FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: 'Kardinalsko lobiranje' izazvalo politički skandal

LJUBLJANA, 18. svibnja (Hina) - Pismo kardinala Franca Rodea slovenskom premijeru Janezu Janši, u kojemu se zauzeo da se sporni dug Slovenije prema talijanskoj građevinskoj kompaniji riješi bez suda, izazvao je u Sloveniji pravi politički skandal.
LJUBLJANA, 18. svibnja (Hina) - Pismo kardinala Franca Rodea slovenskom premijeru Janezu Janši, u kojemu se zauzeo da se sporni dug Slovenije prema talijanskoj građevinskoj kompaniji riješi bez suda, izazvao je u Sloveniji pravi politički skandal.

Slučaj je, nakon objave pisma u tjedniku "Mladina", odmah u dijelu tiska nazvan neprimjerenim "kardinalskim lobiranjem" u korist talijanske firme, a ljubljanski list "Dnevnik" u četvrtak je objavio tvrdnju da je Rode na posredovanje pristao na svečanom konzistoriju na kojemu je primio kardinalske počasti.

Rodeu je na konzistoriju, navodi list, pristupio kardinal Tarcisio Bertone, zamolivši ga za posredovanje u ime tvrtke koja ima sjedište u njegovu gradu.

Tvrtka Grassetto od slovenske državne agencije DARS potražuje dodatnih 50 milijuna eura za tunel koji je napravila na trasi autoceste Ljubljana-Maribor, ali bi se bila spremna dogovoriti i za polovicu iznosa, iznio je u pismu Janši bivši ljubljanski nadbiskup, ali uz dodatak da bio bio sretan da se dvije strane dogovore ako bi to bilo u njihovu interesu.

Kako piše "Dnevnik", među političarima u Sloveniji sada je prisutna ocjena da je Rode djelovao nedomoljubno u korist talijanske tvrtke koja je iz spomenutog posla gradnje tunela izbacila slovensku tvrtku SCT, a da bi pobijedila na tenderu ponudila je prenisku cijenu koju sada želi dograditi naplatom dodatnih troškova koji nisu bili predviđeni.

"Moralno sporno je to da je kardinal slovenskog podrijetla svoj utjecaj i moć iskoristio za lobiranje za talijansku tvrtku i to na štetu slovenske države", izjavio je za "Dnevnik" publicist Mile Šetinc, koji i sam ima poduzeće koje se među ostalim bavi i lobiranjem.

U slovenskoj katoličkoj crkvi odbijaju dati komentar i tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti, ali privatno tvrde da je zapravo najskandaloznije to kako se je privatno pismo kardinala predsjedniku vlade našlo u novinama i tko je za to kriv.

Kako navodi "Dnevnik" i o tome postoji više teorija, pa neki smatraju da je pismo u "Mladinu" procurilo sa znanjem predsjednika vlade, a drugi opet da je to učinio neki nacionalno svjesni državni službenik koji ne voli da se crkva miješa u državne poslove.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙