlje povodom Međunarodnog praznika rada na koje su došle tisuće ljudi. Sudionici skupova nosili s plakate s natpisima "Mir, stalno zaposlenje i jednakost". Na jednom od najvećih skupova političari vladajuće Socijalističke stranke i Ujedinjene ljevičarske koalicije pridružili su se čelnicima sindikata u maršu središtem Madrida.

Više tisuća čeških antikomunista okupilo se u središtu Praga pod parolom "1. svibnja bez komunista" na poziv Konfederacije političkih zatvorenika (KPV). Okupivši 5.000 žrtva represije bivšeg totalitarnog režima KPV je ustvrdila da komunisti nemaju pravo održavati prvosvibanjske manifestacije jer su im na duši stotine milijuna mrtvih.

U Francuskoj je održano ukupno 110 prvosvibanjskih proslava, uglavnom u organizaciji sindikata. Najveći skupovi održani su u Lyonu, Limogesu, Toulouseu i Marseilleu. Na njima se ponovo prosvjedovalo protiv kontroverznog zakona o zapošljavanju mladih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙